Νέα
 • ΓΔ: 891.69 +0.78%
 • Τζίρος: 68,97 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Βουλή: Εντονη αντιπαράθεση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για τις δημόσιες συμβάσεις

Βουλή
Πηγή: Eurokinissi

Ξεκίνησε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου που εισάγει νέο πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις με τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ να διασταυρώνουν τα ξίφη τους. 

«Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο», τονίζουν με κάθε τρόπο οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας κατά τη συζήτηση που εξελίσσεται στην Ολομέλεια για το νέο πλαίσιο των δημοσίων συμβάσεων. Οι νέες διατάξεις θα λειτουργήσουν ως «επιταχυντής», επισημαίνει η ΝΔ και επικαλείται την ανάγκη να απεμπλακούν οι δημόσιες συμβάσεις από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, χωρίς εκπτώσεις από τη διαφάνεια, για να εξασφαλιστεί η ταχεία απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ.

Το νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις έχει στόχο να «τρέξει» γρήγορα η οικονομία μετά το τέλος της πανδημίας, στοχεύοντας στην ανάπτυξη, όπως υπογράμμισε ο εισηγητής της ΝΔ, Χρήστος Μπουκώρος, ο οποίος υπεραμύνθηκε του πλαισίου που θεσπίζεται σήμερα, σημειώνοντας ότι νόμος του 2016, για τις δημόσιες συμβάσεις, χρειάστηκε σχεδόν 400 τροποποιήσεις για να καταστεί εφικτή η εφαρμογή του. Οι δημόσιες συμβάσεις είναι εργαλείο απορρόφησης πόρων, όπως είπε ο κ. Μπουκώρος αναφερόμενος στην «ιστορική ευκαιρία», για την απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ. Ο βουλευτής της ΝΔ μίλησε, επίσης, για ττα έργα μέσω ΣΔΙΤ. «Τα ΣΔΙΤ είναι εργαλείο για να προχωρήσουν σπουδαία έργα και με ευρωπαϊκούς πόρους», υποστήριξε.

Κατά του νομοσχεδίου για τις δημόσιες συμβάσεις θα ψηφίσει, επί της αρχής, σύσσωμη η αντιπολίτευση, σύμφωνα με όσα είπαν οι εισηγητές και ειδικοί αγορητές των κομμάτων, κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης στην Ολομέλεια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και αναγνωρίζει ότι υπάρχουν και θετικές διατάξεις στο νομοσχέδιο, εκτιμά πως εν συνόλω θα έχει δυσμενείς συνέπειες στη διοίκηση και το περιβάλλον. Για αυτόν τον λόγο θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο και θα ψηφίσει υπέρ διατάξεων που οδηγούν σε βελτιώσεις το υφιστάμενο σύστημα. Η αξιωματική αντιπολίτευση θέτει έξι ζητήματα, δηλαδή την εισαγωγή της ιδιωτικής επίβλεψης στα έργα, τα θέματα του περιβάλλοντος, τα ζητήματα του ΤΕΕ, το σύστημα μελέτης-κατασκευής, τον αποκλεισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τις ρυθμίσεις κυρίως για τις εγγυήσεις των έργων και τα ζητήματα που άπτονται της διαφάνειας. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Χάρης Μαμουλάκης, έθεσε και ζήτημα για το ανεκτέλεστο όριο έργων των 45 εκατ. ευρώ, που «δημιουργεί την οιονεί συνθήκη επικυριαρχίας συγκεκριμένων και λίγων μεγάλων σχημάτων κατασκευαστικών επιχειρήσεων». Για τα ζητήματα του περιβάλλοντος, ο κ. Μαμουλάκης είπε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να ενώσει το σύνολο των περιβαλλοντικών οργανώσεων της χώρας και πως κοντεύουν τις 30.000 οι υπογραφές που έχουν συλλεγεί εναντίον άρθρου που ανατρέπει το status quo των περιβαλλοντικών δεδομένων και έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την κοινοτική Οδηγία για τις προστατευόμενες περιοχές.

Ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης, κατήγγειλε εργαλειοποίηση της πανδημίας από την κυβέρνηση, «η οποία έχει μετατρέψει σε κανόνα τις κατ' εξαίρεση απευθείας αναθέσεις». Ανέφερε ότι από το νέο πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις απουσιάζουν και η περιβαλλοντική διάσταση και η διάσταση κοινωνικής συνοχής. «Αλλάζετε έναν νόμο που χρειάστηκε 400 τροποποιήσεις για γίνει πιο λειτουργικός, με έναν νόμο που επίσης θα αποδειχθεί μη λειτουργικός», σημείωσε ο κ. Κατρίνης και τόνισε ότι όλοι οι φορείς που μίλησαν για το νομοσχέδιο εξέφρασαν ισχυρότατες επιφυλάξεις για τις πολλές υπουργικές αποφάσεις, στις οποίες επαφίεται η εφαρμογή των νέων διατάξεων. Το Κίνημα Αλλαγής θέτει, όμως, και ζήτημα διαφάνειας με διατάξεις όπως αυτές για την αναμόρφωση του ορίου των απευθείας αναθέσεων και της δυνατότητας επιλογής από τον ανάδοχο ιδιώτη για την επίβλεψη του έργου. Το Κίνημα Αλλαγής, το οποίο είχε επιφυλαχθεί κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στις επιτροπές της Βουλής, δήλωσε σήμερα ότι θα καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο αλλά θα υπερψηφίσει διατάξεις που θεωρεί ότι κινούνται σε θετική κατεύθυνση.

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, επεσήμανε ότι και αυτό το νομοσχέδιο στοχεύει στην καλύτερη αξιοποίηση του επεκτατικού πακέτου της επόμενης περιόδου από το μεγάλο κεφάλαιο. Όπως είπε, το νομοσχέδιο ολοκληρώνει το πλαίσιο που είχε θεσπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2016 και που αποδεικνύει ότι βρίσκεται σε στρατηγική σύμπλευση με τη ΝΔ. «Οι εργολάβοι και οι ιδιώτες ελεγκτές θα αποφασίζουν και τις τεχνικές προδιαγραφές των έργων, σε βάρος του ελεγκτικού έργου των δημοσίων υπηρεσιών που ιδιωτικοποιείται το αντικείμενο τους», υπογράμμισε η κ. Μανωλάκου και επανέλαβε τη θέση του ΚΚΕ ότι τα έργα πρέπει να συμβάλλουν στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, να μην οδηγούν σε καταλήστευση αλλά σε οικονομία κλίμακας, να σέβονται το περιβάλλον και η κατασκευή τους, η συντήρησή τους και μελέτη τους να είναι στην ευθύνη του Δημοσίου. Όπως υποστήριξε, το ΚΚΕ καταψηφίζει το νομοσχέδιο.

Το νομοσχέδιο για τις δημόσιες έχει υπαγορευτεί από την τρόικα που κυβερνάει την Ελλάδα, σύμφωνα με τον ειδικό αγορητή της Ελληνικής Λύσης, Βασίλη Βιλιάρδο. Ο ίδιος ανέφερε ότι οι διατάξεις προετοιμάζουν για το νέο πακέτο ανάπτυξης της ΕΕ, το οποίο είναι ύψους 32 δισ. ευρώ μαζί με τα δάνεια, αλλά πρέπει το 37% να δαπανηθεί για πράσινα έργα και το 20% για την ψηφιοποίηση του Δημοσίου, «προφανώς με την αγορά ευρωπαϊκής τεχνολογίας για να επιστρέψουν τα χρήματα πίσω σε αυτούς που μας τα δίνουν», όπως «συνέβαινε ανέκαθεν με τα ΕΣΠΑ, στα οποία συμμετείχε σε κάποιο βαθμό και η εγχώρια κρατικοδίαιτη επιχειρηματική ελίτ». «Εμείς διαφωνούμε και θέλουμε παραγωγικές επενδύσεις στον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα και σε υποδομές που είναι αναγκαίες. Η Ελληνική Λύση που είχε επιφυλαχθεί, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στις επιτροπές της Βουλής, θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο επί της αρχής και θα ψηφίσει μόνο διατάξεις που θεωρεί ότι κινούνται σε θετική κατεύθυνση», πρόσθεσε.

Απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησε ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης, ο οποίος επέκρινε με δριμύτητα την κυβέρνηση, ιδίως για το άρθρο 219 του νομοσχεδίου για τις «υπο-περιοχές» ήπιας ανάπτυξης σε περιοχές NATURA. «Φέρνετε την τσιμεντοποίηση μέσα στις NATURA», σημείωσε ο κ. Αρσένης και κατηγόρησε την κυβέρνηση για αντιευρωπαϊκή πολιτική. Ο βουλευτής σχολίασε και τη δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, για τις αντιδράσεις που προκαλεί το νομοσχέδιο από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις. «Ο υπουργός είπε ότι "όταν σε βρίζουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, σημαίνει ότι κάτι καλό κάνεις". Ο κ. Γεωργιάδης είναι η ακτινογραφία της κυβέρνησής σας, απλώς εκείνος τα λέει αφιλτράριστα, όπως τότε που μιλούσε για κλείσιμο νοσοκομείων και μετά που είπε ότι θα πάρει τα κλειδιά της εστίασης», τόνισε ο κ. Αρσένης.

Εκκληση 30 ΜΚΟ να αποσυρθεί το άρθρο 219 για τις περιοχές NATURA

Τη διαμαρτυρία - όπως αναφέρουν - χιλιάδων πολιτών και ύστατη έκκληση στον πρωθυπουργό για προστασία της φύσης μετέφεραν με ανακοίνωσή τους 30 περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι οποίες ζητούν την απόσυρση του άρθρου 219 του νομοσχεδίου για τις δημόσιες συμβάσεις.

Όπως αναφέρουν στην κοινή ανακοίνωσή τους, «μέσα σε 5 μόλις μέρες, 29.630 πολίτες ένωσαν τη φωνή τους κατά της απαράδεκτης διάταξης του νομοσχεδίου που τίθεται στην κρίση της ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων. Επίσης, μετά από εισήγηση 23 οργανώσεων προς την Επιτροπή Φύση 2000, το κεντρικό επιστημονικό γνωμοδοτικό όργανο του κράτους για τη βιοποικιλότητα, εκδόθηκε η ανακοίνωση για την απόσυρση του άρθρου 219 του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τις δημόσιες συμβάσεις».

Όπως υπογραμμίζουν, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι οποίες έχουν ήδη καταθέσει παρεμβάσεις προς την κυβέρνηση και όλους τους βουλευτές, «ζητούν την, έστω και τελευταία στιγμή, απόσυρση της διάταξης που ανοίγει τον δρόμο για αποσπασματική προστασία τμημάτων περιοχών Natura 2000 με γνώμονα επενδυτικά σχέδια».

Μάλιστα, εάν η κυβέρνηση επιμείνει σε διατήρηση της διάταξης στο νομοσχέδιο, οι οργανώσεις ζητούν από τους βουλευτές την καταψήφισή της.

Όπως έχει ήδη επισημανθεί σε ανακοινώσεις των οργανώσεων, το άρθρο 219:

- Είναι αντίθετο με το άρθρο 6 παρ. 1 της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ το οποίο απαιτεί τη λήψη μέτρων διατήρησης που ανταποκρίνονται στις οικολογικές απαιτήσεις των προστατευόμενων οικοτόπων και ειδών. Ο καθορισμός «υπο-περιοχών προστασίας» και του «προστατευτικού» τους καθεστώτος με βάση την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων, και όχι με οικολογικά κριτήρια, είναι σαφώς αντίθετος στην Οδηγία. Με τη διαδικασία που εισάγει το άρθρο 219 του νομοσχεδίου, επενδυτικά σχέδια και συμφέροντα στην ουσία θα υπαγορεύουν το καθεστώς της «υπο-περιοχής».

- Έρχεται σε αντίθεση με τον ορθολογικό τρόπο σχεδιασμού μιας προστατευόμενης περιοχής, ο οποίος πρέπει να γίνεται με αποκλειστικό κριτήριο τη διατήρηση των πολύτιμων, σπάνιων ή απειλούμενων στοιχείων της φύσης.

- Δημιουργεί ad hoc καθεστώτα σε «υπο-περιοχές» οδηγώντας στον κατακερματισμό των περιοχών του δικτύου Natura 2000 και σε αποσπασματική προστασία τους, σε αντίθεση με τις επιταγές της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ, όπως έχει ερμηνευτεί από το Δικαστήριο της ΕΕ, για ολοκληρωμένη και συστηματική διαμόρφωση των μέτρων διατήρησης της βιοποικιλότητας.

- Αγνοεί επιδεικτικά το γεγονός ότι η Ελλάδα εδώ και χρόνια παραβιάζει το άρθρο 6 της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ για τους οικοτόπους, γεγονός για το οποίο έχει καταδικαστεί η χώρα μας από το Δικαστήριο της ΕΕ.

- Υποβαθμίζει το έργο των ειδικών περιβαλλοντικών μελετών, σχεδίων διαχείρισης και προεδρικών διαταγμάτων που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη για όλες τις περιοχές Natura της χώρας, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση.

- Αυξάνει το διοικητικό βάρος καθώς επιβαρύνει τις αρμόδιες υπηρεσίες με μία παράλληλη διαδικασία έγκρισης μελετών.

- Εισάγει μια εξαιρετικά επικίνδυνη παράκαμψη της πολεοδομικής νομοθεσίας, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί ακόμα και με τον πρόσφατο νόμο 4759/2020 που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση τον Δεκέμβριο του 2020. Σύμφωνα με αυτόν τον νόμο, τα ειδικά καθεστώτα προστασίας, όπως αυτά των προστατευόμενων περιοχών, έχουν προφανώς προτεραιότητα και ενσωματώνονται στα πολεοδομικά σχέδια, όχι το αντίστροφο. Η πρόβλεψη ότι τα ειδικά πολεοδομικά σχέδια θα διαμορφώνουν τα μέτρα προστασίας των περιοχών Natura αποτελεί κατάφωρη καταστρατήγηση του προστατευτικού καθεστώτος των πυρήνων βιοποικιλότητας της χώρας.

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, το άρθρο 219 έρχεται σε αντίθεση με τη δέσμευση της Ελλάδας στους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, η οποία τοποθετεί τη διατήρηση της βιοποικιλότητας στο επίκεντρο της αναπτυξιακής στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις που υπογράφουν την ανακοίνωση είναι οι εξής:

 1. Αλκυόνη,
 2.  ΑΝΙΜΑ,
 3.  Αρίων,
 4.  Αρκτούρος,
 5. ΑΡΧΕΛΩΝ,
 6. Δράση για την Άγρια Ζωή,
 7. Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού,
 8. Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης,
 9. Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία,
 10. Ένωση Προστασίας Περιβάλλοντος Κορινθιακού-Πατραϊκού Κόλπου «Ο Νηρέας»,
 11. Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών,
 12. Καλλιστώ,
 13. Κίνηση Πολιτών για την Προστασία του Ποταμού Αώου «Protect Aoos»,
 14. Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος,
 15. Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης,
 16. Οργάνωση Γη,
 17. Ομοσπονδία Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού Κόλπου «Η Αλκυών»,
 18. ΠΑΝΔΟΙΚΟ,
 19. Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας,
 20. Πίνδος Περιβαλλοντική,
 21. Σύλλογος «Τουλίπα Γουλιμή»,
 22. Φίλοι της Φύσης,
 23. ECOCITY,
 24. Greenpeace,
 25. The Green Tank,
 26. iSea,
 27. MedINA,
 28. MEDASSET,
 29. MOm
 30. WWF Ελλάς
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ