Νέα
  • ΓΔ: 891.69 +0.78%
  • Τζίρος: 68,97 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν με άλλα μάτια την πανδημία στην Ευρώπη

Κορονοϊός Βρετανία
Πηγή: APImages

Αντεπίθεση διαρκείας επιχειρεί το κυβερνών κόμμα, θέλοντας να περιορίσει την απήχηση των κατηγοριών που εξαπέλυσε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, από τη Βουλή προς την κυβέρνηση για τα απανωτά, παρατεταμένα lockdown που όμως δεν κατάφεραν να μειώσουν τον αριθμό των κρουσμάτων.

Ο κ. Τσίπρας είπε για το θέμα αυτό, μεταξύ άλλων ότι «δώδεκα μήνες μετά την έναρξη σε όλο τον κόσμο -όχι μόνο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη- αυτής της πρωτοφανούς για τα δικά μας δεδομένα πανδημικής κρίσης, αλλά εδώ στην Ελλάδα διανύουμε, έχουμε μπει στον πέμπτο μήνα lockdown. Είμαστε τέσσερις συνεχόμενους μήνες με lockdown και μάλιστα, σε ό,τι αφορά τα μέτρα -δεν θέλω να υπεισέλθω στο ζήτημα τού κατά πόσο εφαρμόζονται ή όχι- σκληρό lockdown. Τέσσερις μήνες σερί με sms για τις μετακινήσεις των πολιτών, με απαγορεύσεις κυκλοφορίας, με κλειστή την οικονομία, κλειστό το λιανεμπόριο, κλειστή την εστίαση, κλειστά τα σχολεία και τι έχουμε καταφέρει; Τα νοσοκομεία μας να είναι στο κόκκινο για τρίτη συνεχόμενη φορά».

Στη συνέχεια ο αρχηγός της αντιπολίτευσης ανέφερε παραδείγματα χωρών της Ευρώπης και το πώς αυτές διαχειρίζονται την πανδημία: «…Στην Ισπανία, που χτυπήθηκε ίσως και περισσότερο από την Ελλάδα από την πανδημία, τα σχολεία παραμένουν ανοιχτά με αυξημένα, όμως, τεστ, με μέτρα στα σχολεία… Στο Βέλγιο, που χτυπήθηκε περισσότερο σε αριθμό κρουσμάτων από ό,τι η Ελλάδα, τα μαγαζιά και τα σχολεία είναι ανοιχτά με αυστηρούς ελέγχους, με τεστ, με μέτρα προστασίας. Στην Ολλανδία, τα καταστήματα λειτουργούν έστω και με ραντεβού, τα σχολεία είναι ανοιχτά. Δεν έχουν εκεί κρούσματα; Έχουν κρούσματα. Έφτασαν, όμως, στο σημείο ξανά και ξανά να είναι στο κόκκινο τα νοσοκομεία τους; Όχι…».

Την εικόνα μιας Ελλάδας σε χειρότερη κατάσταση από πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης ήρθε να ανατρέψει λίγο αργότερα η Νέα Δημοκρατία, η οποία έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία που δείχνουν ότι η πραγματικότητα είναι διαφορετική από αυτή που προσπάθησε να εμφανίσει ο κ. Τσίπρας.

Συγκεκριμένα η οδός Πειραιώς ανέφερε, σχολιάζοντας την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ: «… Μια απλή ανάγνωση των στοιχείων επιβεβαιώνει ότι, εν αντιθέσει με τα fake news Τσίπρα, η προσαρμογή των μέτρων στα επιδημιολογικά δεδομένα και η τροποποίησή τους ανάλογα με τις εξελίξεις είναι κάτι που συμβαίνει σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ τόσο οι υγειονομικοί δείκτες όσο και η πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μας διαψεύδουν με τον πιο ηχηρό τρόπο το fake αφήγημα περί δήθεν αποτυχίας στη διαχείριση της πανδημίας και δείχνουν ότι τα έχουμε πάει καλύτερα από την μεγάλη πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών…».

Ακολούθως παρέθεσε συγκριτικά στοιχεία με άλλες ευρωπαϊκές χώρες: «Ελλάδα: Θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκους: 635 - Εμβολιασμοί ανά 100 κατοίκους: 9,51 - Περιοριστικά μέτρα από τον Νοέμβριο 2020 με τοπικά lockdown έως και τις 16 Μαρτίου 2021. Γερμανία: Θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκους: 854 - Εμβολιασμοί ανά 100 κατοίκους: 8,13 - Ισχύουν περιοριστικά μέτρα από  τις αρχές Νοεμβρίου, lockdown από τις αρχές Δεκεμβρίου και παράταση του lockdown μέχρι τις 28 Μαρτίου. Γαλλία: Θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκους: 1339 - Εμβολιασμοί ανά 100 κατοίκους: 7,13 - Η Γαλλία βρίσκεται σε εθνικό lockdown από τις αρχές Νοεμβρίου 2020. Υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00. Η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι τα περιοριστικά μέτρα δεν πρόκειται να αρθούν πριν τα μέσα Απριλίου. Εκτός από τους εθνικούς περιορισμούς, εφαρμόζονται και τοπικά lockdown όπως στη Γαλλική Ριβιέρα όπου απαιτείται ειδική άδεια για να βγει κάποιος από το απόγευμα της Παρασκευής έως το πρωί της Δευτέρας. Ισπανία: Θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκους: 1502 - Εμβολιασμοί ανά 100 κατοίκους: 8,68 - Τα περιοριστικά μέτρα ξεκίνησαν από τις 9 Οκτωβρίου 2020 όταν η Μαδρίτη και άλλες 8 περιοχές τέθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και στις 25 Οκτωβρίου γενικεύτηκαν  σε όλη τη χώρα. Η Ισπανία βρίσκεται σε εθνική απαγόρευση κυκλοφορίας έως τις αρχές Μαΐου 2021. Μετακινήσεις επιτρέπονται μόνο για δουλειά, εκπαίδευση, φάρμακα- γιατρούς και φροντίδα ηλικιωμένων ή παιδιών.

Για τις χώρες που μνημόνευσε ο Αλέξης Τσίπρας, η ΝΔ παρέθεσε τα εξής στοιχεία: «Βέλγιο: Θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκους: 1905 - Εμβολιασμοί ανά 100 κατοίκους: 7,29 - Στις 31 Οκτωβρίου ανακοινώνει το δεύτερο εθνικό lockdown. Παράταση του lockdown έως την 1η Απριλίου. Ανοιχτά μόνο τα σχολεία και τα καταστήματα με τον κανόνα ο καθένας να ψωνίζει μόνος του και να μην παραμένει εντός του καταστήματος περισσότερο από μισή ώρα. Ολλανδία: Θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκους: 915 - Εμβολιασμοί ανά 100 κατοίκους: 5,9 - Σε lockdown τουλάχιστον έως τις 15 Μαρτίου με τα περισσότερα μέτρα να εφαρμόζονται από τον περασμένο Οκτώβριο όπου βρέθηκε αντιμέτωπη με το δεύτερο κύμα της πανδημίας».

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ