Νέα
  • ΓΔ: 1448.7 +0.06%
  • Τζίρος: 165,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτακης για παιδική παχυσαρκία: Είναι θέμα υγείας και όχι εμφάνισης

«Είναι θέμα υγείας και όχι εμφάνισης» επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την παιδική παχυσαρκία στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση του Υπουργείου Υγείας και του Γραφείου της UNICEF στην Ελλάδα για την ανακοίνωση του Προγράμματος: «Εθνική Δράση κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας στην Ελλάδα 2023-2025». «Η παχυσαρκία είναι ένα μεγάλο βάρος που κάνει δύσκολη τη ζωή σας και μπορεί να την κάνει ακόμα πιο δύσκολη στη συνέχεια» επισήμανε. «Ένα προσωπικό μου όραμα μεταφράζεται στην πράξη» τόνισε ο πρωθυπουργός για το πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας, ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ, που υλοποιείται με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

« Θυμάμαι κάθε φορά που πήγαινα σε παρελάσεις, περνούσαν νέα παιδιά μπροστά μου και έβλεπα πολλά παιδιά τα οποία ήδη μικρά, ήταν παχύσαρκα» είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στη στατιστική που καταδεικνύει πως «ένα παχύσαρκο παιδί είναι πάρα πολύ πιθανό να γίνει ένας παχύσαρκος ενήλικας».

«Αντιμετωπίζουμε την παχυσαρκία ως ένα πρόβλημα υγείας, όχι ως κάτι το οποίο έχει να κάνει με την εμφάνισή σας. Αγαπάμε όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως εμφάνισης. Δεν κάνουμε καμία διάκριση» σημείωσε απευθυνόμενος στα παιδιά ωστόσο επισήμανε πως «ξέρουμε πολύ καλά ότι η παχυσαρκία είναι ένα μεγάλο βάρος, το οποίο κάνει τη δικιά σας τη ζωή δύσκολη και αν δεν αντιμετωπιστεί στα παιδικά χρόνια, ενδεχομένως να την κάνει ακόμα δυσκολότερη όταν μεγαλώσετε».

Για το πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με τη Unisef τόνισε πως είναι ένα από «τα μεγαλύτερα προγράμματα τα οποία έχει τρέξει η UNICEF μαζί με κράτος μέλος της οργάνωσης και εκτείνεται σε πολλά διαφορετικά επίπεδα, αναγνωρίζοντας εξαρχής ότι η παχυσαρκία ενός παιδιού δεν είναι επιλογή. Είναι αποτέλεσμα του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο μεγαλώνει» σημειώνοντας σε αυτό πως «Συχνά τα τρόφιμα εκείνα τα οποία είναι τα λιγότερο υγιεινά, είναι και τα πιο εύκολα. Συχνά είναι και τα πιο φτηνά. Άρα, είναι δεδομένο ότι υπάρχει μία άμεση συσχέτιση μεταξύ της παιδικής παχυσαρκίας και των εισοδημάτων του νοικοκυριού μέσα στα οποία τα παιδιά μεγαλώνουν».

«Θέλουμε πάνω απ΄όλα να εκπαιδεύσουμε εσάς, τα παιδιά στην υγιεινή διατροφή»

«Θέλουμε πρώτα και πάνω απ όλα να εκπαιδεύσουμε εσάς, τα παιδιά, στο τι πραγματικά είναι η υγιεινή διατροφή και κυρίως να συνδέσουμε την υγιεινή διατροφή όχι με την έννοια της στέρησης. Μπορούμε να τρώμε υγιεινά και να απολαμβάνουμε ακόμα περισσότερο το φαγητό μας» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως «πολλοί από εμάς δεν γνωρίζουμε καν τελικά ποια είναι τα υγιεινά φαγητά, δεν τα βρίσκουμε συχνά στα κυλικεία των σχολείων. Δεν έχετε την ενημέρωση την οποία χρειάζεται να έχετε για το τι σημαίνει πραγματικά να τρώει κανείς υγιεινά»

«Σημαντική η άθληση στη σωματική και την ψυχική υγεία»

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους αθλητές και τις αθλήτριες που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση καθώς όπως είπε η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας «έχει να κάνει με το τι τρώμε και με το πως κινούμαστε. Πρέπει να κάνουμε μία μεγάλη προσπάθεια να σας αποτρέπουμε από το να περνάτε πάρα πολλή ώρα στην οθόνη του κινητού σας. Όσο περισσότερη ώρα είστε στο κινητό σας, τόσο λιγότερη ώρα θα είστε έξω, θα τρέχετε, θα αθλείστε και ως ένας άνθρωπος που έχει αγαπήσει τον αθλητισμό από πολύ μικρός, ξέρω πόσο σημαντική είναι η άθληση όχι μόνο για τη σωματική σας υγεία, αλλά για την ψυχική σας υγεία. Πόσο ευχάριστο είναι να συμμετέχει κανείς σε μία ομάδα, να μοιράζεται τη χαρά της νίκης, να διαχειρίζεται τον πόνο της ήττας ή πόσο ευχάριστο είναι να αθλείται κανείς μόνος του, να βγαίνει έξω, να τρέχει ή να κάνει ποδήλατο και να αισθάνεται αυτή την ικανοποίηση της επαφής με τη φύση»

«Θέλουμε να εκπαιδεύσουμε και τους γονείς σας στο τι σημαίνει υγιεινή διατροφή και στο πόσο σημαντικό είναι να εντοπίζουμε τα προβλήματα της παιδικής παχυσαρκίας νωρίτερα παρά αργότερα» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και μετέφερε στα παιδιά την προσωπική του εμπειρία από όταν ήταν μικρός που «η μητέρα μου μου έλεγε μονίμως μία κουβέντα. Φάε παιδί μου».

«Πολλές φορές δεν έχουμε την αίσθηση ποιο είναι το υγιεινό και σωστό βάρος» είπε απευθυνόμενος στους γονείς.

Κλείνοντας υπενθύμισε πως «το πρόγραμμα αυτό το οποίο ξεπερνά τα 30 εκατομμύρια ευρώ υλοποιείται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ