Νέα
  • ΓΔ: 1420.4 +1.96%
  • Τζίρος: 97,12 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Σούνακ ακύρωσε τη συνάντηση με Μητσοτάκη - «Εκφράζω την ενόχλησή μου», δήλωσε ο Κ.Μητσοτάκης

Μητσοτάκης σε BBC One

Ο Ρίσι Σούνακ ακύρωσε τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί, κι ενώ επρόκειτο να τεθεί το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, με αποτέλεσμα ο Έλληνας πρωθυπουργός - που βρίσκεται ήδη στο Λονδίνο και σήμερα μίλησε στο roadshow της Morgan Stanley και του Χρηματιστηρίου Αθηνών - να εκφράσει την ενόχλησή του. 

Στην κυβέρνηση κάνουν λόγο για «φάουλ» και για «πολιτικά απρεπή» κίνηση. Όπως αναφέρει το BBC, η βρετανική κυβέρνηση πρότεινε να δει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο αναπληρωτής βρετανός πρωθυπουργός, κάτι που ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε.

Η δήλωση του πρωθυπουργού

«Εκφράζω την ενόχλησή μου για το γεγονός ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη μας συνάντηση λίγες ώρες πριν αυτή πραγματοποιηθεί. 

Ελλάδα και Βρετανία ενώνονται από παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων είναι εξαιρετικά ευρύ.

Οι θέσεις της Ελλάδος για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα να έχω την ευκαιρία να τις συζητήσω και με τον Βρετανό ομόλογό μου, μαζί με τις μεγάλες προκλήσεις της διεθνούς συγκυρίας: Γάζα, Ουκρανία, Κλιματική κρίση, μετανάστευση. 

Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και το δίκαιο των θέσεών του δεν φοβάται ποτέ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων».

Κυβερνητικές πηγές: Πολιτικά απρεπής η ακύρωση της συνάντησης από τον κ. Σούνακ

Σύμφωνα με πληροφορίες στην κυβέρνηση εκφράζουν την έντονη ενόχληση τους. Λένε ότι ήταν φάουλ και πολιτικά απρεπής η ακύρωση της συνάντησης με τον Βρετανό Πρωθυπουργό.

Προσθέτουν πως ήταν προγραμματισμένη και προφανώς ο κ. Ρίσι Σούνακ ενοχλήθηκε από όσα είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο BBC, τα οποία ωστόσο δεν ήταν διαφορετικά από όσα έχει πει μέχρι τώρα και αποτελούν πάγιες ελληνικές θεσεις.

Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζουν ότι το ζήτημα δεν αφορά στη βρετανική κυβέρνηση, αλλά το βρετανικό μουσείο με το οποίο κάνουμε συζητήσεις και θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

BBC: Τα γλυπτά έφεραν το μπλόκο

Το BBC επιβεβαιώνει με εκτενές άρθρο του ότι ο λόγος που οδήγησε στην ακύρωση της συνάντησης του πρωθυπουργού της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ήταν τα σχόλια του πρωθυπουργού για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στην ελληνική πλευρά, είναι πως εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, μιλώντας στο BBC, δήλωσε: «Ο πρωθυπουργός είναι απογοητευμένος που ο πρωθυπουργός Σουνάκ ακύρωσε τη διμερή τους συνάντηση λίγο πριν τη διεξαγωγή της».

«Η Ελλάδα και η Βρετανία έχουν μια πολύ βαθιά ιστορία φιλίας και συνεργασίας και η ελληνική κυβέρνηση είναι εξαιρετικά έκπληκτη από αυτή την απόφαση. Ο πρωθυπουργός ανυπομονούσε να συζητήσει μια σειρά θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η σύγκρουση Ισραήλ-Γάζας, η παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η κλιματική αλλαγή, καθώς και κοινές προκλήσεις όπως το μεταναστευτικό και φυσικά τα Γλυπτά του Παρθενώνα», συνέχιζε ο εκπρόσωπος του κ. Μητσοτάκη. 

Γενικότερα το BBC κάνει λόγο για «διπλωματική διαμάχη Αθήνας – Λονδίνου» και παρατηρεί πως η εξέλιξη αυτή ήρθε την επομένη της δήλωσης του κ. Μητσοτάκη στη Laura Kuenssbergτου BBC ότι τα μάρμαρα πρέπει να επιστραφούν. 

Πηγές που γνωρίζουν το κλίμα στην ελληνική κυβέρνηση δήλωσαν στο BBC ότι ο κ. Μητσοτάκης ήταν «ενοχλημένος». Η συνάντηση επρόκειτο να γίνει το μεσημέρι της Τρίτης και, όπως πληροφορείται το BBC, θα διαρκούσε 45 λεπτά.

Προτάθηκε ο αν. πρωθυπουργός... 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι τα Ελγίνεια Μάρμαρα θα έπρεπε να επιστραφούν, καθώς το να βρίσκονται κάποια από τα αντικείμενα στο Λονδίνο και τα υπόλοιπα στην Αθήνα είναι σαν να κόβεις τη Μόνα Λίζα στη μέση.

Η βρετανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε την ακύρωση και δήλωσε ότι ο αναπληρωτής πρωθυπουργός θα συναντούσε αντί αυτού τον Έλληνα πρωθυπουργό. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε να τον συναντήσει, έπειτα από τα όσα μεσολάβησαν. 

Ανώτερη πηγή των Συντηρητικών δήλωσε: «Έγινε αδύνατο να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση μετά τα σχόλια σχετικά με τα μάρμαρα του Έλγιν πριν από αυτήν. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη - τα Ελγίνεια Μάρμαρα αποτελούν μέρος της μόνιμης συλλογής του Βρετανικού Μουσείου και ανήκουν εδώ. Είναι απερίσκεπτο για οποιονδήποτε Βρετανό πολιτικό να υπονοεί ότι αυτό αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ