Νέα
  • ΓΔ: 1414.51 +0.09%
  • Τζίρος: 63,89 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ελληνοτουρκικά: Με διαφορετική ατζέντα στην αυριανή συνάντηση οι Μητσοτάκης κι Ερντογάν

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Στιγμιότυπο από παλαιότερη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν /Πηγή: Eurokinissi

Ολα είναι έτοιμα για τη διεξαγωγή της συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας, που τελικά θα είναι μονοήμερη και εξαιρετικά σύντομη, καθώς αύριο περί τις 11 το πρωί θα φτάσει στην Αθήνα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επικεφαλής υπουργικού κλιμακίου της γείτονος και σύμφωνα με το πρόγραμμα θα αναχωρήσει περί τις 4 το απόγευμα. 

Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι «συνάντηση μικρή σε διάρκεια, δεν σημαίνει υποχρεωτικά και μικρή σε σημασία» εννοώντας ότι έχει προηγηθεί σειρά επαφών, διαβουλεύσεων και προετοιμασιών, ώστε η ολιγόωρη συνάντηση να επιστεγαστεί με αρκετές συμφωνίες μεταξύ υπουργών των δυο χωρών. 

Παρ’ όλα αυτά, είναι σαφές ότι οι προσδοκίες της Ελλάδας από αυτό το κορυφαίο γεγονός στις διμερείς σχέσεις, διαφέρουν ουσιαστικά από εκείνες της Τουρκίας. Άλλα πράγματα θα ικανοποιήσουν την Αθήνα κι άλλα την Άγκυρα. Πάντως η προσπάθεια σύγκλισης και αποφυγής των εντάσεων είναι αμοιβαία, όπως τουλάχιστον διαμορφώνεται ως τώρα το σκηνικό, με δεδομένο ότι η συνάντηση κορυφής γίνεται με το βλέμμα μεγάλων δυνάμεων όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία κι η Γαλλία, στραμμένο στην ελληνική πρωτεύουσα. 

Οι προσδοκίες της Αθήνας

Ειδικότερα, η Ελλάδα επιθυμεί μετά το τέλος της αυριανής συνάντησης:

  1. Να σταθεροποιηθεί η τουρκική πολιτική της «μη έντασης», δηλαδή να επεκταθεί στο μέλλον η αποφυγή προκλήσεων εκ μέρους της Άγκυρας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, όπως συμβαίνει -με εξαιρέσεις…- τους τελευταίους μήνες. Η Αθήνα συνδέει σταθερά τα «ήρεμα νερά» στις διμερείς σχέσεις με την εμπέδωση κλίματος καλής γειτονίας σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
  2. Να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός συμφωνιών σε υπουργικό επίπεδο, καθώς η χώρα μας πιστεύει ότι όσο περισσότερες είναι οι συμφωνίες που συνδέουν την οικονομία και τις διάφορες πτυχές της δημόσιας πολιτικής μεταξύ των δυο χωρών, τόσο πιο δύσκολα η Τουρκία θα εκτραπεί εκ νέου σε αναθεωρητισμούς και προκλήσεις που δυναμιτίζουν το κλίμα μεταξύ Αθήνας κι Άγκυρας.
  3. Να διαπιστωθεί η διάρκεια στη βελτίωση των σχέσεων, ώστε όταν το κλίμα θα έχει αλλάξει, να συζητηθούν τα δύσκολα θέματα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.

Οι επιδιώξεις της Άγκυρας

Από την άλλη πλευρά, άλλα είναι τα θέματα που απασχολούν τον Ταγίπ Ερντογάν και τους επιτελείς του:

  1. Για τα ανταλλάγματα που ζητάει η Τουρκία από την Ευρώπη για το Μεταναστευτικό θέλει να χρησιμοποιήσει ως «πολιορκητικό κριό» των Βρυξελλών, την Ελλάδα. Τους τελευταίους τρεις μήνες έχουμε μείωση των μεταναστευτικών ροών, κάτι που οφείλεται, μεν, στις επιδόσεις του Λιμενικού, αλλά και στη συνεννόηση με την Τουρκία. Κλειδί για τη συνέχιση αυτού του καλού κλίματος είναι η τοποθέτηση Τούρκου αξιωματικού του Λιμενικού στη Λέσβο κι αντίστοιχα Έλληνα διοικητή στη Σμύρνη, ώστε να υπάρχει επίβλεψη και των δυο μερών για τις ροές. Αναμένεται να δούμε αν αύριο θα υπάρξει νέα βελτίωση στον τομέα αυτό.
  2. Η Τουρκία θα θέσει εκ νέου τα ζητήματα που επανειλημμένως έχει θέσει στο παρελθόν σχετικά με τη δήθεν μεροληψία της ελληνικής κυβέρνησης ως προς τη μειονότητα της Δυτικής Θράκης, που η Συνθήκη της Λοζάνης θεωρεί ως θρησκευτική (μουσουλμανική) αλλά η Τουρκία επιμένει αναθεωρητικά, να τη θεωρεί «τουρκική». Ενδέχεται αύριο να υπάρξουν συμφωνίες και για τη θεσμοθέτηση της ισότιμης μεταχείρισης των μελών της από την Ελλάδα.
  3. Το ενεργειακό «καίει» την Τουρκία, με την έννοια ότι δεν πρόκειται να δεχθεί να μείενι έξω από το νέο ενεργειακό χάρτη που χαράζεται αυτή την εποχή στην ανατολική Μεσόγειο. Μένει να δούμε αν και σε ποια σημεία θα υπάρξει συμφωνία σε αυτό το κρίσιμο θέμα.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ