Νέα
  • ΓΔ: 1456.52 +0.05%
  • Τζίρος: 111,56 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πόλεμος χαρακωμάτων Νέας Αριστεράς - ΣΥΡΙΖΑ: Μετά το διαζύγιο η Αριστερά ψάχνει ισορροπίες

Αλλο ένα δεκαπενθήμερο αναστάτωσης στην ευρύτερη Αριστερά κλείνει σήμερα, μετά τη δημιουργία στη Βουλή της Νέας Αριστεράς και την θεσμοποιημένη, πλέον, διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ. Οι τροχιοδεικτικές βολές ξεκίνησαν σχεδόν αμέσως από τη μια πλευρά στην άλλη, καθώς σε ένα εξάμηνο έχουμε ευρωπαϊκές εκλογές -στις οποίες, όπως είπε ο Αλέξης Χαρίτσης- η Νέα Αριστερά θα είναι παρούσα, κάτι που δυσχεραίνει την επίτευξη του στόχου που έθεσε ο Στέφανος Κασσελάκης για 17% στην κάλπη, δηλαδή το ποσοστό που κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Αλέξη Τσίπρα τον Ιούνιο του 2023.

Διαβάστε επίσης: Ο Ερντογάν στην Αθήνα: Τι φέρνει στις βαλίτσες του - τι περιμένει η Ελλάδα

Οι πρώτες αντιδράσεις

Οι πρώτες αντιδράσεις ήταν μάλλον σπασμωδικές, με τον ΣΥΡΙΖΑ αρχικά να δείχνει την ενόχλησή του για την πρόσκληση σε τηλεοπτικά πάνελ και στελεχών της Νέας Αριστεράς και στη συνέχεια να αποφασίζει την απόσυρση των δικών του καλεσμένων σε πάνελ στα οποία υπάρχουν και οι διασπαστές.

Ωστόσο γρήγορα έγινε σαφές ότι με αυτό τον τρόπο άφηναν όλο το πεδίο ανοικτό σε όσους αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, να εμφανίζονται ως μοναδικοί εκπρόσωποι της Αριστεράς. Έτσι πολύ γρήγορα αποφασίστηκε στην Κουμουνδούρου το «εμπάργκο» να αρθεί και οι εκπρόσωποι της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μετέχουν κανονικά, ανεξάρτητα από την υπόλοιπη σύνθεση των καλεσμένων.

Διαβάστε επίσης: Το ταμείο της επίσκεψης Ερντογάν: Η νέα εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και πώς η visa «αφοπλίζει» πάγιες θέσεις της Άγκυρας

«Βράζει το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ»

Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, μετά τις αποχωρήσεις η πολυπόθητη νηνεμία δεν έχει επιστρέψει τελείως. Κάτω από τη στενή ηγετική ομάδα που δημιουργεί ο Στέφανος Κασσελάκης, με άξονες τους Δώρα Αυγέρη, Γιώργο Τσίπρα, Θεοδώρα Τζάκρη και Παύλο Πολάκη, αναπτύσσονται στρατηγικές προσώπων κι ομάδων και οικοδομούνται φιλοδοξίες που θα εκδηλωθούν στον κατάλληλο χρόνο.

Μια ομάδα στελεχών, με πρώτο τον Νίκο Παππά που στήριξε τη δεύτερη Κυριακή ενθέρμως τον Στέφανο Κασσελάκη, κι από κοντά την Όλγα Γεροβασίλη, τη Νίνα Κασιμάτη κι άλλους, στηρίζουν μεν τη νέα ηγεσία, ωστόσο περιμένουν να δουν αποτελέσματα σε ορατό χρονικό διάστημα, από τα οποία θα κριθεί και η τελική τους στάση.

Η πλευρά αυτή, μαζί με τον Αλέκο Φλαμπουράρη ασκούν κριτική «εντός των τειχών» στον Στέφανο Κασσελάκη για όσα λάθη κάνει και τον στηρίζουν σε όποιες σωστές -κατά τη γνώμη τους- αποφάσεις παίρνει. Άλλωστε είχαν πρωταγωνιστήσει στην πίεση προς τον νέο πρόεδρο να αποσύρει τη διαλυτική του σκέψη για «δημοψήφισμα διαγραφών των τεσσάρων» που είχε παραπέμψει στο Πειθαρχικό.

Κι είχαν δίκιο, αφού έως ότου να ληφθεί η τελική απόφαση, οι τέσσερις είχαν αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν χρειάστηκε να υλοποιηθεί το τελεσίγραφο Κασσελάκη.

Στέφανος Κασσελάκης
Πηγή: eurokinissi

Οι προβληματισμένοι

Υπάρχουν επίσης και οι προβληματισμένοι», που όμως δεν συνιστούν ομάδα με την έννοια της «τάσης» ή της κοινής δράσης, απλώς μοιράζονται τους ίδιους προβληματισμούς για το μέλλον του κόμματος. Ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Γιάννης Ραγκούσης κλπ βρίσκονται με το κομματικό «όπλο παρά πόδα» εάν η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν επιτύχει τον δικό της διακηρυγμένο σκοπό για τουλάχιστον 17% στις ευρωεκλογές.

Από αυτή την χαλαρή ομάδα, ο Δ. Τεμπονέρας έχει ένα αρχικό προβάδισμα για τον συντονισμό της κι αργότερα για την έκφρασή της εντός του κόμματος, αλλά αυτό λίγα λέει στον ΣΥΡΙΖΑ, εάν θυμηθεί κανείς την άνεση με την οποία ανέμενε την εκλογή της η Έφη Αχτσιόγλου, μέχρις ότου εμφανίστηκε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Ο αντιπρόεδρος των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης, παρά το ότι επισήμως δεν έχει αποχωρήσει από το κόμμα, τηρεί διακριτές αποστάσεις από τη νέα ηγεσία και περιμένει τις εξελίξεις, καθώς παραιτήθηκε από μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζοντας ανοικτά τη διαφωνία του με το δρόμο που έχει πάρει το κόμμα επί προεδρίας Κασσελάκη. Αλλά δεν είναι ο μόνος: Χθες, την ώρα που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκφωνούσε την ομιλία του, 51 συνδικαλιστές με κοινή τους ανακοίνωση, αποχώρησαν από το κόμμα, επαναλαμβάνοντας τις επικρίσεις που ακούστηκαν και κατά την αποχώρηση της «Ομπρέλας» αλλά και της πλευράς «Αχτσιόγλου», ότι δηλαδή ο Στέφανος Κασσελάκης εξελέγη δημοκρατικά, αλλά πορεύεται αντιδημοκρατικά… Διαλύει το κόμμα… μετατρέπει τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα άμορφο κόμμα ενώ την ίδια στιγμή το πολιτικό του στίγμα εκπέμπει ένα συνονθύλευμα αντιφατικών απόψεων χωρίς κανένα προγραμματικό βάθος».

Το στρατόπεδο των «11»

Στην άλλη όχθη της διάσπασης, οι «11» που συγκρότησαν την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Αριστεράς έχουν ήδη ξεκινήσει να εργάζονται εντατικά για τη μετατροπής της κίνησης σε πολιτικό κόμμα, έχουν ήδη συμφωνήσει με τον επίσης ανεξάρτητο ευρωβουλευτή Πέτρο Κόκκαλη να συμπορευτούν στις εκλογές (μένει να φανεί ο τρόπος, αν δηλ. ο κ. Κόκκαλης θα προσχωρήσει με τους Πράσινους στη Νέα Αριστερά ή αν θα συνεργαστεί ως πρόσωπο).

Συζητήσεις γίνονται με τους άλλους δυο ανεξάρτητους ευρωβουλευτές (Στέλιο Κούλογλου και Δημήτρη Παπαδημούλη) όχι απαραίτητα για το ευρωψηφοδέλτιο, ενώ από την ομάδα δεν λείπουν και όσοι δεν έχουν εκλεγεί στο Κοινοβούλιο αλλά έχουν αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ (Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Φίλης, Αριστείδης Μπαλτάς κλπ).

Με διακυμάνσεις τόσο στις σχέσεις των δυο κομμάτων, όσο και ως προς τις εξελίξεις στο εσωτερικό τους θα πορευθεί η Αριστερά ως τις κάλπες του Ιουνίου, Μετά, τα εκλογικά αποτελέσματα θα διαμορφώσουν το νέο περιβάλλον…

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ