Νέα
  • ΓΔ: 1452.28 0.00%
  • Τζίρος: 98,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μια Σύνοδος Κορυφής, δυσκολότερη από όσο φαινόταν

Μια δύσκολη, επίπονη και με πολλές πιθανότητες αποτυχίας ήταν η χθεσινή Σύνοδος Κορυφής των «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διότι είχε θέματα που κατεξοχήν τριχοτομούν τα κράτη- μέλη τα οποία έχουν αντικρουόμενα συμφέροντα, αλλά και διότι η θεματολογία δεν προσφέρεται για πηχυαίους τίτλους στα μέσα ενημέρωσης, ώστε να ευαισθητοποιηθεί η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη.

Το πρώτο από τα δυο κεντρικά θέματα ήταν η διεύρυνση της ΕΕ με την Ουκρανία και τη Μολδαβία. Από το πρωί της Τετάρτης έως αργά το απόγευμα, η υπόθεση οδηγούνταν σε αδιέξοδο, καθώς η Ουγγαρία δια του πρωθυπουργού της, Βίκτορ Όρμπαν, απειλούσε με βέτο τη Σύνοδο, επειδή οι υπόλοιποι της ΕΕ δεν ξεπάγωναν τα κονδύλια προς τη χώρα αυτή, ύψους περίπου 30 δισ. ευρώ, έως ότου η κυβέρνηση της Βουδαπέστης προσαρμοστεί στην άσκηση της εξουσίας, στο πλαίσιο που θέτει το κράτος δικαίου. 

Τελικά, αργά χθες το απόγευμα και μετά από κοπιαστικές και δύσκολες διαπραγματεύσεις, οι Βρυξέλλες υποχώρησαν, ξεπάγωσαν τα κονδύλια προς τη Βουδαπέστη κι έτσι ο Βίκτορ Όρμπαν έκανε ένα βήμα πίσω, με αποτέλεσμα να εκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για ένταξη της Ουκρανίας και της Μολδαβίας στην Ενωμένη Ευρώπη. 

►Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης: Πρέπει να αυξηθούν οι πόροι για μεταναστευτικό και κλιματική κρίση

Πίσω από τις μεγάλες διαφωνίες σχετικά με τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, κρύβεται ο φόβος των Ευρωπαίων για μια πιθανή νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ το 2024, στις εκλογές που θα γίνουν σε περίπου 11 μήνες από τώρα. Μια τέτοια εξέλιξη, εκτιμούν πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ίσως οδηγήσει σε ενός είδους διευθέτηση του προβλήματος μεταξύ Ρωσίας- Ουκρανίας, οπότε τα ευρωπαϊκά κονδύλια που καλείτο χθες να αποφασίσει η Σύνοδος Κορυφής ίσως κατευθυνθούν σε ένα μέτωπο που μπορεί να κλείσει και χωρίς αυτά…

Ανυποχώρητος ο Κ. Μητσοτάκης για Αλβανία

Παράλληλα, ξεκίνησαν οι ενταξιακές διαδικασίες τόσο για την Γεωργία, όσο και για τη Βοσνία- Ερζεγοβίνη. Αντίθετα δεν υπήρξε εξέλιξη στο θέμα της Αλβανίας, το οποίο δεν συζητήθηκε καν χθες, με δεδομένη την απόφαση της Ελλάδας για μπλοκάρισμα της ενταξιακής διαδικασίας, όσο διαρκεί η παράνομη φυλάκιση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντυ Μπελέρη. Σε αυτό το θέμα ο Έλληνας πρωθυπουργός εμφανίστηκε ανυποχώρητος, παρά το ότι μεγάλες χώρες της Ευρώπης (όπως οι Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία κλπ), για τα δικά τους συμφέροντα, πίεζαν παρασκηνιακά να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαδικασίες και για την Αλβανία. Έτσι, το θέμα δεν εισήχθη καν στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει χαρακτηρίσει το θέμα Μπελέρη ως ζήτημα εφαρμογής του ευρωπαϊκού κεκτημένου στη γειτονική χώρα, απορρίπτοντας  τον ισχυρισμό ότι πρόκειται για διμερές θέμα μεταξύ Ελλάδας- Αλβανίας. 

►Διαβάστε επίσης: «Βέτο» Μητσοτάκη στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας λόγω Μπελέρη

Ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός

Το δεύτερο μεγάλο θέμα που χώριζε τους 27, είναι ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός. Εδώ η Ελλάδα είχε τρεις «κόκκινες γραμμές».

Πρώτον, μια «συμφωνία- πακέτο» για χρηματοδότηση της Ουγγαρίας αλλά και των άλλων μεγάλων θεμάτων, όπως το Μεταναστευτικό κι οι φυσικές καταστροφές.

Δεύτερον, εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από το έλλειμμα και τρίτον, ευελιξία έως 500 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό για ακόμα ένα χρόνο. 

Χαρακτηριστικό της δυσκολίας του θέματος είναι ότι η Ιταλία απειλούσε με βέτο εάν δεν ικανοποιηθούν οι δικές της απόψεις στο ζήτημα της κατανομής των κονδυλίων. Οι γνωστοί «τέσσερις φειδωλοί» του βορρά (Γερμανία, Ολλανδία, Σουηδία και Δανία) αρνιόντουσαν επί ώρες να αυξήσουν τον προϋπολογισμό για το Μεταναστευτικό, με το γνωστό, παλιό και τετριμμένο «επιχείρημα» ότι έτσι ωφελούνται οι νότιες χώρες της Ένωσης, ενώ τελικά τα 2 δισ. που εγκρίθηκαν για το Μεταναστευτικό εντός της ΕΕ θεωρούνται ικανοποιητικό ποσό από την Αθήνα. Βέβαια, εκκρεμεί η οικονομική σχέση Ευρώπης – Τουρκίας, η οποία θα προσδιορίσει σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη των μεταναστευτικών ροών…

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ