Νέα
  • ΓΔ: 1448.7 +0.06%
  • Τζίρος: 165,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Βέτο» Μητσοτάκη στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας λόγω Μπελέρη

Η νέα ευρωπαϊκή παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται αύριο, με τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Το βράδυ της Τετάρτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρακάθισε σε δείπνο εργασίας, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ηγεσιών των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Όπως αναμενόταν, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη σταθερή και πάγια θέση της χώρας μας, ότι η Ελλάδα στηρίζει στην πράξη την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, διότι έτσι ενισχύεται η σταθερότητα στην ευαίσθητη αυτή περιοχή και αυξάνονται σημαντικά οι προοπτικές για οικονομική ανάπτυξη και πολυμερή συνεργασία μεταξύ των διαφόρων κρατών της Χερσονήσου του Αίμου.

Το «ΟΧΙ» της Ελλάδας

Ωστόσο, η θέση αυτή της χώρας μας χθες επανελήφθη με μια εξαίρεση: Την άρνηση της Ελλάδα να συναινέσει στην προώθηση της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας, όσο η κυβέρνηση του Έντι Ράμα δεν επιτρέπει στον νόμιμα εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας, Φρέντυ Μπελέρη να ορκιστεί και να αναλάβει τα καθήκοντά του.

Διαβάστε επίσης: Τι αναζητεί στην Ευρώπη ο Αλέξης Τσίπρας

Οι προϋποθέσεις για το «ΝΑΙ» στην Αλβανία

Λίγο νωρίτερα, η Αθήνα είχε προϊδεάσει για τη χθεσινή στάση της: Είχε διαμηνύσει προς κάθε ενδιαφερόμενο, ότι για να συναινέσει στην εξέλιξη της ενταξιακής πορείας της γειτονικής μας χώρας, θα έπρεπε να συντρέξουν τρεις προϋποθέσεις; Πρώτον, να ορκιστεί κανονικά ο Φρέντυ Μπελέρης ως δήμαρχος Χειμάρρας, δεύτερον να γίνει σεβαστό το τεκμήριο αθωότητας και τρίτον να διεξαχθεί μια δίκαιη δίκη, κι όχι μια δίκη- παρωδία, όπου η απόφαση ουσιαστικά θα έχει εκδοθεί πριν την ακροαματική διαδικασία. Όσο αυτά δεν εφαρμόζονται, η Ελλάδα δεν μπορεί να επιτρέψει την είσοδο στην ΕΕ μιας χώρας που δεν σέβεται έστω στοιχειωδώς το δικαίωμα μιας πόλης να εκλέξει το Δήμαρχο που επιθυμεί και το τεκμήριο αθωότητας κάθε ατόμου που κατηγορείται από τη δικαιοσύνη.

Για να δείξει την αποφασιστικότητά της, μάλιστα, η ελληνική κυβέρνηση είχε διαμηνύσει ότι ακόμα κι αν η Αλβανία με κάποιον τρόπο έφτανε στο στάδιο της εξέτασης των 37 επιμέρους κεφαλαίων που θα άνοιγαν το δρόμο για την ένταξή της, θα βρισκόταν μπροστά σε ισάριθμα «βέτο» της Ελλάδας, λόγω της υπόθεσης Μπελέρη.

Διαβάστε επίσηςΟπαδική βία: Το στοίχημα της κυβέρνησης μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων και ο κίνδυνος για ποδοσφαιρικό «Grexit»

Επιμένει στη σκληρή στάση η Αλβανία

Παρ’ όλα αυτά, τα Τίρανα αποφάσισαν να τηρήσουν σκληρή στάση, κι έτσι το δικαστήριο της αλβανικής πρωτεύουσας αποφάσισε προχθές ότι δεν θα δώσει άδεια ορκωμοσίας στον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας, Φρέντυ Μπελέρη, ενώ ο τελευταίος έχει το δικαίωμα να υποβάλει έφεση στην πρωτόδικη αυτή απόφαση εντός δυο εβδομάδων από την έκδοσή της.

Η Ελλάδα θεωρεί ότι η υπόθεση δικαίως απασχολεί την Ευρώπη και δεν πρόκειται για διμερές θέμα , όταν έχει να κάνει με τα ανθρώπινα δικαιώματα ενός μειονοτικού πολίτη της Αλβανίας. Άλλωστε και ο υπουργός Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου που είχε επισκεφθεί στα τέλη του περασμένου μήνα τον Φρέντυ Μεπλέρη, είχε ξεκαθαρίσει ότι για τη χώρα μας το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό κι όχι διμερές.

Η υπενθύμιση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Την ελληνική θέση έχει εξειδικεύσει και ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος, στη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της επιτροπής ευρωπαϊκών υποθέσεων του ελληνικού κοινοβουλίου με τον Καμίλο Βιλαρίνο, δηλαδή τον επικεφαλής του γραφείου του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, στις Βρυξέλλες, είχε τονίσει ότι η υπόθεση Μπελέρη αφορά στις «ευρωπαϊκές Αξίες» και σχετίζεται άμεσα «με την προοπτική ένταξης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο χθεσινό δείπνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε τα όσα αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της για την διεύρυνση της ΕΕ με την ένταξη και της Αλβανίας σε αυτήν. Εκεί η Κομισιόν είχε σημειώσει ότι «η προφυλάκιση Μπελέρη εγείρει σοβαρές ανησυχίες».

Πλέον, μετά και τη χθεσινή στάση της Ελλάδας, οι τελικές αποφάσεις για το θέμα Μπελέρη συνδέονται ευθέως με την ενταξιακή προοπτική της Αλβανίας, συνεπώς βρίσκονται στο «γήπεδο» των Τιράνων…

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ