Νέα
  • ΓΔ: 1446.92 -0.17%
  • Τζίρος: 83,48 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Παππάς: Πείτε μας, γιατί είναι καλό για την οικονομία να είναι ασύδοτοι οι servicers;

Νίκος Παππάς / Πηγή: Intime
Νίκος Παππάς / Πηγή: Intime

Πυρά για τις διατάξεις για την «Ανάπλαση ΑΕ» αλλά και για διάταξη που αφορά στο εφαρμοζόμενο δίκαιο μεταβίβασης και διαχείρισης πιστώσεων, επεφύλασσε σε παρέμβασή του, νωρίτερα σήμερα στην Ολομέλεια, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς.

«Αν πάρουμε τοις μετρητοίς αυτά που λέτε, είναι σαν να προσπαθείτε να μας πείσετε ότι ο κ. Μπακογιάννης ήταν απολύτως ακατάλληλος να διαχειριστεί αυτά τα θέματα. Και εσείς, χωρίς ταπεινά κίνητρα, κάνετε μια επιλογή η οποία είναι στην κατεύθυνση του επιτελικού κράτους, η οποία θα επιταχύνει την υλοποίηση αυτών των πολιτικών», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση: «Σας προτείνουμε λοιπόν, για να ολοκληρώσετε τον κύκλο της επιτελικότητας και να τερματίσετε την ταχύτητα υλοποίησης των έργων, τώρα που δεν είναι δήμαρχος ο κ. Μπακογιάννης να τον κάνετε υπουργό Αναπλάσεως. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι μόλις χθες η Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ υπέγραψε σύμβαση για υλοποίηση έργου 3,5 εκατομμυρίων ευρώ. Δεν έχετε το Θεό σας».

Σε σχέση με την διάταξη που έχει εμφιλοχωρήσει σε τροπολογία και αφορά το εφαρμοζόμενο δίκαιο μεταβίβασης και διαχείρισης πιστώσεων από την 5η Δεκεμβρίου έως 31η Δεκεμβρίου 2023, ο Νίκος Παππάς είπε με αυτή, καθίσταται περιορισμένης εφαρμογής η Οδηγία που πρόσφατα ενσωματώθηκε στο εσωτερικό δίκαιο και προέβλεπε κανόνες που πρέπει να τηρούν οι servicers έναντι των δανειοληπτών. Ο κ. Παππάς είπε ότι ενώ η Οδηγία, για την προστασία των δανειοληπτών, εκδόθηκε το 2021, η κυβέρνηση καθυστέρησε δύο χρόνια να την ενσωματώσει. Στο μεσοδιάστημα τιτλοποιήθηκαν δάνεια. Πριν από λίγες εβδομάδες ψηφίστηκε η Οδηγία, όχι όμως στο όλον. Δηλαδή, δεν ενσωματώθηκαν οι προβλέψεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας, δεν ενσωματώθηκαν οι διατάξεις για την προστασία δανειοληπτών που δανείστηκαν σε ελβετικό φράγκο. Ενσωματώθηκε όμως στο νόμο, μια πρόβλεψη που δεν την περιείχε η Οδηγία, δηλαδή ψηφίστηκε να έχουν ακατάσχετο λογαριασμό οι servicers. Τουλάχιστον, ο νόμος που ψηφίστηκε πριν από λίγες εβδομάδες έλεγε ότι η Οδηγία δεν εφαρμόζεται στη μεταβίβαση απαιτήσεων από συμβάσεις πιστώσεων που μεταβιβάζονται πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2023.

Αυτό συνέβη, διότι ο νόμος περί μεταβιβάσεων έλεγε ότι πρέπει να ενημερώνεται ο δανειολήπτης και να μην υπάρχουν αλλαγές που είναι εις βάρος του. Δηλαδή, να μην υπάρχουν αλλαγές, κατά τη διάρκεια της μεταβίβασης. Και έρχεται η πανέμορφη τροπολογία που μας την φέρατε προχθές το βράδυ. Και τι λέει αυτή η τροπολογία; Λέει ότι από το πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας εξαιρείται και η διαχείριση ακινήτων», είπε ο Νίκος Παππάς και σημείωσε πως ουσιαστικά ό,τι έχει συμβασιοποιηθεί και τιτλοποιηθεί με τον "Ηρακλή", δεν θα έχει σχέση με την Οδηγία.

«Η Οδηγία αφορά όσους συμβασιοποιήσουν από εδώ και μπρος. Είναι Οδηγία περιορισμένης εφαρμογής», είπε ο Νίκος Παππάς και πρόσθεσε απευθυνόμενος στον παριστάμενο αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών: «Κύριε Παπαθανάση, ή θα μας πείτε ότι δεν είναι αυτό που πιστεύουμε ή θα μας εξηγήσετε γιατί είναι καλό για την οικονομία να είναι ασύδοτοι οι servicers».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ