Νέα
  • ΓΔ: 1406.91 -2.24%
  • Τζίρος: 135,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκρέκας: Τέσσερα μέτρα στη μάχη κατά της ακρίβειας

Πηγή: Eurokinissi

Τέσσερις νέες παρεμβάσεις με στόχο τον περιορισμό της ακρίβειας ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, ο οποίος επισήμανε μεταξύ άλλων, ότι «οι διεθνείς κρίσεις των τελευταίων ετών είχαν ως αποτέλεσμα την πληθωριστική κρίση σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα. Έχουμε λάβει δέσμη μέτρων για να τιθασεύσουμε την αγορά σε θέματα αθέμιτης κυκλοφορίας και παραπλανητικών εκπτώσεων».

Οι έλεγχοι της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς για την αισχροκέρδεια και τις παραπλανητικές εκπτώσεις, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης ανήλθαν «σε 2.267 έλεγχοι και επιβλήθηκαν 1.865 πρόστιμα ύψους 13,4 εκατ. ευρώ. Σε σημαντικές κατηγορίες προϊόντων παρατηρούνται μεγάλες αποκλίσεις στις τιμές ανάμεσα στην Ελλάδα σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκές χώρες». 

Αναλυτικότερα οι παρεμβάσεις που ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης είναι οι εξής:

  1. Μειώνουμε τις εκπτώσεις των προμηθευτών στα σούπερ μάρκετ κατά 30% και το μεταφέρουμε την τιμή του τελικού προϊόντος. Το μέτρο θα αφορά  απορρυπαντικά, καθαριστικά σπιτιού, οδοντόκρεμες, αφρόλουτρα, σαμπουάν και βρεφικές πάνες. Οι μειώσεις των τιμών θα γίνουν αντιληπτές από τους καταναλωτές εντός του Μαρτίου. Αφορά τις συνολικές εκπτώσεις που δίνει ένας προμηθευτές προς τα σούπερ μάρκετ. 
  2. Αποτρέπουμε αδικαιολόγητες ανατιμήσεις. Ειδικότερα, δεν θα επιτρέψουμε από σήμερα στους προμηθευτές που θα ανατιμήσουν τα προϊόντα τους να κάνουν  προσφορές για τους επόμενους 3 μήνες.  
  3. Καθαρές τιμές από το χωράφι στο ράφι. Επιτρέπουμε πιστωτικό τιμολόγιο ύψους έως 3% για επιστροφές προϊόντων ή φύρα. Το μέτρο αφορά φρούτα, νωπά λαχανικά και κρέας
  4. Πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους στο βρεφικό γάλα.  Το πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους ορίζεται ως άθροισμα του λειτουργικού κόστους της εταιρείας για την συγκεκριμένη κατηγορία και εμπορικού κέρδους 7%. Όπως αποκάλυψε η «Η» από το πρωί, η λύση του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους ήταν στο τραπέζι. 

«Οι προσφορές συνεχίζονται κανονικά, στη νέα μειωμένη τιμή» ξεκαθάρισε ο υπουργός ακινήτων συνέχισε λέγοντας πως από σήμερα ξεκινούν οι συσκέψεις στο υπουργείο με τους εκπροσώπους της αγοράς για να ενημερωθούν για τα νέα μέτρα.

Πρόκειται για δίκαια μέτρα, όπως υπογράμμισε ο υπουργός, για να λήξουν οι συνθήκες που επέτρεπαν να θολώνει ο ανταγωνισμός και δυσκόλευαν το κριτήριο του καταναλωτή να επιλέξει.

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, ,από τους ελέγχους της ΔΙΜΕΑ προκύπτει ότι η αγορά συμμορφώνεται, αλλά συνεχίζονται και εάν διαπιστωθεί ότι κάποιος είναι υπότροπος το πρόστιμο διπλασιάζεται.

Όπως δήλωσε ο υπουργός από το Σεπτέμβριο, οπότε και κοινοποιούν οι εταιρείες τους νέους τιμοκαταλόγους διαπιστώνεται μείωση τιμών.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ