Νέα
  • ΓΔ: 1400.61 -1.14%
  • Τζίρος: 122,79 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Οι 40 διαφωνούντες βουλευτές και οι δύο «πονοκέφαλοι» Μητσοτάκη

Πηγή: Eurokinissi

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η πολιτική αντεπίθεση του Μεγάρου Μαξίμου, εντός κι εκτός Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου να προχωρήσει και να υπερψηφιστεί όσο το δυνατόν χωρίς τριβές στην Κοινοβουλευτική Ομάδα αλλά και στη λαϊκή βάση της παράταξης, το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

40 οι διαφωνούντες βουλευτές

Ο σχεδιασμός των επιτελών του Κυριάκου Μητσοτάκη επικεντρώνεται στο «μασάζ» προς τους διαφωνούντες βουλευτές, που η ανθρωπογεωγραφία της Κεντροδεξιάς τους ανεβάζει στους 40! Η στρατηγική του Μαξίμου είναι «ήπια στάση προς τα έξω, σκληρή στάση προς τα μέσα».

Αυτό σημαίνει συγκεκριμένα πράγματα: Προς τα έξω θα μιλούν υπουργοί με ήπιο και πειστικό λόγο όπως ο Άκης Σκέρτσος, ενώ προς τα μέσα η απειλή για τους βουλευτές είναι ξεκάθαρη: Όλοι αξιολογείστε τόσο στον επόμενο ανασχηματισμό όσο και στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων, όταν έλθει η ώρα». Παράλληλα θα γίνουν όσες συναντήσει χρειαστεί, προκειμένου να μεταπειστούν όσοι μπορούν να μεταπειστούν, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο αριθμός των «παραφωνιών» την κρίσιμη ώρα της ψηφοφορίας. 

►Διαβάστε επίσης: Ομόφυλα ζευγάρια: Το σχέδιο Μητσοτάκη για να μαζευτούν τα γαλάζια φάλτσα - Αρχίζει το «μασάζ»

Δυο «μαύρες τρύπες»

Υπάρχουν, ωστόσο δυο «μαύρες τρύπες» που απειλούν την επιτυχία του εγχειρήματος, όχι τόσο μεταξύ των βουλευτών, όσο στο πεδίο της πολιτικής βάσης της Κεντροδεξιάς.

  • Ο πρώτος και πιο σημαντικός είναι ο ρόλος της εκκλησίας. Ήδη ο κ. Μητσοτάκης έχει «ρίξει δίχτυα» στην Αρχιεπισκοπή για το θέμα, έχει εξηγηθεί το σκεπτικό κλπ και ο Αρχιεπίσκοπος με διπλωματικότητα λέει ότι έχει, μεν, τις αντιρρήσεις του, αλλά περιμένει να δει τις ακριβείς ρυθμίσεις του νομοσχεδίου ώστε η όποια συζήτηση να γίνεται επί του συγκεκριμένου. 

Το πραγματικό πρόβλημα εδώ είναι οι κατά τόπους ιερείς -και κάποιοι Μητροπολίτες- οι οποίοι ξιφουλκούν εναντίον της κυβερνητικής πρωτοβουλίας και δημιουργούν σοβαρά ρήγματα στο σώμα του δεξιού ακροατηρίου, το οποίο και συχνά εκκλησιάζεται, αλλά και λαμβάνει υπόψη του τις απόψεις των ιερέων. Οι κυβερνητικοί βουλευτές και τα κομματικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας είναι αδύνατο να αντιπαλέψουν αυτό το πρόβλημα, πρώτον διότι είναι αδύνατο να είναι ταυτόχρονα σε όλες τις εκκλησίες που αναπτύσσονται αντίθετες απόψεις από αυτές τις κυβέρνησης, και δεύτερον ακόμα και όπου υπάρχουν εκπρόσωποι της κυβέρνησης, είναι αδύνατον να πιάσουν κουβέντα με τους ιερείς μέσα στην εκκλησία. 

►Διαβάστε επίσης: Μ. Συρεγγέλα - Ομόφυλα ζευγάρια: Μιλάμε για δικαιώματα που έχουν να κάνουν με τα παιδιά

  • Ο δεύτερος πονοκέφαλος του Κυριάκου Μητσοτάκη προέρχεται από τον πρώτο. Οι πιο πρόσφατες μετρήσεις της κοινής γνώμης έδειξαν ότι διογκώνεται το ποσοστό των δεξιών που κινούνται εκτός Νέας Δημοκρατίας και που θα μπορούσαν να ψηφίσουν ένα κόμμα με επικεφαλής μια προσωπικότητα (που τώρα δεν υπάρχει) η οποία θα μπορούσε να τους εμπνεύσει.

Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών αποτελεί «πολιορκητικό κριό» της πέραν της Νέας Δημοκρατίας Δεξιάς προς το κυβερνών κόμμα και ιδιαίτερα προς τη δεξιά πτέρυγά του. Φυσικά ισχύει ο παράγων που αναιρεί όλα τα προηγούμενα, δηλ δεν υπάρχει αυτή την ώρα μια προσωπικότητα που πρώτον θα ενώσει τα δεξιά κομματίδια και δεύτερον θα απευθυνθεί με αξιώσεις στη δεξιά πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας. 

Ο κίνδυνος απώλειας ενός τμήματος του δεξιού κομματιού

Αυτές οι συνθήκες συντηρούν το σημερινό πολιτικό σκηνικό. Ωστόσο, στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν καλά ότι εάν μια παράμετρος από τις παραπάνω αλλάξει, τότε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος απώλειας ενός τμήματος του δεξιού κομματιού του κυβερνώντος κόμματος, καθώς όλα δείχνουν πως διογκώνεται ο αριθμός των πολιτών που αναζητούν κάτι καινούργιο προς τα Δεξιά, παρά προς τα Αριστερά της Νέας Δημοκρατίας. 

Κι όσο η ηγεσία της ΝΔ δεν μπορεί ούτε τους διαφωνούντες ιερείς να νουθετήσει, ούτε το ποσοστό όσων στρέφονται προς τα Δεξιά να αναχαιτίσει, τόσο οι πονοκέφαλοι του Κυριάκου Μητσοτάκη αυξάνονται…

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ