Νέα
  • ΓΔ: 1438.44 -0.89%
  • Τζίρος: 76,14 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Aspides: Η ευρωπαϊκή επιχείρηση κατά των Χούθι - Βασικό ρόλο διεκδικεί η Ελλάδα

Πηγή: AP

«Ασπίδες» (Αspides) θα ονομάζεται η ευρωπαϊκή επιχείρηση κατά των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα όπως ανακοίνωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ προσερχόμενος στο άτυπο συμβούλιο των Υπουργών Aμυνας στις Βρυξέλλες. Μάλιστα, υπάρχει συζήτηση για αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας όσον αφορά στη διοίκηση, κάτι που επιβεβαίωσε ο υπουργός Αμυνας, Νίκος Δένδιας. «Θα προτείνω να αναλάβει η Ελλάδα τη διοίκηση της Ευρωπαϊκής Επιχείρησης στην Ερυθρά Θάλασσα και θα προσφέρω το Στρατηγείο της Λάρισας ως Στρατηγείο για την συγκεκριμένη επιχείρηση», τόνισε ο ΥΠΕΘΑ προσερχόμενος στην άτυπο Σύνοδο.

Ο κ. Μπορέλ εξέφρασε την ελπίδα ότι η επιχείρηση θα μπορούσε να ξεκινήσει στις 17 Φεβρουαρίου. Παράλληλα, τόνισε ότι πρέπει να αποφασιστεί ποια χώρα θα έχει τη διοίκηση, πού θα είναι η έδρα και τι θα παρέχουν τα κράτη-μέλη.

Από την πλευρά του ο κ. Δένδιας, δήλωσε:

«Θα μιλήσουμε σήμερα, εκτός από την Ουκρανία, για την Ευρωπαϊκή Αμυντική Βιομηχανία, κάτι που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα. Αφενός μεν, για να δούμε τι ευκαιρίες υπάρχουν για την ενίσχυση της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, αλλά και για να δούμε τι συμβατότητες μπορεί να δημιουργηθούν για το Ελληνικό Σύστημα Αμυντικής Καινοτομίας το οποίο προσπαθούμε να δημιουργήσουμε. Επίσης, θα συζητήσουμε για την Ευρωπαϊκή Επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα και θα προτείνω, θα προσφέρω, να αναλάβει η Ελλάδα τη Διοίκηση της Επιχείρησης, όπως επίσης θα προσφέρω το Στρατηγείο της Λάρισας ως Στρατηγείο για την Επιχείρηση. Ευχαριστώ πολύ».

Ιταλία, Γαλλία και Ελλάδα διεκδικούν την ηγεσία της αποστολής

Σύμφωνα με το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ANSA, η Ιταλία, η Γαλλία και η Ελλάδα διεκδικούν της ηγεσία αυτής της αποστολής, που θα έχει ως στόχο την προστασία της ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα από τις επιθέσεις των Χούθι, δήλωσε την Τρίτη ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Η τελική επιλογή θα γίνει γνωστή σήμερα, στο άτυπο Συμβούλιο Άμυνας στις Βρυξέλλες, δήλωσε ο ίδιος.

Εν τω μεταξύ, έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση του προσωπικού που απαιτείται για τη συγκρότηση της αποστολής, με μέσα και άνδρες από επτά ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες θα διαθέσουν τα τρία πλοία που ζήτησε η Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ.

Εκτός από τα πλοία, οι επτά χώρες θα παράσχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, και αεροσκάφη, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Οι Aspides θα συμπληρώσουν τις προσπάθειες των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου να αναχαιτίσουν τις επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν ανταρτών με έδρα την Υεμένη κατά πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ