Νέα
  • ΓΔ: 1448.48 -0.48%
  • Τζίρος: 187,13 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλλος ένας σκόπελος μείον για την κυβέρνηση - Ψηφίζεται ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών

Πηγή: Eurokinissi

Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος των τελευταίων ημερών για την κυβέρνηση είναι, ασφαλώς, η αυριανή συνάντησή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την 15μελή αντιπροσωπείας των αγροτών, σε μια προσπάθεια να μην κλείσουν οι δρόμοι, να μη γεμίσουν οι δρόμοι της Αθήνας τρακτέρ και να μην κοπεί η χώρα στα δυο.

Ωστόσο την Πέμπτη ψηφίζεται ένα ακόμα «δύσκολο» νομοσχέδιο για την κυβέρνηση, που το προηγούμενος διάστημα είχε θέσει σε δοκιμασία την ενότητα της Νέας Δημοκρατίας, το απόλυτο imperium Μητσοτάκη, ακόμα και την σύνθεση της κυβέρνησης: Το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών θα αποτελεί από τα μέσα της εβδομάδας, νόμο του κράτους.

Αυτό το τελευταίο είναι απολύτως βέβαιο, καθώς αναμένεται να υπερψηφιστεί από περίπου 180 -αν όχι περισσότερους- βουλευτές από τη Δεξιά, το Κέντρο και την Αριστερά. Είναι ίσως η πρώτη φορά που ένα νομοσχέδιο ψηφίζεται με ευρεία πλειοψηφία, έχοντας προηγουμένως δημιουργήσει προβλήματα στα περισσότερα κόμματα του Κοινοβουλίου. 

Το «αγκάθι» Βορίδη και η... απειλή ανασχηματισμού 

Σε περίπτωση ονομαστικής ψηφοφορίας, που είναι και η πιθανότερη εκδοχή, η Νέα Δημοκρατία αναμένει να ψηφίσουν υπέρ του νομοσχεδίου περίπου 110 βουλευτές. Από τους υπόλοιπους, η πλειοψηφία θα απέχει και οι λιγότεροι θα είναι παρόντες και θα καταψηφίσουν. Το «αγκάθι» Βορίδη ρυθμίστηκε με την επιλογή του πρώην υπουργού για αποχή, ενώ για υφυπουργούς που δεν θα ακολουθήσουν την κυβερνητική γραμμή, το Μαξίμου αφήνει να εννοηθεί ότι θα δώσει «ραντεβού» στον επόμενο ανασχηματισμό.

►Διαβάστε επίσης: Νομοσχέδιο για ομόφυλα ζευγάρια: Πώς κλείδωσε η παραμονή Βορίδη

Στο στρατηγείο του πρωθυπουργού δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους γιατί με τις παρεμβάσεις τους, κυρίως με την απόφαση για συγκεντρώσεις βουλευτών και «μασάζ», οι διαφωνούντες με το νομοσχέδιο περιορίστηκαν αρκετά, ενώ διαφυλάχθηκε η ενότητα της πολιτικής βάσης του κόμματος, ιδιαίτερα δε της δεξιάς του πτέρυγας. Έτσι, τις τελευταίες ημέρες το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στο να μην μιλήσουν πολλοί διαφωνούντες με το νομοσχέδιο προς αποφυγή αρνητικών εντυπώσεων. 

Δεν θα βγουν αλώβητοι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ 

Λιγότερα, ασφαλώς, είναι τα προβλήματα στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αναμένεται να βγει αλώβητο από τη διαδικασία της ψηφοφορίας. Ο «συνήθης ύποπτος» Παύλος Πολάκης αναμένεται να επιλέξει την οδό της αποχής, ενώ δεν έχει διευκρινίσει ποια στάση θα κρατήσει η επίσης διαφωνούσα με την κομματική γραμμή, Νίνα Κασιμάτη.

Περισσότεροι είναι οι πονοκέφαλοι για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη. Περίπου οι μισοί βουλευτές της Χαριλάου Τρικούπη, ανάμεσά τους και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ή η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Ευαγγελία Λιακούλη, διαφωνούν με τη θέση Ανδρουλάκη κι εκφράζουν ενστάσεις στο «ναι» στο νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. 

►Διαβάστε επίσης: Δημοσκόπηση MRB για OPEN: Τι λένε οι πολίτες για γάμο και υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια

Ουσιαστικά το νομοσχέδιο αφήνει τα «ίχνη» του πάνω σε όλα τα κόμματα, κυρίως στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, και δευτερευόντως στον ΣΥΡΙΖΑ, εάν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις για τη συμπεριφορά των βουλευτών την Πέμπτη, ημέρα ονομαστική ψηφοφορίας στη Βουλή.

Γιατί «ονομαστική»;

Γιατί «ονομαστικής»; Κι εδώ υπάρχουν εξελίξεις με ενδιαφέρον στο χώρο της πέρας της ΝΔ, Δεξιάς. Εκεί δυο κόμματα, οι «Σπαρτιάτες» με επικεφαλής τον Β. Στίγκα και η «Νίκη» με επικεφαλής τον Δ. Νατσιό, συμφώνησαν να συνυπογράψουν κοινό κείμενο με το οποίο να ζητούν ονομαστική ψηφοφορία -υπενθυμίζεται ότι ο Κανονισμός της Βουλής επιβάλει το αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία επί νομοσχεδίου να υπογράφεται το πολύ από 15 βουλευτές.

Οργισμένοι εμφανίζονται οι ηγετικοί παράγοντες της «Ελληνικής Λύσης» κυρίως ο Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος είχε συνεννοήσεις με τον Δ. Νατσιό, ωστόσο η επικεφαλής της «Νίκης» προτίμησε τελικά τη »σύμπραξη» με τους «Σπαρτιάτες» προκειμένου να ζητήσουν ονομαστική ψηφοφορία. Προφανώς το ποιοι βουλευτές θα ζητήσουν ονομαστική ψηφοφορία δεν έχει ακόμα κριθεί, καθώς το ίδιο μπορεί να κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ, εάν βέβαια ο κ. Κασσελάκης λύσει τα προβλήματα με τους βουλευτές του Πολάκη και Κασιμάτη.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ