Νέα
  • ΓΔ: 1424.04 +0.16%
  • Τζίρος: 184,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αγρότες vs Κυβέρνηση: Στην πλευρά των αγροτών τώρα το κλειδί των εξελίξεων

Σε αναμονή βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου, έως ότου οι αγρότες στα διάφορα μπλόκα που έχουν στήσει, πάρουν τις τελικές τους αποφάσεις για το αν θα κλιμακώσουν περαιτέρω ή όχι τις κινητοποιήσεις τους, δηλαδή αν θα κλείσουν εντελώς τους δρόμους κι αν θα προγραμματίσουν κάθοδο των τρακτέρ προς την Αθήνα.

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι, καθώς θεωρούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε όλα όσα μπορούσε να κάνει, με δεδομένους τους δημοσιονομικούς περιορισμούς της οικονομίας και βέβαια εξάντλησε τα περιθώρια συζήτησης σε μια συνάντηση με τους εκπροσώπους των μπλόκων, η οποία κράτησε περισσότερο από τρεις ώρες.

Διαβάστε επίσης: Αλλος ένας σκόπελος μείον για την κυβέρνηση - Ψηφίζεται ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών

H χθεσινή συνάντηση

Επιπλέον, η χθεσινή συνάντηση και οι δηλώσεις που ακολούθησαν, έδειξαν στην κοινή γνώμη ότι έγινε μια πραγματική προσπάθεια ενίσχυσης των εργαζόμενων στον πρωτογενή τομέα, ενώ ο πρωθυπουργός προχώρησε σε μακροχρόνια μείωση του ενεργειακού κόστους στην παραγωγή, κάτι που ήταν το κύριο αίτημα όσων συμμετέχουν στα μπλόκα. Άλλωστε και τα μέλη της αγροτικής αντιπροσωπείας δήλωσαν μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου ότι «δεν ικανοποιήθηκαν όλα μας τα αιτήματα» κάτι που σημαίνει ότι πολλά εξ αυτών, ικανοποιήθηκαν.

Διαβάστε επίσης:Ετοιμος ο Μητσοτάκης να αντιμετωπίσει τους αγρότες - Τι έβγαλε ο… πάτος του βαρελιού

Τι εκτιμά η κυβέρνηση

Γενικά η κυβέρνηση θεωρεί ότι δύσκολα οι αγρότες θα ταχθούν κατά πλειοψηφία υπέρ της κλιμάκωσης και της καθόδου στην Αθήνα. Ήδη η κυβέρνηση σε δυο δόσεις τους έδωσε όλα όσα μπορούσε, και βέβαια φρόντισε αυτό να το κάνει κτήμα της κοινής γνώμης. Συνεπώς, μια ακραία απόφαση κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων, με αίτημα την ικανοποίηση όλων ανεξαιρέτως των αιτημάτων, οι κυβερνώντες θεωρούν ότι θα φέρει τους αγρότες απέναντι από την υπόλοιπη κοινωνία.

Ακόμα περισσότερο, οι πιθανοί εμπνευστές μιας στρατηγικής κλιμάκωσης και όξυνσης της κατάστασης, θα βρεθούν απέναντι ακόμα και σε μεγάλη μερίδα του αγροτικού κόσμου, ο οποίος θα βλέπει από τον Απρίλιο μειωμένο το ενεργειακό του κόστος, κι όμως τους συνδικαλιστές να κλείνουν δρόμους και να κάνουν πορείες, προκαλώντας την κοινή γνώμη.

Με βάση τα παραπάνω τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά και των υπουργείων που κινητοποιήθηκαν για να ετοιμαστεί το χθεσινό «πακέτο Μητσοτάκη στους αγρότες (Οικονομικών, Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, Αγροτικής Ανάπτυξης) εκτιμούν ότι δεν υπάρχει το περιθώριο σε όσους πιθανώς θα ήθελαν να λειτουργήσουν «ακτιβιστικά».

Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν άφησε τα πράγματα στην τύχη τους, καθώς συνεχίζει το «μασάζ» σε γαλάζιους αγροτοσυνδικαλιστές με προοπτική αυτοί να λειτουργήσουν κατευναστικά και να οδηγήσουν τις συνελεύσεις στα μπλόκα, σε αποκλιμάκωση.

αγρότες μετά τη συνάντηση με Μητσοτάκη
Πηγή eurokinissi

Ο «ιός» των αγροτικών κινητοποιήσεων

Σε αυτό το περιβάλλον, η ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας θεωρεί ότι έως τώρα έχει κερδίσει τη μάχη των εντυπώσεων στο αγροτικό ζήτημα και ότι έτσι απομακρύνεται ο κίνδυνος που περισσότερο από όλους υπολογίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Να «κολλήσει» και η Ελλάδα τον «ιό» των αγροτικών ξεσηκωμών σε πολλές χώρες της Ευρώπης (Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία κλπ) και να μετατραπούν οι ευρωεκλογές του Ιουνίου σε κάποιου είδους «δημοψήφισμα» για την κυβερνητική πολιτική στους εργαζόμενους στον πρωτογενή τομέα.

Γι αυτό το λόγο εξαρχής ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε δημόσια το δίκιο των αγροτών στα αιτήματά τους, έσπευσε να τους δώσει το πρώτο πακέτο  ευνοϊκών μέτρων που όμως φάνηκε ανεπαρκές στους επικεφαλής των μπλόκων, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε στη χθεσινή συνάντηση που έγινε «υπό την προϋπόθεση των ανοικτών δρόμων».

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι μετά τη χθεσινή συνάντηση που όλοι παραδέχθηκαν ότι έγινε σε καλό κλίμα και ήταν εποικοδομητική, το βάρος των αποφάσεων μεταφέρεται, μεν, στους αγρότες, ωστόσο η περιρρέουσα ατμόσφαιρα δεν προσφέρεται για νέα όξυνση, κλείσιμο δρόμων και «παρέλαση» τρακτέρ στην Αθήνα.

Εκτός, αν οι αγρότες έχουν άλλη άποψη…

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ