Νέα
  • ΓΔ: 1434.78 +1.00%
  • Τζίρος: 50,90 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: Ρηματική διακοίνωση στην Τουρκία και επιστολές διαμαρτυρίας για τουρκική Navtex

Πηγή: ΑΠΕ

Σκληρή είναι η απάντηση της Αθήνας στην Άγκυρα, η οποία εξέδωσε δύο NAVTEX για να σταματήσει ελληνική άσκηση στο νοτιοανατολικό Αιγαίο ενώ έθεσε εκ νέου ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Διπλωματικές πηγές γνωστοποιούν ότι για τις εν λόγω κινήσεις:

  1. Έχει ήδη επιδοθεί σχετική Ρηματική Διακοίνωση από το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών στην τουρκική πλευρά.
  2. Έχουν σταλεί επιστολές διαμαρτυρίας της Υδρογραφικής Υπηρεσίας σε αρμόδια υπηρεσία IΜΟ και σε Ισπανό συντονιστή Navtex περιοχής Μεσογείου και Μαύρης Θάλασσας.

Σύμφωνα με την ελληνική διπλωματία, σε όλα τα κείμενα απορρίπτονται τουρκικοί ισχυρισμοί και προβάλλεται νομική ορθότητα ελληνικών θέσεων.

Οι τουρκικές NAVTEX

Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι με την υπ’ αριθμό 0177/24 NAVTEX του σταθμού της Αττάλειας, η περιοχή νοτιοανατολικά της Καρπάθου, στην οποία διεξάγεται ελληνική αεροναυτική άσκηση και δεσμεύτηκε από τις 20 έως τις 24 Φεβρουαρίου, βρίσκεται σε χώρο τουρκικής δικαιοδοσίας και στο πλαίσιο αυτό αναμετέδωσε τις συντεταγμένες για να σταματήσει την άσκηση.

Με μία δεύτερη NAVTEX (0184/24) ο ίδιος σταθμός της επανεκπέμπει αντίστοιχη ελληνική NAVTEX για άσκηση με πραγματικά πυρά ανατολικότερα στη Μεσόγειο, ισχυριζόμενος και πάλι ότι η περιοχή βρίσκεται σε χώρο τουρκικής δικαιοδοσίας.

Παράλληλα, η Τουρκία εξέδωσε αντι-NAVTEX για τις δραστηριότητες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Αιγαίο επαναφέροντας θέμα αποστρατιωτικοποίησης όλων των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Πρόκειται για επανάληψη της NAVTEX που είχε λήξει στις 16 Φεβρουαρίου.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ