Νέα
  • ΓΔ: 1435.89 +1.08%
  • Τζίρος: 70,08 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Δένδιας: Είναι σημαντικό να πετύχει η επιχείρηση «Ασπίδες»

Ο Νίκος Δένδιας
Ο Νίκος Δένδιας / Πηγή: Eurokinissi

Είναι σημαντικό να πετύχει η επιχείρηση «Ασπίδες» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του στο Reuters.

«Δεν μπορείς να είσαι σταυροδρόμι, αν δεν υπάρχουν ή δεν λειτουργούν οι δρόμοι. Επομένως, για εμάς (την Ελλάδα) είναι μία τεράστια απειλή άμεσα και έμμεσα», πρόσθεσε, αναφερόμενος στις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι κατά πλοίων που διαπλέουν την Ερυθρά Θάλασσα.

Τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε, είναι θορυβημένες από τον προωθημένο τρόπο επιθέσεων των Χούθι, οι οποίοι χρησιμοποιούν θαλάσσιες νάρκες και υποβρύχια όπλα.

Η ασφάλεια των πέντε πολεμικών πλοίων, που συμμετέχουν στην επιχείρηση Aspides και των πληρωμάτων τους – στην αποστολή συμμετέχουν και πλοία από τη Γερμανία, την Ιταλία, το Βέλγιο και τη Γαλλία – αποτελεί επίσης μία ανησυχία, είπε, προτρέποντας σε στενό συντονισμό με άλλους στόλους στην περιοχή, στους οποίους περιλαμβάνονται πολεμικά πλοία από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ινδία.

«Το να έχουμε μια πολύ στενή επικοινωνία και μια όσο το δυνατόν πιο κοινή προσέγγιση με άλλους στόλους ... είναι κάτι σκόπιμο και σημαντικό», σημείωσε.

Η ελληνική φρεγάτα Ύδρα απέπλευσε την περασμένη εβδομάδα για την Ερυθρά Θάλασσα, καθώς η Ελλάδα ανέλαβε τη διοίκηση της αποστολής της ΕΕ, η έδρα της οποίας θα βρίσκεται στην πόλη της Λάρισας, με την Ιταλία να έχει τη διοίκηση της ναυτικής δύναμης.

Προσπάθεια για εγχώρια αμυντική βιομηχανία

«Πρέπει να είμαστε σε θέση να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας», δήλωσε ο Νίκος Δένδιας, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να το επιτύχει αυτό σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ και άλλους συμμάχους.

«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να έχουμε μια εγχώρια αμυντική βιομηχανία στην Ελλάδα και την Ευρώπη, η οποία θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», πρόσθεσε ο υπουργός.

Η Ελλάδα θέλει να κατασκευάζει drone

Το Reuters σημειώνει ότι η Ελλάδα θέλει να κατασκευάζει drone και αμυντικά συστήματα για drone και βρίσκεται σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ για τον συν-σχεδιασμό και την κατασκευή φρεγατών κλάσης Constellation για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Οι ξένες φρεγάτες θα μπορούσαν να συντηρούνται σε ελληνικά ναυπηγεία, δήλωσε ο κ. Δένδιας. «Αυτό αποτελεί μια τεράστια πρόκληση. Είμαστε ένα περήφανο ναυτικό έθνος, αλλά είναι η πρώτη φορά στην ιστορία μας που μπορεί να είμαστε σε θέση να συν-σχεδιάσουμε μια πλατφόρμα τόσο σημαντική όσο η Constellation», είπε.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ