Νέα
  • ΓΔ: 1477.69 -0.27%
  • Τζίρος: 84,08 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωεκλογές: Επιχείρηση γοητείας από ΝΔ σε τρεις ομάδες ψηφοφόρων - Το διπλό αφήγημα του Μητσοτάκη μετά το Συνέδριο

Η χθεσινή ολοκλήρωση του 15ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας που έγινε σε πανηγυρικό κλίμα με τις ομιλίες του προέδρου της Κύπρου, Νίκου Χριστοδουλίδη, της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αποτέλεσε ουσιαστικά και την επίσημη έναρξη του προεκλογικού αγώνα για το κυβερνών κόμμα, τον οποίο κήρυξε με την ομιλία του ο πρωθυπουργός. 

Μετά την εισαγωγική του ομιλία της Παρασκευής, στο άνοιγμα του Συνεδρίου, όπου κυριάρχησαν οι αναφορές στα 50 χρόνια που κλείνει η Νέα Δημοκρατία φέτος, αλλά υπήρξαν και αναφορές στην επικαιρότητα, ειδικά στη γυναικοκτονία των Αγίων Αναργύρων, το Μεταναστευτικό, την οικονομία και το μετασχηματισμό του κράτους, ο κ. Μητσοτάκης στη χθεσινή του ομιλία περιέγραψε τα κρίσιμα διακυβεύματα για Ελλάδα και Ευρώπη, που κρίνονται στις κάλπες της 9ης Ιουνίου, τα οποία στήριξε σε δυο πυλώνες, για να τα απευθύνει κυρίως σε τρία ακροατήρια.

Ο ευρωπαϊκός πυλώνας

Πρώτος πυλώνας ήταν ο ευρωπαϊκός. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ύφανε ένα καμβά επιχειρημάτων που συνθέτουν το πολιτικό αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας με το οποίο θα επιχειρήσει να μεγιστοποιήσει το εκλογικό της αποτέλεσμα στις 9 Ιουνίου.

Σε αυτό τον καμβά περιλαμβάνονται επιχειρήματα που αφορούν στην εξέλιξη της Ευρώπης και τη συμβολή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος σε αυτήν, στην ισχύ της Νέας Δημοκρατίας στο εσωτερικό του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (άλλωστε παρόντες ήταν τόσο ο πρόεδρος του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ όσο και η κεντροδεξιά πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που χειροκροτούσαν ένθερμα).

Επίσης ο κ. Μητσοτάκης περιέλαβε στο προεκλογικό του αφήγημα την ιστορική συμβολή της ΝΔ στην ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας, από το 1979 με την είσοδο της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια έως τις μέρες μας που πρωταγωνιστούμε στις ευρωπαϊκές εξελίξεις είτε με την πρόταση του ίδιου για αγορά εμβολίων για πανευρωπαϊκή χρήση επί κορονοϊού, είτε για την επιβολή πλαφόν στη χονδρική αγορά φυσικού αερίου στην ενεργειακή κρίση, είτε τώρα, με την πρόταση του πρωθυπουργού για ευρωομόλογο που θα χρησιμεύσει στην κοινή ευρωπαϊκή άμυνα.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε ξεχωριστή αναφορά στη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, κάτι που φαίνεται ότι θα αποτελέσει μια από τις αιχμές του δόρατος της προεκλογικής εκστρατείας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος σε όλα τα κράτη- μέλη της ΕΕ. Κατέληξε δε, λέγοντας ότι η Ευρώπη χρειάζεται τρία πράγματα που αρχίζουν από άλφα: «ανταγωνιστική οικονομία, αυτοδύναμη άμυνα, αλλά και αγροτική πολιτική, με προοπτική και προσαρμοστικότητα».

Ο ελληνικός πυλώνας

Ο δεύτερος πυλώνας ήταν ο ελληνικός και αφορά στην υπεράσπιση της πενταετούς διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία.

Ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε λάθη και καθυστερήσεις, ωστόσο ανέδειξε τη θετική πλευρά της διακυβέρνησης, μιλώντας κυρίως για την οικονομία, την παιδεία, την υγεία, το κοινωνικό κράτος και την αναμόρφωση του Δημοσίου.

Έκανε σαφή την αντίθεση της Κεντροδεξιάς με το λαϊκισμό, αλλά και το διχασμό, λέγοντας ότι και τους δυο τους έχει πληρώσει ακριβά η χώρα μας στο παρελθόν.

Αφήγημα για τρεις κατηγορίες ψηφοφόρων

Ο κ. Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία απευθύνουν αυτό το αφήγημα, το οποίο θα ακούσουμε πολλές φορές σε διαφορετικές εκδοχές το επόμενο δίμηνο, κυρίως σε τρεις κατηγορίες πολιτών.

  1. Πρώτον, σε όσους ανήκουν στην Κεντροδεξιά, είναι πολίτες που κατά κανόνα ψηφίζουν Νέα Δημοκρατία, αλλά για διάφορους λόγους τείνουν προς την αποχή ή τη χαλαρή ψήφο, είτε για να «δώσουν ένα μάθημα» στην κυβέρνηση, είτε γιατί θεωρούν ότι οι ευρωεκλογές, αφού δεν βγάζουν ή ρίχνουν κυβερνήσεις, προσφέρονται για δοκιμαστική ψήφο σε μικρότερα κόμματα.
  2. Δεύτερον, σε Κεντρώους πολίτες οι οποίοι βλέπουν συγκεκριμένες αρρυθμίες της κυβέρνησης και τώρα έχουν περισσότερες επιλογές στην κάλπη, εκτός του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, όπως πχ τους «Δημοκράτες» του Ανδρέα Λοβέρδου.
  3. Και τρίτον, σε παραδοσιακούς δεξιούς ψηφοφόρους οι οποίοι ήδη ενισχύουν λαϊκιστικά κόμματα της Δεξιάς (κυρίως την Ελληνική Λύση και δευτερευόντως τη Νίκη) σε βάρος της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες έκλεισε το Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας κι από σήμερα αρχίζει τις περιοδείες του ανά την Ελλάδα ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου.

Σήμερα θα βρεθεί στην ακριτική Τήλο και στη Ρόδο όπου θα συνομιλήσει με πολίτες και θα απευθύνει ομιλία στο τουριστικό φόρουμ «EU Tourism: Resilience in the Era of the Climate Crisis».  

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ