Νέα
  • ΓΔ: 1502.79 +0.82%
  • Τζίρος: 105,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πως ο Κασσελάκης αλλάζει την πολιτική βάση του ΣΥΡΙΖΑ

Κασσελάκης, εκλογές ΣΥΡΙΖΑ
Πηγή: eurokinissi

Υπόγειες, αλλά σημαντικές είναι οι διεργασίες που συντελούνται στο πολιτικό σκηνικό λίγες εβδομάδες πριν στηθούν οι κάλπες των ευρωεκλογών. Στην πλευρά της κυβέρνησης συνεχίζει να υπάρχει μια φθορά που ακόμα δεν αποτυπώνεται πλήρως στα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας, ωστόσο κατατρώει τα θεμέλια της πολιτικής κυριαρχίας του κυβερνώντος κόμματος με οδυνηρές συνέπειες, αν δεν υπάρξει μια πολιτική απάντηση σε αυτή τη διολίσθηση.

Ακόμα πιο ενδιαφέρουσες, όμως, είναι οι εξελίξεις στο πεδίο της αντιπολίτευσης. Μετά από ένα μικρό διάστημα που το ΠΑΣΟΚ είχε «πάρει κεφάλι» κι εμφανιζόταν δεύτερο στις μετρήσεις της κοινής γνώμης, τον τελευταίο καιρό η Κουμουνδούρου με τη ρητορική Κασσελάκη, η οποία έχει «γωνίες» αλλά και την προσπάθεια συμμετοχής της κομματικής βάσης σε διαδικασίες επιλογής υποψηφίων ευρωβουλευτών του κόμματος, έχει καταφέρει να ανατρέψει εκ νέου τα δεδομένα και να περάσει ο ΣΥΡΙΖΑ δεύτερος με τρίτο το ΠΑΣΟΚ.

Όσο τα δυο κόμματα της κεντροαριστεράς κονταροκτυπιούνταν στις δημοσκοπήσεις για το ποιο θα είναι δεύτερο, μετά την Νέα Δημοκρατία του Μητσοτάκη, ο Στέφανος Κασσελάκης διαβεβαίωνε τους συνομιλητές του κι έλεγε με βεβαιότητα στις δημόσιες δηλώσεις του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι δεύτερος στις ευρωεκλογές και ότι στόχος του είναι το 17% που είχε πάρει το κόμμα στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου 2023.

Η νέα του στόχευση

Τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στρογγυλοκαθίσει -έστω και δημοσκοπικά- στη δεύτερη θέση, ο πρόεδρός του αρχίζει, πλέον, να μιλά για «πρωτιά» στις ευρωεκλογές. Κι όταν ερωτάται τι θα συμβεί αν η νέα του στόχευση δεν επαληθευτεί και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερος, ο κ. Κασσελάκης έχει έτοιμη την απάντηση: «Αν δεν είμαστε πρώτοι στις ευρωεκλογές, θα είμαστε πρώτοι στις επόμενες βουλευτικές εκλογές».

►Διαβάστε επίσης: Κασσελάκης από Ουάσιγκτον: Δεν νοείται ελληνοτουρκικός διάλογος χωρίς το Κυπριακό

Παρά το ότι οι αναφορές του περί πρωτιάς κρίνονται μάλλον υπερβολικές, πίσω από αυτές υπάρχει η βούληση του Στέφανου Κασσελάκη να εισπράξει για λογαριασμό του κόμματός του, όσο μεγαλύτερο μερίδιο της δυσπιστίας και της φθοράς που υφίσταται η κυβέρνηση. Η φιλολογία για το ενδεχόμενο η Νέα Δημοκρατία να έχει το «2» ως πρώτο ψηφίο του ποσοστού της (δηλ. να πάρει στις εκλογές ποσοστό κάτω του 30%) και ταυτόχρονα η αισιοδοξία Κασσελάκη ότι μπορεί και να ξεπεράσει τον αρχικό στόχο του 17% (κι άρα να προσεγγίσει κι εκείνος ένα ποσοστό που θα μπορούσε, ίσως να αρχίζει από «2») ουσιαστικά σκοπό έχουν να δημιουργήσουν και πάλι στο συλλογικό υποσυνείδητο του εκλογικού σώματος ότι μιλάμε για ένα δίπολο «Νέας Δημοκρατίας- ΣΥΡΙΖΑ».

Αυτό με τη σειρά του θα επιτρέψει στην Κουμουνδούρου, ως το βασικό αντίβαρο στην πολιτική Μητσοτάκη, να εισπράττει όλο και μεγαλύτερο μερίδιο από τη φθορά της κυβέρνησης, η οποία καταγράφεται με σαφήνεια σε όλες τις δημοσκοπήσεις και είναι η κύρια, αν όχι η μοναδική αιτία, που η Νέα Δημοκρατία θα καταγράψει ένα ποσοστό αρκετά χαμηλότερο από αυτό που έλαβε στις κάλπες του Ιουνίου 2023.

Ανοίγει πόρτες

Το ακόμα σημαντικότερο, όμως, είναι ότι αυτές οι νέες δυνάμεις που θα πλησιάσουν τον ΣΥΡΙΖΑ θα προέρχονται από όλα τα σημεία του πολιτικού φάσματος, με αποτέλεσμα η αξιωματική αντιπολίτευση -εάν ο σχεδιασμός του Στέφανου Κασσελάκη επιτύχει στις ευρωεκλογές- να αλλάξει την εκλογική και πολιτική της βάση και να «ανοίξει πόρτες» σε εκλογείς από πολύ ευρύτερες δεξαμενές από όσες διέθετε η «παραδοσιακή» ή «ριζοσπαστική «Αριστερά.

Στην πραγματικότητα, ο σημερινός πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί μέσα από μια παρακινδυνευμένη αλλά τολμηρή πολιτική κι εκλογική στρατηγική, να αξιοποιήσει τις ευρωεκλογές προκειμένου να επανέλθει δυναμικά κι αδιαμφισβήτητα στη δεύτερη θέση, και παράλληλα να αποκτήσει σχέσεις με πολίτες από όλο το πολιτικό φάσμα, κάτι που θεωρείται απαραίτητο σε ένα κόμμα το οποίο προοπτικά σχεδιάζει να κυβερνήσει και πάλι. Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών θα δείξουν πόσο πετυχημένη είναι η στρατηγική Κασσελάκη. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ