Νέα
  • ΓΔ: 1419.01 +1.05%
  • Τζίρος: 45,85 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοχάρης: Η οικονομία δεν πάει καλά μόνο στα χαρτιά αλλά και στην πραγματικότητα

Χάρης Θεοχάρης
Χάρης Θεοχάρης / Πηγή: Eurokinissi

«Το Νομοσχέδιο αυτό έχει δύο βασικούς πυλώνες. Ο πρώτος είναι να κάνει τη ζωή και την καθημερινότητα των φορολογουμένων καλύτερη και ο δεύτερος να κάνει τη ζωή και την καθημερινότητα των φοροφυγάδων πιο δύσκολη». Με τη φράση αυτή ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χάρης Θεοχάρης κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής του Σχεδίου Νόμου για τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας.

Στη συνέχεια ο Υφυπουργός παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο και έχουν σχέση με την ψηφιοποίηση των διαδικασιών, με την κοινοποίηση των πράξεων ώστε να είναι μέσα στην πενταετία της παραγραφής, την ταχύτερη έκδοση της φορολογικής ενημερότητας, την κατάργηση της προσκόμισης των βιβλίων, τον καθορισμό συγκεκριμένου πλαισίου για τον φορολογικό έλεγχο, καθώς και την υποβολή προσυμπληρωμένων φορολογικών δηλώσεων, την αποσαφήνιση των κυρώσεων και την απλοποίηση στην υποτροπή ώστε να είναι κατανοητές για τον φορολογούμενο οι παραβάσεις.

«Το νομοσχέδιο έρχεται να κάνει τη διαδικασία των ρυθμίσεων πιο ανθρώπινη. Μέχρι τώρα σε περίπτωση καθυστέρησης - έστω και για μία μέρα -χανόταν η ρύθμιση. Το νομοσχέδιο έρχεται να δώσει μία απαραίτητη ευελιξία τριών μηνών και να αυτοματοποιήσει τις διαδικασίες ώστε να μην υπάρχει υποψία παρέμβασης. Δεν φτιάχνουμε ένα νέο πλαίσιο ρυθμίσεων, δεν υποστηρίζουμε ότι το ιδιωτικό χρέος έχει λυθεί ως δια μαγείας. Υποστηρίζουμε όμως, ότι έχουν γίνει πάρα πολλές κινήσεις και με τον εξωδικαστικό και με μια σειρά από πρωτοβουλίες και όσο υπάρχει έστω και ένας συμπολίτης μας ο οποίος κουβαλάει χρέη από την κρίση, θα είμαστε παρόντες ώστε να βελτιώνουμε το πλαίσιο», συμπλήρωσε ο κ. Θεοχάρης.

Ο Υφυπουργός διερωτήθηκε αν η αρνητική στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης απέναντι στο Σχέδιο Νόμου, σημαίνει ταυτόχρονα και την γενικότερη άρνησή τους σε «μέτρα που βελτιώνουν τις διαδικασίες στην καθημερινή συναλλαγή του πολίτη με τη φορολογική διοίκηση, σε μέτρα που απλοποιούν τη λειτουργία του φορολογικού συστήματος, σε μέτρα που υλοποιούν τη δέσμευση για ψηφιοποίηση των διαδικασιών του ελληνικού δημοσίου, και αφορούν επίσης στην αυστηροποίηση των μέτρων κατά των φοροφυγάδων» και συνέχισε, απευθυνόμενος προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης «Κινδυνεύετε, να κάνετε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, χωρίς αντίκρισμα και ουσία, στεκόμενοι απέναντι, στην ωφέλεια των πολιτών που σας ψήφισαν επιμένοντας σε αυτή την τυφλή, μονοκόμματη αντίθεση σε ό,τι εισηγείται η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

Ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αναφέρθηκε στα διθυραμβικά άρθρα του διεθνή τύπου για την ελληνική οικονομία και τόνισε το γεγονός το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μειώνει όλες τις εκτιμήσεις του για την Ευρώπη κρατώντας ωστόσο την Ελλάδα ψηλά. Σε σχέση με το ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή σε κοινωνικό αποκλεισμό, υπογράμμισε ότι «Από 35,7 το 2015, πέσαμε στο 29,18 το 2022 ή με τον νεότερο ορισμό από το 32,4 πέσαμε στο 26,3 στο χαμηλότερο σημείο που έχουμε βρεθεί τα τελευταία χρόνια» αποδεικνύοντας ότι «Η οικονομία δεν πάει καλά μόνο στα χαρτιά, αλλά πάει καλά και στην πραγματικότητα. Στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις».

Τέλος, ο κ. Θεοχάρης αναφέρθηκε στη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές. Ο Υφυπουργός σημείωσε ότι αυτή η προσπάθεια συνεχίζεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς και δε θα δοθεί παράταση μετά το τέλος Απριλίου. Ταυτόχρονα έχουμε ενεργοποιήσει το λεγόμενο ‘’κλείδωμα’’ των δηλώσεων ΦΠΑ με το myData ως εναλλακτική επιλογή, αντί των προστίμων. Ωστόσο, τα προβλεπόμενα πρόστιμα θα επιβληθούν κανονικά και όπως ορίζει ο νόμος, όταν πλέον η συμμόρφωση των υπόχρεων για τη σύνδεση με το myData θα έχει εξαπλωθεί, κατά συνέπεια τα πρόστιμα θα αφορούν, εκ των πραγμάτων λίγους.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ