Νέα
  • ΓΔ: 1452.28 0.00%
  • Τζίρος: 98,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Click away: Γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε την εφαρμογή του

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

«Με βαριά καρδιά» έφτασε η κυβέρνηση στην απόφαση για τη λειτουργία του click away, καθώς προτεραιότητά της, όπως λέει σε κάθε ευκαιρία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι η προαστασία της ανθρώπινης ζωής και η αποφυγή της πιθανότητας να ανοίξει η αγορά και να χρειαστεί να ξανακλείσει. 

Ωστόσο, δυο ήταν τα κύρια στοιχεία που την οδήγησαν στην απόφαση να επιστρατευθεί το click away. Tο πρώτο ήταν η κραυγή απόγνωσης των καταστηματαρχών και τα στοιχεία των αρμόδιων υπουργείων που μιλούσαν για υπαρκτό κίνδυνο «λουκέτων» τα οποία ίσως έφταναν το 20%, κάτι που ούτε η αγορά, ούτε γενικότερα η οικονομία μπορούσε να το αντέξει.

Το δεύτερο στοιχείο ήταν η ενημέρωση που είχε η κυβέρνηση για την αδυναμία των εταιρειών ταχυμεταφορών να ανταποκριθούν στον όγκο των παραδόσεων που υποχρεούνται να πραγματοποιήσουν. Η εικόνα στον κλάδο αυτό χειροτερεύει καθημερινά, με αποτέλεσμα η δυσθυμία των πολιτών να αυξάνεται και λόγω το ότι δεν μπορούν να παραλάβουν στην ώρα τους τα προϊόντα που είχαν παραγγείλει μέσω διαδικτύου. 

Το κυβερνητικό «οκ» για το click away, όπως έγινε σαφές εξαρχής από την κυβέρνηση, έχει μια απαραίτητη προϋπόθεση: Να αποφευχθούν εικόνες όπως αυτές που είδαμε όλοι από το Λονδίνο προχθές. Εάν υπάρξει έστω για μια ημέρα συνωστισμός έξω από τα καταστήματα στο πλαίσιο των παραλαβών μέσω click away, το μέτρο θα ανακληθεί, όπως διαβεβαιώνουν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες.

Το click away μπαίνει και επίσημα στη ζωή μας από την προσεχή Κυριακή, 13 Δεκεμβρίου, με στόχο οι επιχειρήσεις -όσες μπορούν να εφαρμόσουν το νέο σύστημα- να σώσουν ό,τι μπορούν από τις αγορές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Και όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, οι εν λόγω εταιρείες δεν θα δουν καμία αλλαγή στο «καθεστώς lockdown» στο οποίο ήδη έχουν ενταχθεί.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι «οι υπηρεσίες που θα χρησιμοποιούν το click away νοούνται ως παραμένουσες κλειστές με κρατική εντολή και θα λαμβάνουν κανονικά όλα τα ωφελήματα και τα προστατευτικά μέτρα που έως τώρα ελάμβαναν ως απολύτως κλειστές», όπως δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης κατά τη σημερινή ενημέρωση για τα μέτρα που θα ισχύουν έως τις 7 Ιανουαρίου.

Έτσι, όλες οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου δικαιούνται για ολόκληρο τον Δεκέμβριο να θέσουν όσους από τους εργαζομένους τους επιθυμούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας, ανάλογα με τις λειτουργικές ανάγκες τους. Επίσης, έχουν το δικαίωμα να ανακαλέσουν εργαζόμενους από το καθεστώς αναστολής, ενέργεια επιτρεπόμενη από το σύστημα «Εργάνη», προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι επιτρεπόμενες δραστηριότητες.

Η μείωση ενοικίου κατά 40% θα συνεχίσει να υφίσταται, όπως και η αναστολή ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Επίσης, οι επιχειρήσεις που θα λειτουργούν με το σύστημα του click away διατηρούν το δικαίωμα συμμετοχής τους στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 που θα καταβληθεί τον Ιανουάριο (εάν, βέβαια, πληρούν τα προβλεπόμενα κριτήρια πτώσης τζίρου). Τέλος, διατηρούν το δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία», εφόσον πληρούν τα προβλεπόμενα κριτήρια πτώσης τζίρου.

Πώς θα λειτουργεί το click away

Το σχέδιο που ανακοίνωσαν τα αρμόδια υπουργεία προβλέπει το προαιρετικό άνοιγμα των καταστημάτων αποκλειστικά με τη μέθοδο click away καθ’ όλη τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, μέχρι τις 7 Ιανουαρίου, κάτι που σημαίνει ότι ο τρόπος λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων θα είναι ριζικά διαφορετικός απ' ό,τι έχει ισχύσει ποτέ.

Το βασικό χαρακτηριστικό της νέας μεθόδου έγκειται στο ότι δεν επιτρέπεται η φυσική περιήγηση των καταναλωτών στα καταστήματα. Οι καταναλωτές θα πρέπει να επιλέξουν τα προϊόντα που θέλουν να αγοράσουν είτε ηλεκτρονικά, μέσω του e-shop μιας επιχείρησης, ή με τηλεφωνική παραγγελία από το κατάστημα. 

Η συγκεκριμένη προσέγγιση κρίθηκε απαραίτητη ώστε αφενός ο εμπορικός κόσμος να λειτουργήσει έστω και υπό συνθήκες μερικής κανονικότητας, αφετέρου χωρίς να αυξηθεί ο κίνδυνος συνωστισμού που θα οδηγούσε σε νέα έκρηξη κρουσμάτων κορονοϊού. Επιπλέον, καθώς οι εταιρείες ταχυμεταφορών έχουν ήδη «φρακάρει» λόγω του τεράστιου όγκου των παραγγελιών, η επιλογή της αποστολής εμπορευμάτων στους καταναλωτές θα ήταν πρακτικά αδύνατη.

Οι κανόνες του click away:

  • Η παραγγελία θα γίνεται είτε μέσω e-shop, είτε τηλεφωνικά, και η πληρωμή θα γίνεται είτε με ηλεκτρονικό τρόπο, είτε με POS, έξω από το κατάστημα. Η παραγγελία θα παραλαμβάνεται από ένα άτομο σε συγκεκριμένο χρόνο και με ηλεκτρονική απόδειξη.
  • Στη σειρά αναμονής έξω από τα καταστήματα θα επιτρέπονται μόνο έως 9 άτομα και η απόσταση μεταξύ των πελατών θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 2 μέτρα.
  • Σε επιχείρηση που θα βρεθεί, σε έλεγχο, στο εσωτερικό της με πελάτη θα επιβάλλεται και διοικητικό πρόστιμο -από 2.000 έως 50.000 ευρώ ανάλογα με τα τ.μ. - και θα επιβάλλεται ταυτόχρονα και αναστολή λειτουργίας από 15 έως 90 ημέρες.
  • Η υπηρεσία click away θα επιτρέπεται μόνο σε επιχειρήσεις που έχουν πρόσβαση στον δρόμο, άρα όχι σε κλειστά εμπορικά κέντρα και επιχειρήσεις που συστεγάζονται σε μεγάλα κτίρια, και θα πρέπει να έχουν, σε περίπτωση που τους ζητηθεί από τα ελεγκτικά συνεργεία, αναλυτική λίστα με τις προγραμματισμένες παραδόσεις της ημέρας.
  • Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν με το click away νοούνται ότι παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή και θα λαμβάνουν κανονικά όλα τα ωφελήματα και τα προστατευτικά μέτρα.

Δωρεάν τα μηνύματα από καταστηματάρχες χωρίς e-shop

Δωρεάν θα είναι τα μηνύματα για τους καταστηματάρχες που δεν έχουν ηλεκτρονικό κατάστημα, μέσω της πλατφόρμας e-katanalotis της γενικής γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή. Αυτό ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης διευκρινίζοντας ότι οι επιχειρήσεις που δεν έχουν ηλεκτρονικό κατάστημα θα μπορούν να χρησιμοποιούν την ψηφιακή πλατφόρμα e-katanalotis του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για να ενημερώνουν τους καταναλωτές για τις παραγγελίες μέσω click away.

Η πλατφόρμα του υπουργείου θα λειτουργεί ως ενδιάμεσος για την επικοινωνία μεταξύ καταναλωτή και εμπόρου. Θα στέλνει ο καταναλωτής ένα μήνυμα με τον αριθμό παραγγελίας, θα στέλνει και ο έμπορος αντίστοιχα ένα μήνυμα με τον αριθμό παραγγελίας. Θα ταυτοποιείται ο αριθμός παραγγελίας και μέσω της πλατφόρμας θα πηγαίνει στον καταναλωτή το sms για να μετακινηθεί και να παραλάβει το εμπόρευμα που έχει παραγγείλει. 

Όσον αφορά τις μετακινήσεις, για παραλαβή παραγγελίας επιτρέπεται η μετακίνηση εντός της ίδιας περιφέρειας.

Επίσης, από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου ανοίγουν τα κομμωτήρια και τα κουρεία σε όλη τη χώρα, με δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Η λειτουργία τους θα γίνεται αποκλειστικά με ραντεβού. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για το προσωπικό και τους πελάτες, ενώ πρέπει να υπάρχει απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των θέσεων εργασίας.

Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα επιδεικνύεται υποχρεωτικά στα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.

Από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου ανοίγουν και τα βιβλιοπωλεία με ανώτατο όριο τους 3 πελάτες για καταστήματα μέχρι 100 τετραγωνικά και 1 άτομο για κάθε επιπλέον 15 τετραγωνικά και δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου.

Επιπρόσθετα, παρατείνονται μέχρι τις 7 Ιανουαρίου οι περιορισμοί κυκλοφορίας. Συγκεκριμένα, από την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου μέχρι τις 7 Ιανουαρίου 2021 απαγορεύονται οι μετακινήσεις από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, ενώ διατηρείται και η αποστολή sms για τις αναγκαίες μετακινήσεις.

Η υποχρεωτική προληπτική καραντίνα για όσους ταξιδεύουν προς την Ελλάδα από το εξωτερικό, από τις 18 Δεκεμβρίου ως τις 7 Ιανουαρίου θα έχει διάρκεια 3 ημέρες, μετά την αναθεώρηση και επικαιροποίηση της αρχικής οδηγίας των 10 ημερών.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ