Νέα
  • ΓΔ: 1442.21 -2.04%
  • Τζίρος: 134,90 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Bloomberg: Ο Μακρόν προωθεί τον Μάριο Ντράγκι για πρόεδρο της Κομισιόν

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος συνέβαλε καθοριστικά στο να γίνει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πριν από πέντε χρόνια, βρίσκεται τώρα σε συνομιλίες με άλλους ηγέτες της ΕΕ για να βρεθεί ένας άλλος υποψήφιος - όπως ο Μάριο Ντράγκι - για την κάλυψη της κορυφαίας αυτής θέσης.

Καθώς απομένουν λιγότεροι από δύο μήνες έως τις  ευρωεκλογές, ο Μακρόν έχει μιλήσει με πρωθυπουργούς, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίδας Τζόρτζια Μελόνι, για το ενδεχόμενο να τεθεί ένας τεχνοκράτης επικεφαλής του εκτελεστικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg που επικαλείται πηγές  με γνώση των συζητήσεων αυτών.

Οταν η φον ντερ Λάιεν έγινε αιφνιδιαστικά πρόεδρος της Κομισιόν το 2019, μετά από συμφωνία μεταξύ του Μακρόν και της τότε Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, δεσμεύτηκε να μετατρέψει το κορυφαίο θεσμικό όργανο της ΕΕ σε «γεωπολιτική επιτροπή». Αλλά μπορεί να τορπίλισε τις δικές της ευκαιρίες με την υπερπολιτικοποίηση του ρόλου της, δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Δυσαρέσκεια χωρών για τη φον ντερ Λάιεν  

Η φον ντερ Λάιεν αντιμετωπίζει τη βαθιά δυσαρέσκεια ορισμένων πρωτευουσών για τον τρόπο με τον οποίο διηύθυνε την Επιτροπή τα τελευταία πέντε χρόνια, ιδίως όσον αφορά τις εμπορικές διαπραγματεύσεις, την κλιματική μετάβαση της ΕΕ και τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, ενώ ο ίδιος ο Μακρόν έχει ασκήσει ανοιχτή κριτική στις επιδόσεις της.

«Η προεδρία της Επιτροπής είναι εκεί για να υπερασπιστεί το γενικό συμφέρον, οπότε δεν πρέπει να υπερπολιτικοποιείται», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος στις Βρυξέλλες τον περασμένο μήνα. «Κάτι που δεν συνέβη καθόλου με την απερχόμενη Επιτροπή», πρόσθεσε.

Αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες, μεταξύ άλλων στο γραφείο της φον ντερ Λάιεν, δεν είναι σίγουροι αν ο Μακρόν αναζητά πραγματικά αντικαταστάτη για την κορυφαία θέση ή αν ασκεί πίεση στην Γερμανία επικεφαλής της Κομισιόν ως τέχνασμα για να της αποσπάσει παραχωρήσεις.

Υπάρχει ευρεία συναίνεση ότι η απόφαση για τον επικεφαλής της Κομισιόν δεν θα ληφθεί πριν από τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, όταν οι ηγέτες της ΕΕ θα ξεκαθαρίσουν ποιοι θα καλύψουν τις κορυφαίες θέσεις, μεταξύ άλλων και για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την εξωτερική πολιτική. Η όλη διαδικασία αποτελεί μια περίπλοκη, παρασκηνιακή διαπραγμάτευση, η οποία λαμβάνει υπόψη γεωγραφικές ισορροπίες και κυρίως το ποια πολιτικά κόμματα δικαιούνται τους πιο σημαντικούς ρόλους, ανάλογα με το αποτέλεσμα των εκλογών.

Ο Μακρόν θα μιλήσει αύριο στη Σορβόννη για την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, αν και είναι αμφίβολο αν θα μιλήσει για το θέμα των επικεφαλής των θεσμικών οργάνων.

Παραμένει φαβορί η φον ντερ Λάιεν

Ανεξάρτητα από τους ελιγμούς του Μακρόν, η φον ντερ Λάιεν εξακολουθεί να είναι το ξεκάθαρο φαβορί, καθώς είναι η επικεφαλής υποψήφια του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο αναμένεται να κερδίσει άνετα τις περισσότερες ψήφους τον Ιούνιο. Παραδοσιακά, αυτό σημαίνει ότι ένας υποψήφιος του ΕΛΚ θα πάρει την προεδρία της Επιτροπής.

Είναι επίσης απίθανο η Γερμανία να υποστηρίξει ένα σχέδιο που θα απομακρύνει τον επίτροπο της χώρας της από την ανώτατη θεσμική θέση της ΕΕ.

Οι ενδοιασμοί για τον Ντράγκι

Ο Ντράγκι έχει ισχυρό προφίλ και το ειδικό βάρος του εξακολουθεί να είναι μεγάλο στις Βρυξέλλες, καθώς έσωσε το ευρώ ως πρόεδρος της ΕΚΤ με τη δέσμευσή του πως θα έκανε «ό,τι χρειαστεί» για τη θωράκιση του κοινού νομίσματος.

Αλλά οι σκεπτικιστές επισημαίνουν την ηλικία του (είναι 76 ετών) και ότι είναι οπαδός της κοινής έκδοσης χρέους που φοβούνται οι «φειδωλές» χώρες του Βορρά, ενώ υπάρχουν έντονες αμφιβολίες για το αν το ΕΛΚ θα παραχωρήσει τη θέση σε έναν τεχνοκράτη, ανέφεραν οι πηγές.

Κάποιοι άλλοι έχουν προτείνει τον Ντράγκι για τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη διεξαγωγή των ευρωπαϊκών συμβουλίων.

Η κατάσταση έχει γίνει πάντως πιο δύσκολη για την πρόεδρο της Κομισιόν, όχι μόνο επειδή πρέπει να συνδυάσει τις υποχρεώσεις της προεκλογικής της εκστρατείας με τα καθήκοντά της στην Επιτροπή, αλλά και επειδή ο επικεφαλής του επιτελείου της, Μπγιόρν Ζάιμπερτ, δεν διευθύνει πλέον τη δραστηριότητα στο γραφείο της στην Κομισιόν καθώς ηγείται της εκστρατείας επανεκλογής της.

Θα ήταν δύσκολο για τον Μακρόν να εκφράσει ανοιχτά την υποστήριξή του σε έναν Γερμανό υποψήφιο, δεδομένου του δύσκολου εκλογικού περιβάλλοντος στην πατρίδα του, σύμφωνα με αξιωματούχο του ΕΛΚ που βρίσκεται κοντά στην εκστρατεία της φον ντερ Λάιεν. Το κόμμα του Μακρόν βρίσκεται πολύ πίσω από το ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν στις δημοσκοπήσεις.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν στις 17 Ιουνίου για να συζητήσουν την κατανομή των θέσεων. Ακόμη και αν η φον ντερ Λάιεν επιλεγεί από τους ηγέτες στη σύνοδο κορυφής, όπου δεν απαιτείται συναίνεση, θα αντιμετωπίσει μια δύσκολη ψηφοφορία επιβεβαίωσης στο κοινοβούλιο, το οποίο πρέπει να συμφωνήσει με απόλυτη πλειοψηφία.

Το 2019, η φον ντερ Λάιεν εξελέγη πρόεδρος με μόλις εννέα ψήφους. Και δεδομένης της αναμενόμενης αύξησης της υποστήριξης των σκληροδεξιών κομμάτων, τα περιθώριά της θα είναι ακόμη πιο στενά φέτος.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ