Νέα
  • ΓΔ: 1464.39 +0.45%
  • Τζίρος: 74,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βορίδης: Ο Τούρκος Πρόεδρος θα πάρει από τον Ελληνα πρωθυπουργό την απάντηση που πρέπει

Μάκης Βορίδης
Πηγή: Eurokinissi

Από την ιδιωτική επίσκεψη, στην Αθήνα, του πρωθυπουργού της Αλβανίας ξεκίνησε η συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega», για να επεκταθεί στη συνέχεια στις τελευταίες εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία, όπως και στην επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδας στην Τουρκία.

Ερωτηθείς, έτσι, για την επίσκεψη Ράμα, ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε λακωνικά: «Δεν κατάλαβα τι ήρθε να κάνει». Ενώ επανέλαβε τον χαρακτηρισμό που είχε χρησιμοποιήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη συγκεκριμένη επίσκεψη: «Αχρείαστη».

Όμως, «το μεγάλο ζήτημα που έχουμε εμείς, είναι αυτό της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία», τόνισε. Και, ναι μεν εν συγκρίσει με άλλες εποχές υπάρχει «σημαντική βελτίωση», από την άλλη υπάρχουν και «εκκρεμή, πολύ σοβαρά ζητήματα, τα οποία έχουν να κάνουν κυρίως με τις περιουσίες στο παραλιακό μέτωπο, των Ελλήνων στη Βόρεια Ήπειρο». Ενώ οι ελληνοαλβανικές σχέσεις επιδεινώθηκαν θεαματικά, όπως είπε, με τη φυλάκιση του Μπελέρη. Μια φυλάκιση που έγινε «κατά παράβαση κάθε αρχής κράτους δικαίου, με απαράδεκτες μεθοδεύσεις εκ μέρους της αλβανικής διοικήσεως».

Επίσης, «αν νομίζουν ότι θα τρομάξουμε επειδή θα γίνει μια συγκέντρωση κάποιων Αλβανών στην Ελλάδα, η απάντηση είναι: καθόλου δεν τρομάζουμε», διεμήνυσε ο Μ. Βορίδης και προχώρησε στην πολιτική εκτίμηση ότι στις ευρωεκλογές «θα δοθεί απάντηση από τους Έλληνες πολίτες για την ευαισθησία με την οποία αντιμετωπίζουμε και τα ζητήματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, αλλά και τα ζητήματα του κράτους δικαίου».

Κληθείς να πάρει θέση για το νέο σκηνικό στη Βόρεια Μακεδονία, επεσήμανε το οξύμωρο, η νέα Πρόεδρος της χώρας να εκφωνεί άλλον όρκο από αυτόν τον οποίον εν συνεχεία υπέγραψε στο πρακτικό ορκωμοσίας, εκεί όπου θα παρατίθεται η συνταγματική ονομασία.

Σε κάθε περίπτωση, διευκρίνισε, «αν αμφισβητηθεί το πλαίσιο αυτό, έχεις μία χώρα που δεν έχει όνομα, γιατί όλες οι υπόλοιπες χώρες την έχουν αναγνωρίσει με αυτό το όνομα. Με αυτό που κάνουν τώρα, πυροβολούν τα πόδια τους, δεν είναι δικό μας θέμα», δήλωσε παραπέμποντας και στην άμεση απάντηση από πλευράς ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών αφενός, Ευρωπαϊκής Ένωσης αφετέρου, και μάλιστα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.

Πάντως, συμπλήρωσε, οι εξελίξεις αυτές «μας γυρνούν σε μια συζήτηση περί των επιφυλάξεων για τη Συμφωνία αυτή, όχι μόνο ως προς το περιεχόμενό της». Συμφωνία την οποίαν «η Νέα Δημοκρατία δεν την ψήφισε». Αλλά, συμπλήρωσε, «κυρίως ως προς τη διάρθρωση και την εφαρμογή της Συμφωνίας: μέσα στην κριτική που είχε ασκηθεί, είναι ότι έχει ελάχιστες προβλέψεις για τις ρήτρες δεσμευτικότητας που θα έπρεπε να υπάρχουν, ώστε να την καταστήσουν αποτελεσματική και λειτουργική. Αυτή ήταν μία από τις επιφυλάξεις».

Παρά ταύτα, ο υπουργός Επικρατείας ζήτησε να δοθεί χρόνος γιατί είναι «και ολίγον τα… άμεσα μετεκλογικά. Υπάρχει διεθνές περιβάλλον, υπάρχουν διεθνείς υποχρεώσεις», αντέτεινε. Σε κάθε περίπτωση, «σωστά επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών με την ανακοίνωσή του ότι μια τέτοια προσέγγιση θα φέρει σημαντική επιδείνωση στις διμερείς σχέσεις, αυτονόητο είναι αυτό».

Περνώντας αμέσως μετά στην επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα, παρατήρησε εν πρώτοις ότι επιλύοντας τα λεγόμενα μικρά θέματα, πετυχαίνει κανείς να αποκλιμακώσει την ένταση. Ενώ με αφορμή την υπόθεση της Μονής της Χώρας, έκανε λόγο για παραβίαση όσων προβλέπει ο ΟΗΕ για τα πολιτιστικά μνημεία. «Ο πρωθυπουργός θα το θέσει, δεν πιστεύω ότι θα αλλάξει η τουρκική πολιτική», είπε ακόμη.

Ευρύτερα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, εκτίμηση του υπουργού Επικρατείας είναι ότι «ο Ερντογάν δεν έχει αλλάξει. Επειδή έχει συρθεί σε μια διαδικασία διαλόγου, δεν σημαίνει ότι έχουν αλλάξει οι διπλωματικές απόψεις της Τουρκίας». Κατά συνέπεια, «στη συνάντηση ο Τούρκος Πρόεδρος θα πει αυτά που θέλει να πει, θα πάρει από τον Έλληνα πρωθυπουργό την απάντηση που πρέπει να πάρει και πάμε παρακάτω».

Παρεμβαίνοντας ταυτοχρόνως στη συζήτηση για προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης, είπε ότι αυτή είναι «πολύ μακρινή». Προϋπόθεση της Χάγης, εξήγησε, είναι η υπογραφή συνυποσχετικού και, άρα, συμφωνία στα θέματα που θα τεθούν στην κρίση του Δικαστηρίου. «Την Χάγη την αποφεύγει ο Ερντογάν», δήλωσε εν κατακλείδι.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ