Νέα
  • ΓΔ: 1422.32 +1.28%
  • Τζίρος: 103,05 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κεντροαριστερά: Στα χαρακώματα για νέα μάχη εσωστρέφειας πριν από τις ευρωεκλογές

Ούτε 17 μέρες υπομονή δεν μπορούν, όπως φαίνεται, να κάνουν οι δυνάμεις της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα, ώστε να προετοιμάσουν τα επόμενα βήματά τους έχοντας υπόψη τους και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Αντίθετα, δύο -και κάτι- εβδομάδες πριν στηθούν οι ευρωκάλπες, ήδη η νέα κρίση στο εσωτερικό της έχει αρχίσει να ξετυλίγεται.

Την αρχή του νέου κύκλου πολιτικής εσωστρέφειας αυτού του χώρου έκανε ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξή του προσκάλεσε στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του ΜέΡΑ25 καθώς και της Πλεύσης Ελευθερίας, να πλαισιώσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος -όπως είπε ο πρόεδρός του- «είναι πολύ κοντά στο να πάρει πάνω από 20% στις ευρωεκλογές». Παράλληλα, απέκλεισε προσέγγιση με τα στελέχη της Νέας Αριστεράς, τα οποία άλλωστε μόλις πριν από λίγους μήνες εγκατέλειψαν τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας» μην περιμένει τηλέφωνο από εμένα ο κ. Ανδρουλάκης», την επομένη των ευρωεκλογών», ενόψει της επιχείρησης ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς.

«Άυπνος» ο Ανδρουλάκης

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν άφησε την πρόκληση αναπάντητη, όταν ρωτήθηκε για την αποστροφή Κασσελάκη: «Δεν κοιμήθηκα όλο το βράδυ από τη στεναχώρια μου που δεν θα με πάρει τηλέφωνο ο κ. Κασσελάκης» είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης, δείχνοντας το χάσμα ανάμεσα σε Χαριλάου Τρικούπη και Κουμουνδούρου, κι αυτό ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των ευρωεκλογών…

►Διαβάστε επίσης: Κασσελάκης: Μισό βήμα πίσω για συνεργασία με Κωνσταντοπούλου

Όπως προκύπτει σαφώς από τις πληροφορίες που φτάνουν στα δημοσιογραφικά γραφεία από τα στρατηγεία του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, τόσο ο κ. Κασσελάκης όσο και ο κ. Ανδρουλάκης αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμά τους, θα ξεκινήσουν -καθένας για λογαριασμό του- μια επιχείρηση ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς. Κοινό στοιχείο τους, είναι ότι η προσπάθεια του ενός, αποκλείει την συμμετοχή του άλλου στην ανασυγκρότηση: Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποκλείει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και το αντίστροφο.

Μέσα και ο Δούκας

Με βάση αυτά τα δεδομένα, εταιρείες μέτρησης των διαθέσεων της κοινής γνώμης περιλαμβάνουν στα ερωτηματολόγιά τους και το ερώτημα «ποιος πιστεύετε ότι μπορεί να ανασυνθέσει και να ενώσει την Κεντροαριστερά;». Εκτός των δυο προέδρων, Κασσελάκη και Ανδρουλάκη, οι εταιρείες βάζουν ως πιθανές απαντήσεις και τα ονόματα του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, αλλά και του σημερινού Δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα.

Από τα στοιχεία των μετρήσεων που έχουν περιέλθει σε γνώση μας, κανένα από τα τέσσερα πρόσωπα δεν συγκεντρώνει τόσο μεγάλη υποστήριξη, που να το κάνει στα μάτια των πολιτών, αδιαμφισβήτητο πρωταγωνιστή των μετεκλογικών διεργασιών στην ευρύτερη Κεντροαριστερά.

Στις επόμενες εκλογές το ξεκαθάρισμα

Είναι προφανές ότι οι ηγέτες του ΣΥΡΙΖΑ από τη μια και του ΠΑΣΟΚ από την άλλη «τρέχουν σε παράλληλα κουλουάρ» κατά την έκφραση παλαιού κοινοβουλευτικού στελέχους του Κινήματος Αλλαγής. Και οι δυο ευαγγελίζονται τη «νέα αλλαγή» παραπέμποντας στο ιστορικό σύνθημα που έφερε τον Ανδρέα Παπανδρέου στην εξουσία, και οι δυο απευθύνονται στο ίδιο, κεντροαριστερό κοινό (ίσως ο Στέφανος Κασσελάκης εκτείνεται και σε μερικά απολιτίκ κοινά, δευτερευόντως), και οι δυο σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους (πχ Συνέδρια ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ το φθινόπωρο), με απώτερο σκοπό να λύσουν τις μεταξύ τους διαφορές στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

►Διαβάστε επίσης: Ο… παράδοξος ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη: Δημοσκοπική άνοδος με νέες δόσεις εσωστρέφειας

Το μόνο που μπορεί να διαφοροποιήσει το αποτέλεσμα της 9ης Ιουνίου, είναι η αστάθεια σε μικρότερα κόμματα του χώρου και συνεπώς ο τρόπος και ο χρόνος που θα απευθυνθούν προς αυτή τη συνιστώσα της Κεντροαριστεράς, τα δυο πολιτικά επιτελεία, του κ. Κασσελάκη και του κ. Ανδρουλάκη. Κατά τα λοιπά, οι δυο παράλληλες -κι αλληλοαποκλειόμενες…- ανασυγκροτήσεις της Κεντροαριστεράς αποτελούν ειλημμένες αποφάσεις τόσο της Κουμουνδούρου όσο και της Χαριλάου Τρικούπη, κι απλώς περιμένουν να τελειώσουν οι ευρωεκλογές για να περάσουν στην επόμενη φάση των παράλληλων και μη τεμνόμενων- σχεδιασμών τους…

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ