Νέα
  • ΓΔ: 1422.32 +1.28%
  • Τζίρος: 103,05 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι υπόγειες διεργασίες στην Κεντροαριστερά επηρεάζουν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών

Κασσελάκης και Ανδρουλάκης

Μια από τις ιδιαιτερότητες της επικείμενης εκλογικής μάχης στις 9 Ιουνίου, για την εκλογή των Ελλήνων ευρωβουλευτών στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι ότι προεκλογικά, μιλάμε πολύ για ό,τι μπορεί να συμβεί… μετά τις εκλογές.

Κεντρικό θέμα, που όμως φιγουράρει ακόμα και σε πρωτοσέλιδα εφημερίδων αυτών των ημερών, η απαραίτητη ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς. Η συζήτηση θεωρεί δεδομένη τη συνέχιση της πολιτικής κυριαρχίας της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη τριετία, καθώς προεξοφλείται η πρωτιά της με μεγάλη απόσταση από τον όποιον δεύτερο στις κάλπες που θα στηθούν σε 15 μέρες, συνεπώς το επίδικο μετατοπίζεται στις αναγκαίες αλλαγές στην απέναντι όχθη του πολιτικού μας συστήματος, την Κεντροαριστερά.

Γιατί η συζήτηση έχει φουντώσει προεκλογικά; Οι πάντες, σχεδόν, συμπίπτουν στην εκτίμηση ότι τα ποσοστά του δεύτερου και του τρίτου κόμματος δεν θα αλλάξουν την ουσία της συζήτησης: Μια διαιρεμένη Κεντροαριστερά, χωρίς τον ενιαίο χαρακτήρα που απαιτείται για τη διεκδίκηση της εξουσίας και χωρίς τον πολιτικό ηγέτη που θα σταθεί ως ίσος προς ίσον απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη σε περίπου τρία χρόνια, δεν έχει καμία τύχη και ουσιαστικά «προετοιμάζει», με την πολιτική Βαβέλ που κυριαρχεί στους κόλπους της, μια πιθανή τρίτη συνεχόμενη επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας.

Συνεπώς η συζήτηση για την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς ήδη εξελίσσεται, ανεξαρτήτως των αποτελεσμάτων που θα γίνουν γνωστά το βράδυ της 9ης Ιουνίου.

Δεν προβλέπεται συνεννόηση Κασσελάκη με Ανδρουλάκη

Οι δυο πολιτικοί αρχηγοί των μεγαλυτέρων κομμάτων του χώρου, ανταλλάσσουν δηλητηριώδεις ατάκες, δείχνοντας ότι μεταξύ τους δεν πρόκειται να υπάρξει συνεννόηση. Ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να τηλεφωνήσει στον Νίκο Ανδρουλάκη στο πλαίσιο του προσκλητηρίου που θα απευθύνει μετά τις ευρωεκλογές σε στελέχη της Κεντροαριστεράς και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανταπάντησε ειρωνικά ότι δεν κοιμήθηκε όλο το βράδυ μετά από αυτό που είπε ο κ. Κασσελάκης.

Τις τελευταίες μέρες έχουν δει το φως της δημοσιότητας μετρήσεις της κοινής γνώμης που αφορούν στο πρόσωπο το οποίο θα μπορούσε να αντιμετωπίσει σε τρία χρόνια τον Κυριάκο Μητσοτάκη με προοπτική να τον κερδίσει. Κανένας εκ των προτεινομένων Στέφανο Κασσελάκη, Νίκο Ανδρουλάκη, Αλέξη Τσίπρα, Χάρη Δούκα κλπ δεν συγκεντρώνει ευρύτερη αποδοχή. Ανάλογα, μάλιστα, με τη διατύπωση του ερωτήματος, αλλάζει και η κατάταξη των ονομάτων.

Στελέχη εταιρειών δημοσκοπήσεων εκτιμούν ότι η εξέλιξη αυτής της συζήτησης τώρα, πριν τις εκλογές, ανάλογα με την πορεία της, μπορεί να επηρεάσει τις εκλογικές επιδόσεις κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, χωρίς όμως να μπορούν ακόμα να προσδιορίσουν την αυξομείωση των κομματικών ποσοστών.

Πώς μπορεί να επηρεασθεί η επίδοση της ΝΔ

Το ακόμα πιο ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι με έναν τρόπο μπορεί να επηρεάσουν και την εκλογική επίδοση της Νέας Δημοκρατίας! Κι αυτό διότι όσο το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης μετατοπίζεται στη διερεύνηση των μετεκλογικών εξελίξεων στην Κεντροαριστερά, προεξοφλώντας την συνέχιση της πολιτικής κυριαρχίας της Νέας Δημοκρατίας, τόσο επιστρέφει στο κυβερνητικό στρατόπεδο η απειλή της χαλαρής ψήφου, με δεδομένο ότι «το πρόβλημα, πλέον, είναι ορατό και βρίσκεται στο γήπεδο των αντιπάλων του Μητσοτάκη», όπως είπε στην «Η» έμπειρος δημοσκόπος.

Αυτή η πρωθύστερη συζήτηση για τις ανάγκες τεκτονικών αλλαγών στην Κεντροαριστερά, πριν ακόμα καταγραφούν τα ποσοστά των συνιστωσών της στις ευρωκάλπες του Ιουνίου, δείχνει το πραγματικό πολιτικό κενό, φέρνει τους συντελεστές αυτού του χώρου προ των ευθυνών τους, διαμορφώνει σε ένα βαθμό την τελική κατάταξη στις εκλογές που θα γίνουν σε δυο εβδομάδες και δημιουργεί έναν παράπλευρο κίνδυνο στους κόλπους της ΝΔ που, αφού δεν κινδυνεύει ούτε πριν ούτε μετά τις εκλογές, η αποτροπή της χαλαρής ψήφου γίνεται για το Μέγαρο Μαξίμου ακόμα δυσκολότερη… 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ