Νέα
  • ΓΔ: 1464.39 +0.45%
  • Τζίρος: 74,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα 4+1 στοιχήματα της νέας κυβέρνησης και οι νέες προτεραιότητες του Μαξίμου

Κυριάκος Μητσοτάκης

Οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα μπορεί να ήταν περιορισμένες, τουλάχιστον σε σχέση με την πλημμυρίδα των ρεπορτάζ που τις προηγούμενες μέρες έκαναν λόγο για «δομικές μεταβολές» στη σύνθεση της κυβέρνησης και «σαρωτικές αλλαγές προσώπων», ωστόσο μαρτυρούν τις νέες προτεραιότητες του Μεγάρου Μαξίμου και δείχνουν τα στοιχήματα του υπουργικού συμβουλίου στο επόμενο, κρίσιμο διάστημα, οπότε θα δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα οδηγήσουν τη χώρα στις επόμενες εκλογές, το αργότερο σε τρία χρόνια.

Πρώτο και κύριο στοίχημα στην ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η αντιμετώπιση της ακρίβειας. Η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης έχει σαφή εντολή να αναλάβει κάθε δυνατή πρωτοβουλία και να προχωρήσει σε κάθε επιβαλλόμενο μέτρο, ώστε να ελαχιστοποιηθεί και το συντομότερο να μηδενιστεί η διαρκής αύξηση των τιμών, ιδιαίτερα σε αγαθά πρώτης ανάγκης που γονάτισε τα νοικοκυριά και αποτέλεσε -σύμφωνα με την ανάλυση του κ. Μητσοτάκη- τον κυριότερο παράγοντα για την εκλογική καθίζηση της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

►Διαβάστε επίσης:  Ανασχηματισμός: Ποιοι μπαίνουν και ποιοι φεύγουν - Οι εκπλήξεις

Το δεύτερο στοίχημα αφορά στο υπουργείο Εσωτερικών. Η αναβάθμιση του Θεόδωρου Λιβάνιου σε υπουργό (από αναπληρωτή υπουργό που ήταν ως χθες) συμβολίζει την ανάγκη για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στο ελληνικό Δημόσιο, οι οποίες εξελίσσονται ικανοποιητικά αλλά πρέπει να επισπευσθούν, και την βελτίωση των επιδόσεων του ΑΣΕΠ κυρίως στον τομέα της καλύτερης και γρηγορότερης προώθησης των διαδικασιών στις οποίες εμπλέκεται.

Τρίτο στοίχημα αποτελεί, ασφαλώς, μια πιο δυναμική (πιο «δεξιά» θα λέγαμε με αμιγώς πολιτικούς όρους) πολιτική στο μεταναστευτικό ζήτημα, που επίσης επηρέασε πολλούς πολίτες ως προς την εκλογική τους συμπεριφορά την περασμένη Κυριακή, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ήταν κι αυτό ένα αποτέλεσμα της λαϊκής ψήφου της περασμένης Κυριακής.

Ένα τέταρτο στοίχημα φαίνεται πως είναι η αποκατάσταση της επαφής της Νέας Δημοκρατίας και της κυβέρνησης με τους αγρότες. Τα αγροτικά συλλαλητήρια, η κάθοδος των τρακτέρ στο κέντρο της Αθήνας και τα σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένα παράπονα των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα οδήγησαν σε αλλαγή την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με εντολή στον Κώστα Τσιάρα να δημιουργήσει γέφυρες συνεννόησης με τον αγροτικό κόσμο. Η επιλογή Τσιάρα, μάλιστα, έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς οι Θεσσαλοί πολίτες, παρά το ισχυρό πλήγμα που δέχθηκαν από τις φυσικές καταστροφές, παρά την τραγωδία των Τεμπών και παρά τους κλυδωνισμούς στις σχέσεις κυβέρνησης- αγροτών, τίμησαν τη Νέα Δημοκρατία με ποσοστό μεγαλύτερο από τον πανελλαδικό μέσο όρο της: Τα Τρίκαλα της έδωσαν 29,88%, η Καρδίτσα όπου εκλέγεται ο κ. Τσιάρας έδωσε 32,3% στη ΝΔ, η Μαγνησία 29,47% και μόνο η Λάρισα έπεσε κάτι λιγότερο από μια μονάδα κάτω από το 28,3% που συγκέντρωσε πανελλαδικά το κυβερνών κόμμα, καθώς εκεί η ΝΔ έλαβε 27,6%.

►Διαβάστε επίσης: Ανασχηματισμός: Η Ν. Κεραμέως αναλαμβάνει το υπουργείο Εργασίας - Ποιοι μένουν σταθεροί

Σεμνότητα και ταπεινότητα

Υπάρχει κι ένα πέμπτο στοίχημα, το οποίο δεν προκύπτει από κάποια κυβερνητική αλλαγή, αλλά ίσως από όλες, ή τουλάχιστον τις περισσότερες: Πρόκειται για τα φαινόμενα αλαζονείας που επέδειξαν ορισμένα μέλη της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα τα παράπονα να ξεφύγουν από τα στενά όρια του υπουργικού γραφείου και να φτάσουν -σε κάποιες περιπτώσεις σωρηδόν…- στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε πριν ανακοινώσει το νέο κυβερνητικό σχήμα, να επισημάνει το πρόβλημα στην τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε την περασμένη Τρίτη, ενώ αναμένεται να κάνει ειδική αναφορά στην ανάγκη για σεμνότητα και ταπεινότητα στη σημερινή συνεδρίαση (10 π.μ.) του υπουργικού συμβουλίου με τη νέα του σύνθεση. Μένει να φανεί αν οι πρωθυπουργικές παροτρύνσεις γίνουν πράξη από τους υπουργούς, παλαιούς και νέους…

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ