Νέα
  • ΓΔ: 1455.81 +1.31%
  • Τζίρος: 167,11 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα Δημοκρατία: Τα μηνύματα των δυο πρώην στον νυν - Σφοδρή επίθεση Σαμαρά και αιχμές Καραμανλή

Γεμάτες μηνύματα που εστάλησαν εντός αλλά κι εκτός Ελλάδας ήταν οι ομιλίες των δυο πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή κι Αντώνη Σαμαρά στο Πολεμικό Μουσείο.

Οι δυο πρώην πρόεδροι της Νέας Δημοκρατίας δεν Μίλησαν καθόλου για το βιβλίο, αφορμή του οποίου ήταν η εκδήλωση, αλλά προτίμησαν να επιτεθούν ο μεν Κώστας Καραμανλής στην Ευρώπη που «βρίσκεται σε βαθιά κρίση» και στις «πολιτικές της ηγεσίες» που δεν κατάλαβαν το μήνυμα της κάλπης, ο δε Αντώνης Σαμαράς στην κυβέρνηση και ειδικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη για μια σειρά θεμάτων, κατηγορώντας τον και για αλαζονεία επειδή δεν άκουσε τις συμβουλές του προκατόχου του.

►Διαβάστε επίσης: Εκλογές στο ΠΑΣΟΚ στις 6 Οκτωβρίου - Η πλατφόρμα της υποψηφιότητας Ανδρουλάκη

Η επίθεση Σαμαρά

Σε μια ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη επιδόθηκε χθες το βράδυ στην ομιλία του ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Στο πρώτο, μικρό μέρος της ομιλίας του έκανε μια γενική αναφορά στην Ευρώπη μετά τη λαϊκή ετυμηγορία των πρόσφατων ευρωεκλογών και γρήγορα πέρασε στην ελληνική πολιτική σκηνή, με οξείες κατηγορίες εναντίον της κυβέρνησης, τόσο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, όσο και γενικότερα για την woke ατζέντα.

Ο κ. Σαμαράς εμέμφθη τη σημερινή Νέα Δημοκρατία λέγοντας ότι στις 9 Ιουνίου έλαβε «τις λιγότερες ψήφους σε απόλυτο αριθμό», σε μια προσπάθεια να αποσείσει από τη δική του προεδρική θητεία το ιστορικό χαμηλό της Κεντροδεξιάς, όταν η Νέα Δημοκρατία υπό την ηγεσία του (Μάιος 2012) έλαβε μόλις 18,6% των ψήφων. Εξέφρασε το παράπονο ότι θέτει δημόσια ερωτήματα για πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής και δεν παίρνει απαντήσεις, ενώ κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να «απομακρυνθεί από τη Συμφωνία των Πρεσπών» προφανώς καταγγέλλοντάς την, αφού άλλη διπλωματική οδός δεν υπάρχει!

Κάλεσε επίσης τον σημερινό πρωθυπουργό να ακυρώσει τη Συμφωνία Φιλίας και Συνεργασίας που υπέγραψε με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν και χάρη στην οποία παρατηρείται πολύμηνη ηρεμία στο Αιγαίο. Ο κ. Σαμαράς θεώρησε υποχώρηση και ταπείνωση της Ελλάδας αυτή τη Συμφωνία με την Τουρκία, υπογράμμισε ότι δεν έχει «καμία λογική» κι έκανε λόγο για «Πρέσπες του Αιγαίου». Στο τέλος της ομιλίας του είπε ότι ανησυχεί βαθιά και ότι «είμαστε πατριώτες, δεν είμαστε συμβιβασμένο πλήθος».

►Διαβάστε επίσης: Προεκλογικά μπουρίνια στο ΠΑΣΟΚ, μετεκλογικές αναταράξεις στη Νέα Δημοκρατία

Καραμανλής: Η Ευρώπη σε βαθιά, γενικευμένη κρίση

Πολύ πιο πολιτική και με στρατηγικό βάθος ήταν η ομιλία του Κώστα Καραμανλή. Παρά το γεγονός ότι ο πρώην πρωθυπουργός μιλούσε διαρκώς για την «Ευρώπη» και τις «πολιτικές ηγεσίες» της, ήταν σαφές ότι σε μερικά, τουλάχιστον, σημεία τη ομιλίας του απευθυνόταν και στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι η Ευρώπη διολισθαίνει σε μια μεγάλη κρίση διότι απαρνήθηκε το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο στο όνομα μιας αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής, ενώ εξετράπη στον καταχρηστικό δικαιωματισμό, υπαινισσόμενος τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την woke ατζέντα.

Ακολούθως ο κ. Καραμανλής έκανε κριτική στη στάση της Ευρώπης στο πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, τις εξελίξεις στη Μέση ανατολή και τα προβλήματα στα Δυτικά Βαλκάνια. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην προκλητική στάση της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας (μιλώντας για «Τίρανα» και «Σκόπια») καταλήγοντας ότι «τέτοιες συμπεριφορές δεν γίνονται ανεκτές. Κι ας μην ξεχνούν ότι η ευρωπαϊκή τους πορεία εξαρτάται από την Ελλάδα».

Ο πρώην πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά μια ευρωπαϊκή κρίση τείνει να εξελιχθεί σε γενικευμένη απονομιμοποίηση του πολιτικού συστήματος, με την εξαφάνιση ή την παρακμή παραδοσιακών κομμάτων, την πτώση του βιοτικού επιπέδου των λαών και την ισοπεδωτική πολυπολιτισμικότητα που προσβάλλει την εθνική ταυτότητα και αρχές κι αξίες που έχουν βαθιές ρίζες. «Οι πολίτες απορρίπτουν το μοντέλο κοινωνίας που τους επιβάλλεται άνωθεν κι αισθάνονται την ανάγκη να διαμαρτυρηθούν» ήταν η φράση του.

Στη συνέχεια ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στην εμπιστοσύνη στους θεσμούς που πρέπει να έχουν οι πολίτες, κι αυτό, όπως είπε, είναι το θεμέλιο μιας κοινωνίας. Αντίθετα, πρόσθεσε, στην Ευρώπη σήμερα βρισκόμαστε κοντά  σε μια κρίση εμπιστοσύνης, η οποία οξύνεται περαιτέρω με την αυξημένη αποχή. «Δεν είναι ώρα εφησυχασμού ,αλλά επίμονου συναγερμού» πρόσθεσε και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η αποχή στρέφεται εναντίον ολόκληρου του πολιτικού συστήματος και το απονομιμοποιεί.

Οξεία ήταν η κριτική Καραμανλή στις πολιτικές ηγεσίες, που αντί να πάρουν το μήνυμα της λαϊκής ψήφους, επέμειναν σε συσχετισμούς και πρόσωπα που ευθύνονται για την παρακμιακή πορεία της Ευρώπης, ενώ διέβλεψε μεγάλη απόσταση ανάμεσα στους λαούς της Ευρώπης και τις ηγεσίες τους. «Η Αυταρέσκεια και η αλαζονεία, φανερώνουν δογματικές αγκυλώσεις, υπεροψία και περιφρόνηση για τους πολλούς», κατέληξε.

Στο τελευταίο μέρος της ομιλίας του ο Κώστας Καραμανλής έκανε ειδική αναφορά στα ελληνοτουρκικά, τόνισε ότι η Τουρκία έχει ξεκάθαρο αναθεωρητικό σχέδιο για την ευρύτερη περιοχή κι απειλεί τόσο την Ελλάδα όσο και την Κύπρο, και απέρριψε κατηγορηματικά κι ευθέως ένα συνυποσχετικό παραπομπής του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας σε Διεθνές Δικαστήριο, εάν αυτό αφήνει περιθώρια καθορισμού από το δικαιοδοτικό όργανο, υφαλοκρηπίδας και εθνικής κυριαρχίας σε νησιά και βραχονησίδες.

Τον πρόεδρο της ΝΔ εκπροσώπησε στην εκδήλωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ενώ παρόντες ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, πολλοί υπουργοί και περισσότεροι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ