Υπόμνημα από τον ΣΕΚΠΥ
Ο ΣΕΚΠΥ, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού κατέθεσε στην πολιτική ηγεσία μια αναλυτική τεκμηριωμένη ανάλυση, με στόχο τη διαμόρφωση εθνικής πολιτικής στον τομέα της Αμυντικής Βιομηχανίας.
Όπως αναφέρει πολλές χώρες της ΕΕ έχουν θεσμοθετήσει εξειδικευμένες δομές εντός ή παρά τω Υπουργείω Άμυνας, αναγνωρίζοντας την Αμυντική Βιομηχανία ως πυλώνα εθνικής ασφάλειας, τεχνολογικής ανεξαρτησίας και βιομηχανικής ανταγωνιστικότητας. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει μια συνεκτική στρατηγική προσέγγιση, που συνδέει την αμυντική βιομηχανική πολιτική με την οικονομική ανάπτυξη και την καινοτομία.
Γι αυτό και πάλι ο ΣΕΚΠΥ επιθυμεί να επαναβεβαιώσει τη σταθερή του θέση υπέρ της σύστασης διακριτής Κυβερνητικής Δομής με αποκλειστική ευθύνη τον σχεδιασμό, τον συντονισμό και την υποστήριξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Η εν λόγω δομή, όπως αναφέρεται, δεν υποκαθιστά, αλλά έρχεται να συμπληρώσει τον ρόλο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το οποίο παραμένει αρμόδιο για τον καθορισμό και την ανάπτυξη των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων.
Η Ελλάδα γίνεται hub καινοτομίας
Στα 35 ανέρχονται τα venture capital που έχουν δράση στην ελλάδα αναζητώντας επενδυτικές ευκαιρίες σε νεοφυείς επιχειρήσεις. Αυτό ανέφερε η καθηγήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, κ. Αικ. Πραματάρη κατά την παρουσίαση του προγράμματος στήριξης κι ανάδειξης καινοτόμων ιδεών που τρέχει η Nestle Ελλάς, με τον τίτλο Ignite Ideas.
Από σπασμένα γυαλιά στα φίλτρα στις πισίνες της Μυκόνου
Να μείνω στο Ignite και σε μια ωραία ιδέα, που πατάει στις αρχές της κυκλικής οικονομίας. O λόγος για την εταιρεία REDEFINE, που αξιοποιεί με χρήση τεχνολογίας της εταιρείας από τη Νέα Ζηλανδία Expleco, τα σπασμένα γυαλιά προς αντικατάσταση των πολλαπλών αναγκών που έχει, ειδικά η τουριστική οικονομία σε …. άμμο. «Να σώσουμε την άμμο» ανέφεραν ως μοτο τα στελέχη της εταιρείας και ο εκπρόσωπός της Γ. Ντούλιας, που έδωσε στίγμα της καινοτόμου τεχνολογίας που εφαρμόζουν σε πισίνες, γκόλφ αλλά κι αλλού.
Να σας πω ότι οκτώ με δέκα τόνους άμμου θέλουν ανά οπή άμμου. τα γήπεδα γκολφ κάθε χρόνο. Προφανώς η χρήση των σπασμένων γυαλιών παίρνει άλλη διάσταση. Φτάνει να το βρίσκουμε με τις διαδικασίες συλλογής και ανακύκλωσης.
Πιλοτική συνεργασία με την ΗΛΕΚΤΩΡ και ηχηρές συνεργασίες
Όμως η REDEFINE, όπως αναφέρθηκε στη σχετική παρουσίαση, έχει συνεργασία με την ΗΛΕΚΤΩΡ του Ομίλου Motor Oil που ανακυκλώνει γυαλί στη Σίνδο για πρώτη ύλη. Παράλληλα έχει ήδη προχωρήσει σε μια πολιτική συνεργασία με την ISOMAT για επιχρίσματα αλλά και τη βιομηχανία ΤΙΤΑΝ για δομικά υλικά. Επίσης με την Expleco δοκιμάζει τεχνολογίες ανακύκλωσης τζαμιών από φωτοβολταϊκά που μάλιστα έχουν μόλυβδο.
Επίσης η REDEFINE συνεργάζεται και με το One and Only. Κι όπως λέει ο εκπρόσωπος της εταιρείας το βασικό κέρδος για τους χρήστες έχει να κάνει με την εξοικονόμηση χώρου μια και η αναλογία μπουκαλιών και παραγόμενης άμμου είναι 10 προς 1, αλλά και η πίστη στην κυκλική οικονομία.
Αιγαίο σουρωτήρι
Σε τουριστικό κλίμα. Πολλοί από τους φίλους μας είναι ήδη στα νησιά και κάποιοι απ' αυτούς ερευνούν στις σχετικές εφαρμογές την κίνηση των πλοίων σε πραγματικό χρόνο. Κι εκεί που ψάχνουν αν φτάνει το πλοίο με την… κόρη στη Σέριφο, βλέπουν άναυδοι, ότι γύρω από τη Σέριφο, αντί για το πλοίο της γραμμής, πλέουν τουρκικά αλιευτικά.
«Αλιευτικά» γράφει η εφαρμογή. Πατάς πάνω να δεις το πλοίο, αλλά, φευ, δεν έχει φωτογραφία, όπως σε όλα τα άλλα.
Εν ολίγοις: Τα χωρικά μας ύδατα, έχουν γεμίσει τουρκικά «αλιευτικά».
Η λέξη «σουρωτήρι» είναι λίγη να περιγράψει αυτό πυ συμβαίνει στη χώρα...
Και εις ανώτερα!
Και μιας και πήγαμε στα νησιά, να σας πω ότι η Πολεοδόμος Μήλου και Επαρχος της περιοχής, που έγινε πανελληνίως γνωστή με την υπόθεση Σαρακήνικου, προάγεται από τον Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου Γ. Χατζημάρκο, σε... Αντιπεριφερειάρχη!
Το Πολεοδομικό Γραφείο Μήλου αποψιλώνεται σε μια περίοδο, που οι εκκρεμείς φάκελοι φτάνουν μέχρι το πέλαγος και η εν λόγω επιβραβεύεται σε νέα υψηλότερη θέση, ώστε ισχυρότερη να συνεχίζει την προσφορά της στη χώρα!
Τελικά ήρθε το τέλος κρουαζιέρας
Από τις 21 Ιουλίου αρχίζει η εφαρμογή του τέλους κρουαζιέρας σύμφωνα με την σχετική υπουργική απόφαση. Η εφαρμογή του τέλους καθυστέρησε σημαντικά και ως εκ τούτου έχουν ένα δίκαιο και οι κρουαζιεράδες που υποστηρίζουν ότι θα μπορούσε να εφαρμοστεί τελικά από το 1/1/2026 και να μην δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα.
Το τέλος για την «υψηλή περίοδο» (1η Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου) ανέρχεται σε 20 ευρώ ανά επιβάτη για τα λιμάνια Σαντορίνης και Μυκόνου, και σε πέντε ευρώ για τα υπόλοιπα. Για την «μεσαία περίοδο» (1ης έως 31ης Οκτωβρίου και από 1ης Απριλίου έως 31ης Μαΐου) σε 12 ευρώ για Μύκονο και Σαντορίνη και τρία ευρώ για τα υπόλοιπα λιμάνια και για την «χαμηλή περίοδο (από 1ης Νοεμβρίου έως 31ης Μαρτίου) σε τέσσερα ευρώ για Μύκονο και Σαντορίνη και ένα ευρώ για τα υπόλοιπα λιμάνια. Με βάση την υπουργική απόφαση αυτοί που «μπλέκουν» είναι οι ναυτικοί πράκτορες που θα δηλώνουν επιβάτες και θα αποδίδουν το τέλος δεδομένου ότι οι εταιρείες κρουαζιέρας δεν έχουν ελληνικό ΑΦΜ. Η πληρωμή του τέλους κρουαζιέρας πραγματοποιείται μέσω ηλεκτρονικού παραβόλου το οποίο εκδίδεται αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής, η οποία λειτουργεί με μέριμνα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (Υ.ΝΑ.Ν.Π.), και διενεργείται από τον ναυτικό πράκτορα ή την εταιρεία κρουαζιέρας ή την ελληνική διαχειρίστρια εταιρεία του κρουαζιερόπλοιου. Να δούμε πως θα πάει και αυτό…