Νέα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

X-Ray: Βολές από πετρελαιάδες, η επέλαση των ρομπότ και οι Τούρκοι στην Κρήτη

Βολές και από πετρελαιάδες

Άστραψε και βρόντηξε ο Γιάννης Αληγιζάκης, πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΙΝΟΙΛ και πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος (ΣΕΕΠΕ), μιλώντας στη γενική συνέλευση της εταιρείας του για τη στάση της πολιτείας απέναντι στον κλάδο της εμπορίας πετρελαιοειδών. Η Πολιτεία, είπε, αντιμετωπίζει τον κλάδο σαν ένα «μεσάζοντα» που συχνά και ιδιαίτερα στις κρίσεις γίνεται και «κερδοσκόπος». Είναι, πρόσθεσε, μια Πολιτεία άδικη απέναντι στον Κλάδο. Απέναντι και όχι μαζί, όπως λογικά θα έπρεπε, είπε, και συνέχισε χαρακτηρίζοντας «περίεργο» και «ακατανόητο» τον τρόπο που η Πολιτεία βλέπει και αντιμετωπίζει τον Κλάδο Εμπορίας. Έναν Κλάδο ο οποίος είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για τον ομαλό εφοδιασμό, με υγρά και στερεά καύσιμα όλης της χώρας, προκειμένου να κινηθεί όλη η οικονομία της χώρας που απασχολεί άμεσα, ή έμμεσα, πάνω από 100.000 εργαζομένους και προσφέρει 5-6 δισ. δασμούς τον χρόνο στην ελληνική οικονομία.

Επιπλέον 800 εκατ. «καπέλο»

Ακόμη πιο ενδιαφέρουσα ήταν η επισήμανση του Γιάννη Αληγιζάκη για το νέο «καπέλο» με το οποίο θα επιβαρυνθεί ο μέσος καταναλωτής λόγω της ενεργειακής πολιτικής που ακολουθεί η Ε.Ε.. Όπως είπε με την απόφασή της στο ΣΕΔΕ II (Συστήματα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών) που αφορά την επίτευξη των στόχων μείωσης του διοξειδίου του άνθρακα, η ΕΕ επιβαρύνει από την 1η Ιανουαρίου του 2027 το κόστος όλων των ορυκτών καυσίμων που αφορούν οδικές μεταφορές, θέρμανση και μικρές – μεσαίες βιομηχανίες, με ένα ποσό περίπου 45 ευρώ/κυβικό, το οποίο αποτελεί την σημερινή εκτίμηση της τιμής των δικαιωμάτων εκπομπών. Αυτό σημαίνει ότι τα καύσιμα στην Ελλάδα που είναι ήδη επιβαρυμένα με τους υψηλότερους φόρους στην Ε.Ε. και δασμούς που αποτελούν το 60% της αξίας, θα επιβαρυνθούν με ένα ακόμα υψηλό ποσό που θα επιβαρύνει τον Έλληνα καταναλωτή, αλλά θα μειώσει και την ανταγωνιστικότητα της ελλ. οικονομίας. Σε 800 εκατ. το χρόνο υπολογίζει την επιπλέον o κ. Αληγιζάκης με βάση σχετική μελέτη που έχει γίνει από τον κλάδο. Πόσο θα μπορέσει να ανταπεξέλθει ο Έλληνας καταναλωτής, είναι μια εύλογη ερώτηση προς τους συναρμόδιους υπουργούς.

Χωρίς παραβατικούς

Πάντως, όπως μου έλεγαν, παρά το δύσκολο περιβάλλον η μητρική εταιρεία ΕΛΙΝΟΙΛ, αλλά και η Ελίν πάνε καλά., Και βέβαια η δεύτερη κυρίως δεν έχει εμπλακεί με παραβατικά πρατήρια. Μάλιστα, ο κ. Αληγιζάκης είπε, ότι εάν πιαστεί στο μέλλον κάποιος συνεργάτης «κλέβοντας οπώρας» αυτόματα τίθεται εκτός δικτύου. Στα οικονομικά η εταιρεία δίνει μέρισμα άνω του 5%, έχοντας ισχυρή βελτίωση σε όλους τους δείκτες για το 2024: +11% κύκλοι εργασιών, +46% EBITDA & +112% αύξηση καθαρών κερδών σε σύγκριση με το 2023. Η μητρική εταιρεία παρουσίασε επίσης σταθερή κερδοφορία, ενώ η συνέλευση ενέκρινε μέρισμα €0,13668 ανά μετοχή με ημερομηνίες αποκοπής και καταβολής μέσα στον Ιούλιο 2025.

Θα γεμίσουμε ρομπότ;

Να αλλάξω κλίμα. Mιλάμε συχνά από αυτήν εδώ τη στήλη για τον κόσμο που έρχεται, γιατί έξω από το μίζερο και θαμπό ελληνικό περιβάλλον, ο κόσμος αλλάζει και δεν θα είμαστε ούτε κάν ουραγοί. Ενώ λοιπόν, ο κόσμος συζητούσε αν τα ρομπότ θα έκλεβαν θέσεις εργασίας, η καινοτομία συνεχίστηκε στις ήσυχες γωνιές της παγκόσμιας βιομηχανίας: τα ρομπότ έπαψαν να είναι μηχανές και άρχισαν να γίνονται μυαλά, αναφέρει ο Luke Lango του Investorplace.

Πάνω από 4,2 εκατομμύρια ρομπότ λειτουργούν πλέον σε εργοστάσια παγκοσμίως - μια αύξηση 10% σε μόλις ένα χρόνο, σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Ρομποτικής. Η αγορά ρομποτικής Τεχνητής Νοημοσύνης εκρήγνυται από 12,77 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023 σε προβλεπόμενα 124,77 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030... ένας ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης 38% που επισκιάζει τους περισσότερους τεχνολογικούς τομείς.

1,2 τρισ. για σερβιτόρους και μάγειρες

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα. Αλλά για δείτε ένα απλό: Τα Ρομπότ Εστιατορίων: Η παγκόσμια βιομηχανία εστίασης δαπανά πάνω από 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως μόνο σε εργατικό δυναμικό. Οι ρομποτικές τεχνολογίες μαγειρέματος, σερβιρίσματος και καθαρισμού είναι ολοένα και πιο έτοιμες να μειώσουν αυτό το κόστος και να αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους, ειδικά στον τομέα του γρήγορου φαγητού και της φιλοξενίας, όπου ο αυτοματισμός κερδίζει έδαφος.

Μέρισμα και ανάπτυξη από τη Lavipharm

Μετά από 18 χρόνια δίνει μέρισμα η Lavipharm όπως είπε ο Τηλέμαχος Λαβίδας, στο πλαίσιο της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Παιανία. Βάζει, δε, πλώρη να διπλασιάσει τον κύκλο εργασιών φτάνοντας τα €120 εκατ. μέχρι το 2029. Κι αυτό θα γίνει, όπως είπε, ο Deputy CEO της εταιρείας, Παναγιώτης Γιαννουλέας, με ενίσχυση της παρουσίας στο εξωτερικό αλλά και στο εδώ φαρμακείο, στην κατηγορία της αντισηψίας αλλά και με νέα προϊόντα. Πάντως η ολική επαναφορά της εταιρείας είναι εντυπωσιακή.

Κλείνουν την ΣΕΤΤΗΛ

Μεγάλη φασαρία γίνεται με το κλείσμο της ΣΕΤΤΗΛ και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός πάει το θέμα στη Βουλή. Όπως αναφέρει. η Σχολή αποτελεί, εδώ και δεκαετίες, κομβικό πυλώνα εκπαίδευσης στο αντικείμενο των Τηλεπικοινωνιών και των Ηλεκτρονικών τόσο για Μόνιμα Στελέχη του Ελληνικού Στρατού όσο και για κληρωτούς. Η διαχρονική προσφορά της δεν περιορίζεται μόνο στην κατάρτιση τεχνικών τηλεπικοινωνιών, αλλά και στη συνεισφορά με προσωπικό στην αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών που έχουν προκύψει από φυσικές καταστροφές στην Ηλεία. Επιπλέον, είναι πιστοποιημένο κέντρο Κ.Δ.Β.Μ. των Ενόπλων Δυνάμεων στις Τηλεπικοινωνίες και τα Ηλεκτρονικά, σκοπεύοντας, μεταξύ άλλων, στην παροχή υπηρεσιών συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης, επανειδίκευσης, αναβάθμισης δεξιοτήτων, γενικής εκπαίδευσης ενηλίκων.

Στο ΚΕΤΧ

Δυστυχώς, υπάρχει η ενημέρωση ότι με κυβερνητική απόφαση, η ΣΕΤΤΗΛ κλείνει και ενσωματώνεται στο Κέντρο Εκπαίδευσης Τεχνικού (ΚΕΤΧ) στην Πάτρα, στο πλαίσιο της ευρύτερης αναδιάρθρωσης εκπαιδευτικών δομών των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι μια συνθήκη που θα δημιουργήσει έντονες στρεβλώσεις και νέα προβλήματα καθώς, εκτός όλων των άλλων, προκύπτει ότι οι εγκαταστάσεις και το αντικείμενο της Σχολής της ΣΕΤΤΗΛ υπερτερούν μακράν σε σχέση με το αντίστοιχο σχολείο του ΚΕΤΧ της Πάτρας.

Και στην Κρήτη οι Τούρκοι

Η απευθείας αεροπορική σύνδεση μεταξύ Κωνσταντινούπολης και Ηρακλείου, μέσω Aegean Airlines, δημιουργεί νέα δυναμική στην τουριστική κίνηση κυρίως μεταξύ Τουρκίας και Κρήτης, καθώς μέχρι τώρα οι Τούρκοι προτιμούσαν τις γειτονικές τους περιοχές.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία, 1,2 εκατομμύρια Τούρκοι τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα το 2024 ενώ το 2025 αναμένεται αύξηση των αφίξεων με τη νέα απευθείας αεροπορική σύνδεση να συμβάλλει στην ενδυνάμωση των τουριστικών ροών στην Κρήτη.

Κερνάω καφέ

Eπειδή και ο καφές μας έχει γίνει πικρός, οφείλω να σας ενημερώσω ότι, οι τιμές του καφέ Arabica μειώθηκαν σε χαμηλό επτά μηνών καθώς ο ξηρός καιρός επέστρεψε στη Βραζιλία, επιταχύνοντας τη συγκομιδή και εντείνοντας τις ανησυχίες για την εξασθένηση της ζήτησης.

Το πιο ενεργό συμβόλαιο υποχώρησε έως και 1,8% στα 2,868 δολάρια ανά λίβρα, το χαμηλότερο από τον Νοέμβριο. Αν πιστεύει κανείς ότι θα δούμε τον καφέ στην Ελλάδα να φτηναίνει, κερνάω…!

Κρασί VS κοκτέιλ

Κι από τον καφέ στο κρασί, για το οποίο σας ενημερώνω. Τα πράγματα διεθνώς είναι δύσκολα μια κι όπως σας έλεγα η στροφή στα λευκά και ροζέ οδηγεί σε αναμπέλωση. Κι αυτό την ώρα που η νέα γενιά το χει ρίξει στα κοκτέιλ αλλά και περιρίζει ποσότητες κρασιού.

Καλή χρονιά για το κρασί σε δύσκολο περιβάλλον

Πάντως, παρά τους δύσκολους διεθνείς οιωνούς, να σα πω ότι με βάση όσα είπε ο νεοκλεγείς Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου Στέλλιος Μπουτάρης σε γεύμα εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Αθήνας οι οιωνοί είναι καλοί. Πάνμτως ο καιρός τον Ιούλιο θα είναι βαρόμετρο για έναν κλάδο που όπως είπε ο κ. Μπουτάρης είναι μικρός σε νούμερα αλλά μεγάλος σε αξία. Να σημειώσω ότι ο Σύνδεσμος ιδρύθηκε το 1995, σε συνέχεια του ΣΕΒΟΠ του 1969 και του ΣΕΠΤΟ του Συνδέσμου Ελλήνων Οινοποιών Τυπικών Οίνων που ξεκίνησε το 1949.

Τζίρος λιγότερος από την Αθηναϊκη Ζυθοποιία αλλά με ειδικό βάρος

«Στο κρασί συμβαίνει το εξής ιδιότυπο» είπε ο κ. Στέλλιος Μπουτάρης. και συμπλήρωσε: «Δίνουμε την αίσθηση του "μεγάλου", κάτι εύλογο λαμβάνοντας υπόψη τα σημαντικά βήματα ανάπτυξης που έχουν γίνει. Όμως, αν δούμε τα νούμερα και τα δεδομένα, η αλήθεια είναι ότι ο ελληνικός αμπελώνας είναι μικρός και αντίστοιχα μικρό είναι και το μέγεθος του επιχειρείν του. Όλος ο ελληνικός αμπελώνας είναι σχεδόν το 1/5 του Bordeaux (όχι δηλαδή του γαλλικού αμπελώνα, αλλά μόνο μιας ζώνης του). Και όλος ο τζίρος του ελληνικού κρασιού, εντός και εκτός, είναι μικρότερος από τον τζίρο της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας. Πως λοιπόν προκύπτει όλη αυτή η αίσθηση του μεγάλου;» ανέφερε. Η απάντηση όμως είναι στο ποτήρι…

Φέτα, λάδι, αλλά και μοναδική, η σαγήνη του κρασιού

Και συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΕΟ. «Σίγουρα, το κρασί είναι σαγηνευτικό. Οι περισσότεροι έχουμε πάει σε μια βραδιά οινοποιού σε ένα εστιατόριο ή wine bar και θέλουμε να μιλήσουμε στον άνθρωπο πίσω από το κρασί. Δεν είμαι σίγουρος αν συμβαίνει το ίδιο με έναν παραγωγό ελαιολάδου ή φέτας, δύο επίσης εξαιρετικών ελληνικών προϊόντων. Στον πυρήνα όμως αυτής της δύναμης του ελληνικού κρασιού βρίσκεται το γεγονός ότι το κρασί αποτελεί μέρος της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.

Για αυτό και χρειάζεται ένα νέο εθνικό συμβόλαιο όπου το αμπέλι δεν είναι απλώς ένα αγροτικό προϊόν αλλά ένα σύμβολο πολιτισμού, βιωσιμότητας και ταυτότητας. Ένα υπεραιωνόβιο αυτόρριζο αμπέλι στη Σαντορίνη που συνεχίζει μια αδιάλλειπτη αμπελοκαλλιέργεια 3500 ετών δεν είναι μέρος της κληρονομιάς μας; Δεν θα έπρεπε να προστατεύεται» ανέφερε ο Στέλλιος Μπουτάρης, που αναφερόμενος στην πορεία του Συνδέσμου κι αναφερόμενος στον πατέρα του, το Γιάννη Μπουτάρη, δάκρυσε. Και μαζί του νομίζω όλοι και όλες που αγαπούν τον κρασί και ακόμη ανιστορούν τον τολμηρό, οραματιστή, καινοτόμο οινοποιού, αλλά και ενεργό πολίτη.

Αλλά και ξινόμαυρο στο Μπορντώ;

Όπως, έμαθα, πάντως, ένεκα κλιματικής αλλαγής στο «μικροσκόπιο» ερευνητικών κέντρων μεγάλων οινοποιητικών ζωνών, όπως του Μπορντώ, έχουν μπει και οι ελληνικές ποικιλίες. Μην εκπλαγείτε, λοιπόν, αν μετά τα κρασιά της Μεγάλης Βρετανίας, που ήδη είναι στην αγορά, να δείτε και ξινόμαυρο από το Μπορντώ…

Ο επιχειρηματίας που καταγγέλθηκε για ενδοοικογενιακή βία

Έφτασε χθες στα αυτιά μου η πληροφορία ότι γνωστός επιχειρηματίας του Πύργου καταγγέλθηκε από την σύζυγό του για ενδοοικκογενειακή βία, ενώ κατασχέθηκε και μικροποσότητα ναρκωτικών ουσιών. Είναι μία είδηση που έχει παίξει στα τοπικά μέσα ενώ μου είπαν -χωρίς να το υιοθετώ- ότι είναι μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Επιμελητηρίου Ηλείας. Τα στοιχεία είναι στη διάθεση της στήλης και με όσους μίλησα δεν το αμφισβήτησε κανείς. Δηλαδή ο καθρέφτης κατά κάποιο τρόπο της επιχειρηματικότητας σε κάθε πόλη, στον Πύργο Ηλείας, διαθέτει στις τάξεις του κάποιον ο οποίος έφαγε και καταδίκη 13 μηνών. Δεν πιστεύω ότι το γνωρίζει ο πρόεδρος της Διουκούσας, ο Κώστας Λεβέντης, και πλέον αντιπρόεδρος της ΚΕΕ. Αν και θα έπρεπε γιατί ο Πύργος και μικρός είναι και τα νέα στην επαρχία μαθαίνονται αμέσως. Πόσω μάλλον στην Αθήνα...

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ