Νέα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

X-ray: Το μοντέλο Chevron για τη διασύνδεση με την Κύπρο, ο Lex και η καθημερινή μάχη των Ελλήνων

Την ίδια ώρα, γεωπολιτικό ανάχωμα φαίνεται να αναζητά κατ’ αναλογία με το ό,τι συνέβη νότια της Κρήτης με την «αξιοποίηση» της Chevron έναντι του τουρκολιβυκού μνημονίου. Έτσι, στους «Διαλόγους της Νισύρου» το Σαββατοκύριακο που πέρασε, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, σε ερώτηση για την ηλεκτρική διασύνδεση με την Κύπρο, ο ανέφερε: «Παρόμοιες συζητήσεις σαν και αυτές που κάνουμε τώρα για τη διασύνδεση, κάναμε πριν από μερικούς μήνες για το τουρκολιβυκό μνημόνιο και την ισχύ του νοτίως της Κρήτης, όπως και για το θαλάσσιο χωροταξικό συνδυασμό. Δεν τις κάνουμε πια. Κάτι θέλω να πω με αυτό, κρατήστε το».

Το Κυπριακό «σήμα»

Απλά να σημειώσω ότι η Κυπριακή πλευρά που προέτασσε το γεωπολιτικό ως βασικό πρόβλημα, μάλλον «χαλαρώνει» ως προς τις ενστάσεις της. Έτσι, θετικός εμφανίστηκε την Παρασκευή το βράδυ στο ίδιο φόρουμ, και ο Κύπριος Υπουργός Ενέργειας κ. Γιώργος Παπαναστασίου, αναφέροντας ότι εντός των επομένων ημερών η Κύπρος θα εγκρίνει μέσω της ΡΑΕΚ τα πρώτα 25 εκατ ευρώ για τον Great Sea, από το οποίο προκύπτει μια σημαντική είδηση - εξέλιξη για την διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου. Παράλληλα όπως ανέφερε, από κοινού με τον Σταύρο Παπασταύρου θα ακολουθήσουν γραμμή προβολής του έργου ως ευρωπαϊκού με αυστηρή στάση προς την Ευρώπη στο Συμβούλιο Υπουργών στις 15 Ιουλίου.

Κρίσιμες αποφάσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Υπουργών

Πάντως όπως φαίνεται το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα είναι κρίσιμο. «Το έργο αυτό δεν είναι διμερές – είναι ευρωπαϊκό. Το έχω θέσει ήδη δύο φορές στο Συμβούλιο Υπουργών: πρόκειται για ευρωπαϊκό έργο στρατηγικής σημασίας και αναμένουμε από την Ευρώπη να πάψει να είναι σιωπηλή. Οφείλει να μιλήσει δυνατά, να είναι απαιτητική απέναντι σε κράτη που διεκδικούν ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Διαφορετικά, τα κονδύλια πρέπει να διακοπούν. Ελλάδα και Κύπρος οφείλουν να υιοθετήσουν αυστηρή στάση και να διαμηνύσουν ξεκάθαρα ότι καμία τρίτη χώρα δεν μπορεί να παρεμβαίνει ή να παρεμποδίζει κρίσιμα ευρωπαϊκά έργα υποδομής χωρίς συνέπειες. Δεν μπορεί να διεκδικεί ευρωπαϊκούς πόρους όταν παρακωλύει την υλοποίηση ευρωπαϊκών έργων. Αυτή ακριβώς είναι και η γραμμή που, μαζί με τον συνάδελφο κ. Παπασταύρου, θα προβάλλουμε στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας στις 15 Ιουλίου» είπε ο Γιώργος Παπαναστασίου.

Ο Lex… και το ΚΕΠΕ

Γυρνώντας από δω κι από κει, καλοκαίρι που 'ναι, εισπράττω μια γενική δυσθυμία. Κάτι σαν τον απόηχο του Lex από τις συναυλίες στο ΟΑΚΑ. Και μπορεί η κυβέρνηση να προτάσσει ένα success story, όμως προφανώς, και ειδικά στους νέους το κλίμα είναι άλλο. Πώς αλλιώς όταν οι μισθοί δεν ακολουθούν σε άνοδο τα κέρδη, ούτε καν ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, κι όταν βασικοί στόχοι, όπως πχ η απόκτηση σπιτιού, είναι όνειρο απατηλό, ενώ η ακρίβεια χτυπά τους πιο αδύναμους. Αυτά πέρα από τον Lex τα λένε και με νούμερα οι ερευνητές του ΚΕΠΕ.

Νέοι και ακρίβεια

Διαβάζω, λοιπόν, από την τελευταία έκδοση του τεύχους του ΚΕΠΕ για τις οικονομικές εξελίξεις (αριθ. 57) ανάλυση του ερευνητή του Κέντρου Γιώργου Ιωαννίδη. Όπως αναφέρει, το πληθωριστικό σοκ του 2022 έπληξε κυρίως τα άκρα της ηλικιακής πυραμίδας, και η ομάδα που κατάφερε να προστατευτεί περισσότερο είναι εκείνη των 45-54 ετών. Όμως, η αποκλιμάκωση των τιμών (2023 και 2024), μολονότι αφορούσε όλες τις ηλικιακές ομάδες, επιδείνωσε περαιτέρω τη θέση των νεότερων και των γηραιότερων νοικοκυριών.

Πληθωρισμός, η μηχανική των ανισοτήτων

Παράλληλα όπως αναφέρει ο ερευνητής του ΚΕΠΕ, πέρα από την ηλικιακή διάσταση, υπάρχει και η κοινωνική. Όπως αναφέρει η σχετική δαπάνη του φτωχότερου 20% των νοικοκυριών (P20) για την κάλυψη αναγκών σίτισης, στέγασης και επικοινωνίας είναι σημαντικά υψηλότερη από την αντίστοιχη δαπάνη του πλουσιότερου 20% (R20).

Σε ό,τι αφορά τη μέση απόκλιση του πληθωρισμού των φτωχότερων από τον εθνικό μέσο όρο (που αντιστοιχεί στο επανεκτιμημένο «επίσημο» ρυθμό πληθωρισμού), αυτή διαμορφώνεται σε περίπου μία ποσοστιαία μονάδα. Αντιθέτως, τα πλουσιότερα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν ένα ΔΤΚ που κινείται σταθερά από 1 έως 1,5 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τον εθνικό μέσο όρο

Συνεπώς, το πληθωριστικό σοκ της περιόδου 2021-2022 εδραίωσε μια κατάσταση όπου τα φτωχότερα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν σταθερά υψηλότερο μέσο επίπεδο τιμών σε σχέση με τα πλουσιότερα. Αντίστοιχα, η εξίσωση των ετήσιων ρυθμών πληθωρισμού κατά τα έτη 2023 και 2024 είχε ως αποτέλεσμα την παγίωση της ανισότητας, δεν προκάλεσε επιδείνωση αλλά ούτε και βελτίωση. Ουδέν σχόλιον.

Θα «αυγατίσουν» τα πτυχία 7ης τάξης

Πλώρη για απόκτηση πτυχίου 7ης τάξης, που ανοίγει το δρόμο για διεκδίκηση μεγάλων δημόσιων έργων φαίνεται ότι έχει βάλει για φέτος η ΕΚΤΕΡ Α.Ε., με βάση όσα είπε η διοίκηση στην Γ.Σ. της περασμένης Παρασκευής. Απλά να σας πω ότι με πτυχίο 7ης τάξης είναι οι τέσσερις μεγάλοι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Aktor, ΜΕΤΚΑ, AVAX, που ήδη έχουν ένα πολύ υψηλό ανεκτέλεστο και μονοπωλούν τα μεγάλα έργα. Η ΕΚΤΕΡ φαίνεται να επιλέγει την αυτόνομη πορεία για το κλειστό «κλαμπ» των κατασκευαστών. Στο παρελθόν είχαν γίνει και συλλογικές προσπάθειες για συλλογική διαδικασία διεκδίκησης του πτυχίου. Πάντως το «ιερό δισκοπότηρο» του «ανώτατου» πτυχίου, με αγώνες και προσφυγές ΕΚΤΕΡ, αναζητούν και η Δομική Κρήτης αλλά και άλλες εταιρείες της 6ης Τάξης, όπως για παράδειγμα η ΤΕΚΑΛ, ή η Interkat.

Πυρά Χατζή

«Κατά ριπάς» ήταν τα πυρά του προέδρου της ομοσπονδίας ξενοδόχων Γιάννη Χατζή στις συνεχείς αναφορές της υπουργού Εργασίας Νίκης Κεραμέως για την «αποκάλυψη», με την κάρτα εργασίας, των αδήλωτων υπερωριών στον τουρισμό, τον Απρίλιο. Με ανάρτησή του το Σάββατο το βράδυ, ο κ. Χατζής τόνισε ότι «ακόμα και αν δεχθούμε πως πραγματοποιήθηκαν 45.000 ώρες υπερωρίας, αξίζει να εξετάσουμε το μέγεθος αυτό σε πραγματική βάση. Αν λάβουμε υπόψη ότι ο αριθμός των εργαζομένων στα ξενοδοχεία ξεπερνάει τους 220.000, ακόμα και αν υποθέσουμε ότι τον Απρίλιο εργάζονται οι μισοί μόνο εξ αυτών, τότε οι 45.000 ώρες υπερωρίας αντιστοιχούν σε λιγότερο από μισή ώρα υπερωριακής απασχόλησης ανά εργαζόμενο για ολόκληρο τον μήνα ήτοι, λιγότερο από 1 λεπτό την ημέρα. Πρόκειται, επομένως, για δηλώσεις εντυπωσιασμού και όχι ουσίας. Εάν μάλιστα στους ανωτέρω αριθμούς συνυπολογίζεται και η υπερεργασία ή/και το διάλειμμα τότε μιλάμε για πρακτικά ανούσια ευρήματα» είπε.

Αλλαγές στην Κάρτα Εργασίας

Και στο φόντο αυτό ο κ. Χατζής επανέφερε το πάνδημο αίτημα του κλάδου για διορθώσεις στη λειτουργία της Κάρτας Εργασίας που δημιουργεί και όντως πολλαπλά ζητήματα στον κλάδο. «Κατά την άποψή μας, αντί να επικεντρώνεται η δημόσια συζήτηση στη νόμιμη και ελεγχόμενη υπερωριακή απασχόληση ενός από τους πλέον υπεύθυνους και ρυθμισμένους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, θα ήταν πιο ωφέλιμο να ασχοληθούμε με τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις από την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, προβλήματα που δεν βλέπουμε να αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο του εργασιακού νομοσχεδίου που εξαγγέλθηκε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Kακά μαντάτα για τον πρωτογενή τομέα

Ο Δ. Καπούνης πρόεδρος της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Νάξου, αφού μας είπε ότι ακόμη και τώρα δηλώνονται άσχετα βοσκοτόπια στη Νάξο, αλλά και στη… Μύκονο, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τον ελληνικό πρωτογενή τομέα και το εισόδημά του: «Δεν ξέρουμε εάν θα πληρωθούν το ‘25 οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, που δεν έχουν πάρει ακόμα κάποια χρήματα. Επιπλέον, στο τέλος Ιουλίου τελειώνουν οι αιτήσεις και, όπως ακούω, τις περίπου 680.000 δηλώσεις θα ελεγχθούν από ευρωπαϊκή επιτροπή – θα καταφέρει όμως αυτή να τις ελέγξει μέσα σε 45 μέρες; Τέλος οι επιδοτήσεις των αγροτοκτηνοτρόφων είναι ήδη μειωμένες από 30% έως και 70% και θα μειωθούν κι άλλο φέτος. Το εισόδημα του αγρότη και του κτηνοτρόφου έχει φθάσει στον πάτο!».

Όλο αυτό λοιπόν, θα είναι απώλεια εισοδήματος και τζίρου στη χώρα…

Μάλλον δεν τα έχουμε δει όλα…

Αναμονή στη Wall Street

Ας πάμε και λίγο στις αγορές και συγκεκριμένα στις ΗΠΑ, όπου η αργία της 4ης Ιουλίου την Παρασκευή, στέρησε τους επενδυτές από μια συνεδρίαση, η οποία θα είχε ενδιαφέρον, μετά τη θετική αντίδραση της Πέμπτης στα καλά νέα για την αγορά εργασίας. Άρα σήμερα περιμένουμε να δούμε αν αυτό θα συνεχιστεί και από ποιους…

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ