Νέα
  • ΓΔ: 1040.94 +0.99%
  • Τζίρος: 30,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Κορονοϊός - εμβόλιο: Η ελληνική «Dream Team» που ηγείται της μάχης κατά της Covid

Άλμπερτ Μπουρλά
Άλμπερτ Μπουρλά Πηγή: AP Images

Ελληνική φαίνεται πως είναι η Dream Team που ηγείται της μάχης κατά του κορονοϊού, καθώς σε αρκετές φαρμακευτικές εταιρείες που έχουν εξελίξει αποτελεσματικό εμβόλιο διοικούνται από Ελληνες CEO και Αντιπροέδρους, ενώ συμπατριώτες μας κατέχουν τις κορυφαίες ακαδημαϊκές θέσεις. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα πραγματοποιήσει αύριο, Κυριακή 13 Δεκεμβρίου στις 6 το απόγευμα, τηλεδιάσκεψη με τα κορυφαία στελέχη φαρμακευτικών κολοσσών, ώστε να συζητήσουν για τους τρόπους με τους οποίους θα μπορέσει να υπάρξει ανάπτυξη ισχυρού και ανταγωνιστικού βιοφαρμακευτικού κλάδου στην Ελλάδα.

Μεταξύ των συμμετεχόντων βρίσκονται ο Σπύρος Αρταβάνης-Τσάκωνας (Harvard Medical School, Πρόεδρος του ΕΣΕΤΕΚ), o Άλμπερτ Μπουρλά (Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer), ο Costis Maglaras (Πρύτανης στο Columbia Business School), ο Sir Menelas Pangalos (Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος AstraZeneca) και ο George Yancopoulos (Πρόεδρος Regeneron Pharmaceuticals). Ο καθένας τους έχει συμβάλει σημαντικά στον αγώνα να ηττηθεί η Covid-19. 

Μενέλαος Πάνγκαλος

Τα ελληνικά μίντια τον έχουν χαρακτηρίσει ως τον «σερ από τη Χίο που κρύβεται πίσω από το εμβόλιο της AstraZeneca». Εχει γεννηθεί στο Λονδίνο από Έλληνες γονείς, ωστόσο ο ίδιος δεν ξεχνά τις ελληνικές ρίζες λέγοντας συχνά: «είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ταυτότητάς μου».

Ο Μενέλαος Πάνγκαλος, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της AstraZeneca
Ο Μενέλαος Πάνγκαλος, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της AstraZeneca / Πηγή: astrazeneca.com

Το κορυφαίο στέλεχος της AstraZeneca, όταν ήταν παιδί πέρναγε τα καλοκαίρια του στη Χίο, απ’ όπου κατάγονται οι γονείς του. Τυπική ελληνική οικογένεια, ο πατέρας του ήταν καπετάνιος και η μητέρα του ασχολούταν με τα οικιακά. Σπούδασε στο Imperial College του Λονδίνου και έκανε το διδακτορικό του στη νευροφαρμακολογία στο University College London, εκπαιδεύτηκε στο Mount Sinai Medical Center της Νέας Υόρκης και δούλεψε στα μεγαλύτερα ονόματα της παγκόσμιας φαρμακοβιομηχανίας, όπως Bristol-Myers Squibb, Janssen Pharmaceutica, SmithKline Beecham και GlaxoSmithKline.

Από το 2003 έως το 2008 επέβλεψε την πορεία 20 πειραματικών φαρμάκων προς την παραγωγή στην αμερικανική Wyeth και μετά πέρασε στην AstraZeneca, όπου σήμερα κατέχει τη θέση του εκτελεστικού αντιπροέδρου.

Από το 2008 έως το 2010 διετέλεσε αντιπρόεδρος της Pfizer και ήταν επικεφαλής ομάδας 200 επιστημόνων.

Αλμπερτ Μπουρλά

Τελείωσε το 10ο Γυμνάσιο της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια φοίτησε στην Κτηνιατρική Σχολή στο ΑΠΘ. Στόχος του ήταν να ακολουθήσει ακαδημαϊκή καριέρα και για αυτόν τον λόγο επέστρεψε στο Αριστοτέλειο μετά την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του στον στρατό.

Ωστόσο, τα πλάνα του άλλαξαν όταν το 1993 ο κολοσσός που ακούει στο όνομα Pfizer, τον στρατολόγησε. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι στην αρχή ήταν διστακτικός να αποδεχθεί την πρόταση γιατί θα έπρεπε να μετακομίσει στην Αθήνα και δεν ήθελε να εγκαταλείψει τη Θεσσαλονίκη.

Όπως αποδεικνύεται σήμερα, πήρε τη σωστή απόφαση και στην ηλικία των 35 ετών έφυγε από την Ελλάδα και μετακόμισε στην Νέα Υόρκη.

Στην Pfizer ανέλαβε το 2001 τη θέση του διευθυντή μάρκετινγκ στον τομέα της υγείας για ζώα. Το 2004 ορίστηκε αντιπρόεδρος επιχειρηματικής ανάπτυξης και μάρκετινγκ νέων προϊόντων. Το 2006 ανέλαβε τη θέση του προέδρου της Ευρώπης, Αφρικής και Μέσης Ανατολής και το 2009 την Ασία και την περιοχή του Ειρηνικού. Ακολούθως ορίστηκε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στο τομέα της διάθεσης των προϊόντων του φαρμακευτικού κολοσσού.

Η Pfizer είναι η πρώτη φαρμακευτική εταιρεία που ανακοίνωσε εμβόλιο κατά του κορονοϊού, μια ανακοίνωση που μετέτρεψε αυτομάτα τον Αλ. Μπουρλά σ' έναν από τους πιο επιτυχημένους CEO.

Γιώργος Γιανκόπουλος

Ο Γιώργος Δ. Γιανκόπουλος είναι βιοϊατρικός επιστήμονας με ελληνικές ρίζες, συνιδρυτής, Πρόεδρος και Διευθύνων Επιστημονικός Λειτουργός της Regeneron Pharmaceuticals. Ο Γιανκόπουλος είναι κάτοχος περισσότερων από 100 διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. Είναι ο πρώτος επικεφαλής R&D στην φαρμακευτική βιομηχανία, που έγινε δισεκατομμυριούχος.

Ο george yancopoulos - regeneron - θεραπεία κορονοϊού
Ο Γιώργος Γιανκόπουλος της Regeneron / Πηγή: regeneron.com

Η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Regeneron Pharmaceuticals έχει αναπτύξει «κοκτέιλ» των δύο μονοκλωνικών αντισωμάτων το οποίο μειώνει τα επίπεδα του κορονοϊού (το ιικό φορτίο) αλλά και βελτιώνει τα συμπτώματα σε μη νοσηλευόμενους ασθενείς με ήπια έως μέτρια Covid-19. Μάλιστα, η σχετική θεραπεία δόθηκε και στον Ντόναλντ Τραμπ όταν νόσησε από κορονοϊό.

Σπύρος Αρταβάνης-Τσάκωνας

Είναι Καθηγητής Βιολογίας του Κυττάρου στο Πανεπιστήμιο Harvard των Η.Π.Α. Επίσης είναι επιστημονικός Σύμβουλος της Biogen Idec. Γεννήθηκε στις 28 Οκτώβρη 1946 στην Αθήνα.

Μαζί με την ομάδα του κατάφερε να σχεδιάσει τον μεγαλύτερο και αναλυτικότερο χάρτη ο οποίος δείχνει πως χιλιάδες πρωτεΐνες επικοινωνούν μεταξύ τους σε ένα πολυκύτταρο οργανισμό. Είναι ο μεγαλύτερος και πιο λεπτομερής χάρτης πρωτεϊνικών αλληλεπιδράσεων ενός πολυκύτταρου οργανισμού αποδεικνύοντας πως περίπου το ένα τρίτο των πρωτεϊνών συνεργάζονται για να συνεχιστεί η ζωή. Η κατανόηση του πώς οι πρωτεΐνες επικοινωνούν και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους είναι το κλειδί για την κατανόηση διαφόρων ασθενειών και στην ανάπτυξη φαρμάκων στο μέλλον.

Ο Σπύρος Αρταβάνης-Τσάκωνας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη / Πηγή: Intime
Ο Σπύρος Αρταβάνης-Τσάκωνας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη / Πηγή: Intime

Ξεκίνησε τις σπουδές του στο Eidgenoessische Technische Hochschule της Ζυρίχης στο πεδίο της Χημείας. Έκανε το μεταπτυχιακό του στη Μοριακή Βιολογία στο πανεπιστήμιο του Κεΐμπριτζ το 1975 και το 1980 πήρε το διδακτορικό του από το University of Basel και Stanford University.

Το 1981 ξεκίνησε να διδάσκει στο τμήμα της Βιολογίας του Πανεπιστημίου Yale και ήταν παράλληλα Howard Hughes Medical Institute Investigator στην Ιατρική σχολή του ίδιου πανεπιστημίου έως το 1998. Από το 1999 έως και το 2007 εργάστηκε ως καθηγητής στο Massachusetts General Hospital Cancer Center.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος στο τμήμα Γενετικής και Αναπτυξιακής Βιολογίας του ιδρύματος Curie στο Παρίσι και διετέλεσε στη θέση του προέδρου έως και το 2009 όπου και έγινε πρόεδρος στο τμήμα Developmental & Regenerative Biology Program του Harvard Medical School.

Από το Μάρτιο του 2012 εργάζεται ως Επιστημονικός Σύμβουλος της Biogen Idec.

Κωστής Μαγκλάρας

Ο Κωστής Μαγκλάρας είναι Έλληνας ακαδημαϊκός διαχειριστής και ερευνητής, επί του παρόντος υπηρετεί ως Κοσμήτορας και David και Lyn Silfen Καθηγητής Επιχειρήσεων στο Columbia Business School. Θεωρείται πρωτοπόρος στους τομείς των data analytics και quantitative finance.

Ο Κωστής Μαγκλάρας, Dean του Columbia / Πηγή: columbia.edu
Ο Κωστής Μαγκλάρας, Dean του Columbia / Πηγή: columbia.edu
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ