Νέα
  • ΓΔ: 1042.53 +1.14%
  • Τζίρος: 29,25 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Rafale: Τα υπερσύγχρονα jet που κλειδώνουν το Αιγαίο και αλλάζουν τις ισορροπίες

Rafale γαλλικό αεροσκάφος
Θέμα χρόνου είναι πλέον η προσγείωση του πρώτου από τα συνολικά 18 Rafale / Πηγή: pixabay

Θέμα χρόνου είναι πλέον η προσγείωση του πρώτου από τα συνολικά 18 Rafale, του νέου μαχητικού αεροσκάφους 4ης γενιάς της Πολεμικής Αεροπορίας, στο αεροδρόμιο της Τανάγρας μετά την επικείμενη ψήφιση στη Βουλή της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας-Γαλλίας.

Η ένταξη 18 Rafale στο ελληνικό οπλοστάσιο θεωρείται από τους επιτελείς του ΓΕΕΘΑ ότι θα «κλειδώσει» το Αιγαίο

Στις τάξεις των Ελλήνων πιλότων επικρατεί ενθουσιασμός για την άφιξη του γαλλικού «δελταπτέρυγου» με τον αριθμό των αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα εκπαίδευσης από Γάλλους συναδέλφους τους και από στελέχη της κατασκευάστριας εταιρείας Dassault το προσεχές διάστημα να είναι μεγάλος.

γαλλικό αεροσκάφος -  jet τύπου Rafale
Στις τάξεις των Ελλήνων πιλότων επικρατεί ενθουσιασμός για την άφιξη του γαλλικού «δελταπτέρυγου» / Πηγή: pixabay

Η τουρκική επιθετικότητα των τελευταίων μηνών και τα τρέχοντα εξοπλιστικά προγράμματα της γείτονα έκριναν επιβεβλημένη την προμήθεια του γαλλικού δικινητήριου αεροσκάφους, η ένταξη του οποίου στο ελληνικό οπλοστάσιο θεωρείται από τους επιτελείς του ΓΕΕΘΑ ότι θα «κλειδώσει» το Αιγαίο. Τα 18 Rafale, εκ των οποίων τα 6 καινούργια από την γραμμής παραγωγής και τα 12 ελαφρώς μεταχειρισμένα από τη Γαλλική Πολεμική Αεροπορία, όχι μόνο θα διατηρήσουν την αεροπορική ελληνική υπεροχή έναντι της Τουρκίας αλλά θα αλλάξουν τις ισορροπίες στην περιοχή.

Το επιχειρησιακό επίπεδο της Πολεμικής Αεροπορίας περνά σε νέα εποχή σε μία κρίσιμη στιγμή για τα εθνικά μας θέματα με την Τουρκία να απειλεί ευθέως την κυριαρχία της χώρας μας αλλά στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο

Με πυραύλους αέρος-αέρος Meteor

Το συνολικό κόστος της αγοράς των 18 Rafale, που θα αφιχθούν στην 332 Μοίρα Παντός Καιρού στην 114 Αεροπορική Βάση της Τανάγρας στην πιο αναβαθμισμένη έκδοσή τους F3R, είναι της τάξης των 2,4 δισ. ευρώ. Στη συμφωνία αυτή, που θα υπογραφεί από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τη Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί, περιλαμβάνονται και ο οπλισμός που θα φέρουν τα αεροσκάφη και θα είναι πλήρης.

Τα Rafale θα τροχοδρομήσουν στα πολεμικά αεροδρόμια της χώρας μας έχοντας μαζί τους πυραύλους αέρος-αέρος Meteor, ένα όπλο, οι δυνατότητες του οποίου δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι θα λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής ισχύος της Πολεμικής Αεροπορίας. 

γαλλικό αεροσκάφος -  jet τύπου Rafale
Τα Rafale θα τροχοδρομήσουν στα πολεμικά αεροδρόμια της χώρας μας έχοντας μαζί τους πυραύλους αέρος-αέρος Meteor / Πηγή: pixabay

Οι συγκεκριμένοι πύραυλοι θεωρούνται οι πλέον προηγμένοι στο δυτικό οπλοστάσιο με βεληνεκές 120 χιλιομέτρων ενώ αναπτύσσουν ταχύτητα άνω των 4 Mach καθ'όλη τη διάρκεια της πτήσης. Εκτός από τον Meteor τα ελληνικά Rafale  θα αξιοποιήσουν και το απόθεμα του οπλοστασίου που φέρουν τα Mirage 2000-5Mk2. Πρόκειται για τους πυραύλους MICA και Exocet και τον υποστρατηγικό πύραυλο  κρούσης SCALP, όπλα για τα οποία θα απαιτηθεί η επαναπιστοποίηση τους. Η ταυτόχρονη παρουσία των 18 Rafale και των Mirage 2000-5Mk2 σε απόλυτες διαθεσιμότητες ύστερα από την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων τεχνικής υποστήριξης τους θα αποτελέσουν τον γαλλικό επιχειρησιακό βραχίονα κρούσης της Πολεμικής Αεροπορίας, ο οποίος ήδη προβληματίζει την Αγκυρα.


 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ