Νέα
 • ΓΔ: 925.83 +0.17%
 • Τζίρος: 63,85 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Προκαταβολή σύνταξης: Λιγότερες από 40.000 αιτήσεις – Σήμερα πέφτει η αυλαία

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Τελειώνουν τα χρονικά περιθώρια για τις αιτήσεις προκαταβολής εκκρεμών συντάξεων, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τους δικαιούχους που θέλουν να λάβουν προκαταβολή και αναδρομικά πριν το Πάσχα. Σήμερα, 31 Μαρτίου λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την προκαταβολή της σύνταξης, που ανέρχεται στα 360 – 384 ευρώ ανά μήνα αναμονής. Η πλατφόρμα θα παραμείνει μεν ανοιχτή και μετά για αιτήσεις, αλλά η πληρωμή όσων υποβάλλουν αίτηση μετά τις 31 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα μετά το Πάσχα.

Αντίθετα, όσοι υποβάλλουν έως και σήμερα, Τετάρτη 31 Μαρτίου, αίτηση για προκαταβολή σύνταξης στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει ενεργοποιηθεί στον ιστότοπο του ΕΦΚΑ, θα πληρωθούν στα τέλη Απριλίου και πριν το Πάσχα την προκαταβολή τους και τα αναδρομικά από την ημερομηνία υποβολής της αρχικής αίτησης συνταξιοδότησης.

Για παράδειγμα, αν κάποιος ασφαλισμένος έχει υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης τον Φεβρουάριο του 2019 και άρα η αίτησή του εκκρεμεί δυο χρόνια, θα λάβει αναδρομικά 9.216 ευρώ και θα λαμβάνει 384 ευρώ το μήνα μέχρι την έκδοση της προσωρινής ή την οριστικής του σύνταξης (εφόσον δικαιούται 384 ευρώ). 

Η «σοδειά» ωστόσο των αιτήσεων για προκαταβολή σύνταξης παρέμενε μέχρι χθες το απόγευμα όχι και τόσο μεγάλη. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα είχαν υποβληθεί μέχρι χθες το απόγευμα λιγότερες από 40.000 και ειδικότερα περίπου 37.000 αιτήσεις, την στιγμή που οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις από Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ξεπερνούσαν στα τέλη Δεκέμβρη τις 150.000.

Καθώς δεν έχουν όλοι δικαίωμα για προκαταβολή – για παράδειγμα αποκλείονται όσοι έχουν σημαντικές οφειλές από απλήρωτες εισφορές άνω των 15.000 και των 20.000 ευρώ ανάλογα με το πρ. Ταμείο – υπήρχαν αρχικά εκτιμήσεις πως θα υποβληθούν περίπου 60.000 με 70.000 αιτήσεις για προκαταβολή σύνταξης.

Ειδικοί επί της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν πως οι λόγοι που το πλήθος των αιτήσεων είναι προς το παρόν μάλλον συγκρατημένο είναι τέσσερις:

 1. Σημαντικό πλήθος εν αναμονή συνταξιούχων φαίνεται να εκτιμά πως αν υποβάλλει αίτηση για προκαταβολή θα καθυστερήσει περισσότερο η έκδοση της οριστικής κύριας σύνταξής του
 2. Αρκετοί είναι οι οφειλέτες, που χρωστούν πάνω από 15.000 στο πρώην ΕΤΑΑ και πάνω από 20.000 ευρώ στον πρώην ΟΑΕΕ ή πάνω από 4.000 στον πρ. ΟΓΑ και δεν μπορούν να λάβουν προκαταβολή
 3. Εν αναμονή συνταξιούχοι αναπηρίας, που δεν έχουν περάσει από Υγειονομική Επιτροπή ΚΕΠΑ, δεν μπορούν να λάβουν προκαταβολή
 4. Ορισμένοι εισπράττουν ήδη κάποια άλλη σύνταξη, προσωρινή ή οριστική

Χαρακτηριστικό είναι πως ο ΕΦΚΑ εξέδωσε χθες ανακοίνωση διευκρινίζοντας πως «η υποβολή της αίτησης προκαταβολής σύνταξης σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται επιπλέον καθυστέρηση στην εξέταση και διεκπεραίωση του συνταξιοδοτικού αιτήματος».

Στην διευκρίνηση αυτή προέβη, «σχετικά με φήμες αλλά και ερωτήματα που προέκυψαν από πολίτες» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Ενιαίος Φορέας. Αντιθέτως, κατά τον ΕΦΚΑ η προκαταβολή αποτελεί ένα πρώτο βήμα για την πληρωμή των ποσών που δικαιούνται οι αιτούντες μέχρι την οριστική απονομή της σύνταξης τους.  

Η αίτηση επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης για την συνδρομή όλων των προϋποθέσεων και περιλαμβάνει τα εξής στοιχεία:

 • τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησης συνταξιοδότησης.
 • ΑΜΚΑ, ΑΦΜ και IBAN του αιτούντος
 • ΑΜΚΑ και ΑΦΜ θανόντος, όπου απαιτείται (εφόσον πρόκειται για σύνταξη χηρείας)
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ