Νέα
  • ΓΔ: 1481.6 +0.10%
  • Τζίρος: 29,83 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Δ. Μπούρλος: Νέα απόφαση Ελεγκτικού Συνεδρίου για ΕΑΣ - Τι σημαίνει για τα αναδρομικά

Συνταξιούχοι
Συνταξιούχοι / Πηγή: Intime

Με την πολύ σημαντική απόφαση 504/2021 της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κρίθηκε αντισυνταγματική η επιβολή κράτησης εισφοράς αλληλεγγύης στις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων για το χρονικό διάστημα 2017-2018.

Το δικαστήριο δεν αποφάνθηκε για το από 1-1-2019 και για το μέλλον, προφανώς γιατί γι' αυτό θα υπάρξει νέα απόφαση. Η εισφορά αλληλεγγύης είναι κράτηση που επιβάλλεται στο ποσό της μηνιαίας σύνταξης που υπερβαίνει στην κύρια σύνταξη τα 1.400 ευρώ και ανάλογα με το ύψος της σύνταξης ανέρχεται από 3% έως 14%. Η κράτηση αυτή ξεκίνησε από 1-8-2010 και συνεχίσθηκε και μετά τη θέσπιση των ρυθμίσεων του νόμου Κατρούγκαλου.

Υπενθυμίζουμε ότι ως προς το θέμα της αντισυνταγματικότητος της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων είχε εκδοθεί και η υπ' αριθμ. 244/2017 απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που έκρινε την κράτηση αυτή ως αντιτιθέμενη στις ρυθμίσεις του Συντάγματος, όρισε δε ως χρονικό σημείο επέλευσης των αποτελεσμάτων διάγνωσης της αντισυνταγματικότητος την 8η-2-2017, την ημερομηνία δηλαδή που δημοσιεύθηκε η απόφαση.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η παρακράτηση αυτή από τις συντάξεις, από τότε που εντάχθηκαν οι συνταξιούχοι στον ΕΦΚΑ και μέχρι 31-12-2018, είναι αντισυνταγματική, δεδομένου ότι αντίκειται στην αρχή της ισότητας ενώπιον του νόμου, της ισότητας στα δημόσια βάρη καθώς και της αναλογικότητας. Είναι προφανές ότι η νέα απόφαση ανοίγει ή καλύτερα συνεχίζει θέμα διεκδίκησης αναδρομικών για τους συνταξιούχους του Δημοσίου.

Σε κάθε περίπτωση, ιδιαίτερη σημασία θα έχει η αντίδραση της Πολιτείας σε μια τέτοια απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη, από οικονομικής άποψης, περίοδο για τη χώρα μας. Εκείνο πάντως που πρέπει να αποτραπεί είναι μια αντιμετώπιση που για μια ακόμη φορά θα ωθεί τους συνταξιούχους του Δημοσίου σε μαζικές προσφυγές και διεκδικήσεις. Ας αναμένουμε λοιπόν τις εξελίξεις.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Περισσότερα