Νέα
  • ΓΔ: 1413.26 -0.42%
  • Τζίρος: 104,62 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Συντάξεις χηρείας: Πότε ξεκινούν οι περικοπές - «Ομηροι» καθυστερήσεων οι δικαιούχοι

Πηγή: Intimenews
Πηγή: Intimenews

Η χθεσινή οργισμένη ανάρτηση στο Facebook του υπουργού  Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, που επέκρινε τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ για τα γραφειοκρατικά προσκόμματα που βάζουν με αποτέλεσμα να καθυστερεί η απονομή της σύνταξης σε 444 χήρες ναυτικών, είναι η «κορυφή του παγόβουνου» όσον αφορά στην ταλαιπωρία που υφίσταται εδώ και χρόνια αυτή η ευάλωτη κατηγορία συνταξιούχων.

«Ομηροι» των καθυστερήσεων

Οι δικαιούχοι χηρείας παραμένουν «όμηροι» των καθυστερήσεων, καθώς από τη μια πλευρά δεν έχουν εφαρμοστεί οι θετικές διατάξεις που προβλέπουν αυξήσεις και από την άλλη καθυστερεί και η εφαρμογή των παρακρατήσεων σε δόσεις για τους συνταξιούχους που εργάζονται ή λαμβάνουν δική τους σύνταξη.

Συγκεκριμένα, ένα μέρος των δικαιούχων χηρείας δεν έχει λάβει ακόμη την αύξηση από το 50% στο 70%, ενώ εκκρεμεί και η αύξηση του νόμου Βρούτση.

Δ. Μπούρλος - Συντάξεις χηρείας: Δύο περιπτώσεις που πρέπει να επανεξεταστούν

Στα... κάγκελα ο Κ. Χατζηδάκης με υπαλλήλους του ΕΦΚΑ: Δεν είμαστε εδώ για να βασανίζουμε τους πολίτες...

Πηγές του ΕΦΚΑ αναφέρουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις σκοπίμως καθυστερούν οι εκκαθαρίσεις προκειμένου να γίνουν συμψηφισμοί των παρακρατήσεων με τις αυξήσεις και να μειωθεί ο αρνητικός αντίκτυπος.

Περισσότερες και μικρότερες δόσεις

Οι παρακρατήσεις σε δόσεις αφορούν τους συνταξιούχους χηρείας που εισπράττουν το 70% της σύνταξης του θανόντος χωρίς να τη δικαιούνται, καθώς παρήλθε η προβλεπόμενη 3ετία. Σύμφωνα με διάταξη που ψηφίστηκε πρόσφατα, καθορίζεται ότι ειδικά για τις επιστροφές ποσών από δικαιούχους συντάξεων χηρείας, οι δόσεις θα είναι περισσότερες και μικρότερες.

Αναλυτικά, οι περικοπές βασίζονται στην διάταξη νόμου της προηγούμενης κυβέρνησης για τις συντάξεις χηρείας, που προβλέπει ότι για τους θανάτους μετά τις 13-5-2016 ο επιζών σύζυγος καθίσταται κατ' αρχήν δικαιούχος της σύνταξης, λαμβάνοντας το 70% της σύνταξης του θανόντος, όμως μετά την πάροδο τριετίας από τον θάνατο, αν ο επιζών εργάζεται ή συνταξιοδοτείται, η σύνταξη χηρείας περιορίζεται στο μισό (δηλαδή στο 35% της σύνταξης του θανόντος). Προβλέπεται δε, και ένα δίχτυ ασφάλειας, καθώς ορίζεται ρητά ότι το ποσό δεν μπορεί να υπολείπεται των 360 ευρώ.

Υπενθυμίζουμε ότι τον περασμένο Μάιο 5.500 συνταξιούχοι χηρείας του ιδιωτικού τομέα αιφνιδιαστικά είδαν τις συντάξεις τους να μειώνονται χωρίς να έχουν ενημερωθεί.

Μετά από έντονες αντιδράσεις, τα ποσά επεστράφησαν και πλέον ο ΕΦΚΑ  θα προχωρήσει σε παρακρατήσεις «με το μαλακό» σε πολλές δόσεις. Πρόσφατα ο φορέας απέστειλε έγγραφα σε συνταξιούχους χηρείας, με τα οποία τους ενημερώνει ότι από το τέλος Οκτωβρίου θα ξεκινήσουν οι περικοπές αυτές, οι οποίες δεν έγιναν κατά τη συμπλήρωση της τριετίας λόγω του ότι δεν υπήρχε το κατάλληλο λογισμικό.

Τι ισχύει με τις περικοπές

Η πρόσφατη ρύθμιση προβλέπει ότι για τις περικοπές που απορρέουν από τον νόμο 4611/19, καθεμία από τις μηνιαίες δόσεις που παρακρατούνται από τον e-ΕΦΚΑ έως την πλήρη εξόφληση των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1/10 του ακαθάριστου ποσού της κύριας σύνταξης μέχρι το ποσό των 1.000 ευρώ και το 1/6 του ποσού κατά το μέρος που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ. Δηλαδή αν η σύνταξη χηρείας είναι 800 ευρώ, θα παρακρατούνται κάθε μήνα 80 ευρώ έως ότου εξοφληθεί το ποσό. Αν η σύνταξη είναι 1.100 ευρώ, θα παρακρατούνται 116  ευρώ το μήνα (100 για το ποσό έως 1.000 ευρώ και 16  ευρώ για το επιπλέον ποσό). Να σημειωθεί ότι ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει για τις υπόλοιπες περιπτώσεις, ότι το ποσοστό παρακράτησης από την κύρια σύνταξη ορίζεται σε 1/3 των καταβαλλόμενων παροχών.

Όσον αφορά στην επικουρική σύνταξη αιτία θανάτου, μπορεί να παρακρατηθεί το 1/2 του ακαθάριστου ποσού της (σε αντίθεση με το γενικό κανόνα που προβλέπει παρακράτηση μέχρι και του συνόλου της επικουρικής). Το ποσό της μηνιαίας δόσης πρέπει να είναι τουλάχιστον 50 ευρώ.

Η αντίστοιχη περικοπή στις συντάξεις του δημόσιου τομέα, περίπου 4.500 περιπτώσεις, ήδη ξεκίνησε με τις συντάξεις Οκτωβρίου, στα τέλη του Σεπτεμβρίου, σε όσους συνταξιούχους του Δημοσίου δεν υπέβαλαν στον e-ΕΦΚΑ έγγραφα που θα αποδείκνυαν τη συνέχιση της καταβολής της σύνταξης.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ