Νέα
 • ΓΔ: 871.17 +0.40%
 • Τζίρος: 0,99 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Εκκρεμείς συντάξεις: Καμπανάκι για υπαλλήλους που «αργούν» - Μπόνους στους «αριστούχους»

ΕΦΚΑ
Πηγή: Eurokinissi

Με νέα εργαλεία, στα οποία περιλαμβάνεται και η προειδοποίηση για μετάθεση υπαλλήλων που αξιολογούνται με βαθμό κάτω από τη βάση όσον αφορά στον μηνιαίο στόχο, θα προσπαθήσει η διοίκηση του ΕΦΚΑ να «πουσάρει» το σύστημα για την επίσπευση έκδοσης των συντάξεων. Στους υπαλλήλους χαμηλών επιδόσεων η διοίκηση δίνει διορία 1-1,5 μήνα να ανεβάσουν ταχύτητες.

Μπόνους για τους... αριστούχους του ΕΦΚΑ

Όσοι δεν ανταποκριθούν θα αντιμετωπίσουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον δυσμενείς μεταθέσεις. Παράλληλα, τον Νοέμβριο οι «αριστούχοι» του ΕΦΚΑ αναμένεται να λάβουν με πολύμηνη καθυστέρηση το μπόνους που έχει θεσπιστεί για τoυς υπαλλήλους που εκδίδουν υψηλό αριθμό συντάξεων

Εκκρεμείς συντάξεις: «Γκαζώνει» η απονομή για υγειονομικούς, νομικούς και μηχανικούς

Εξαγορά πλασματικών ετών: Το υπουργείο ξεδιαλύνει τη σύγχυση - Ποιους συμφέρει και πόσο κοστίζει

Το διαχρονικό «αγκάθι» των εκκρεμών συντάξεων βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης που είχε ο Κωστής Χατζηδάκης με τους επικεφαλής των θεσμών στο πλαίσιο της 12ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης της χώρας. Ο υπ. Εργασίας δεσμεύτηκε για την αύξηση του ρυθμού απονομής των εκκρεμών συντάξεων και τη δραστική μείωση του στοκ έως το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι θα ενημερώνει τακτικά τους εκπροσώπους των θεσμών τόσο για την πορεία των εκκρεμών συντάξεων, όσο και για τη διαδικασία απονομής των συντάξεων γενικά, τονίζοντας ότι για το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων το θέμα αντιμετωπίζεται ως κορυφαία προτεραιότητα – για λόγους τόσο κοινωνικούς όσο και πολιτικούς- και όχι απλώς ως συμμόρφωση με μια μνημονιακή υποχρέωση.

Πάντως, τα πρώτα στοιχεία από το ηλεκτρονικό μάτι δείχνουν πως από τους 600 εισηγητές οι μισοί καταγράφουν ιδιαίτερα χαμηλές πτήσεις, δηλαδή διεκπεραιώνουν ελάχιστους φακέλους, σε αντίθεση με το υπόλοιπο 50% που διεκπεραιώνει πολλαπλάσιους φακέλους.

Πόσες συντάξεις βγάζουν οι υπάλληλοι

Ενδεικτικά αναφέρεται πως:

 • το 25%, δηλαδή 150 υπάλληλοι, βγάζει μόλις 2 συντάξεις τον μήνα,
 • το 25%, δηλαδή 150 υπάλληλοι, βγάζει μόλις 8 συντάξεις τον μήνα,
 • το 25%, δηλαδή 150 υπάλληλοι, βγάζει 19 συντάξεις τον μήνα,
 • το υπόλοιπο 25%, δηλαδή 150 υπάλληλοι, βγάζει 45 συντάξεις τον μήνα.

Με τις πρώτες δύο κατηγορίες υπαλλήλων υπάρχει ζήτημα, καθώς πρέπει να προσεγγίσουν τουλάχιστον τον μέσο όρο των 20-25 συντάξεων τον μήνα.

Ερχεται ο «πύργος ελέγχου»

Τις επόμενες ημέρες ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης θα παρουσιάσει στο λεγόμενο «πράσινο κτίριο» της Λεωφόρου Κηφισίας τον «πύργο ελέγχου» (Control Tower), ένα ψηφιακό εργαλείο για την παρακολούθηση της πορείας των αιτήσεων από την υποβολή τους έως και την έκδοση της οριστικής απόφασης.

Μέσω του «πύργου ελέγχου», η διοίκηση θα μπορεί να παρακολουθεί με στοιχεία και ανά υπάλληλο σε πραγματικό χρόνο τη διεκπεραίωση κάθε υπόθεσης.

Το νέο ψηφιακό σύστημα επιτρέπει στη διοίκηση του ΕΦΚΑ να έχει άμεση πληροφόρηση, 24 ώρες το 24ωρο, και σε πραγματικό χρόνο για όλα τα δεδομένα που αφορούν το πλήθος των εκκρεμών συντάξεων συνολικά και ανά τ. Ταμείο, ανά κατηγορία αιτήσεων (γήρατος, αναπηρίας κ.λπ.) και ανά Περιφέρεια. 

Μιλώντας σήμερα στο ΣΚΑΙ ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε πως «δεν πρόκειται να κάνω πίσω» στο θέμα των εκκρεμών συντάξεων, σημειώνοντας πως έχει στείλει περιπτώσεις υπαλλήλων στο πειθαρχικό επειδή ταλαιπωρούν τον κόσμο και δεν εξυπηρετούν όπως πρέπει.

Επιταχύνουν τα τρία «προβληματικά» Ταμεία

Την ίδια ώρα ο κ. Χατζηδάκης επισημαίνει τη σημαντική αποκλιμάκωση σε ποσοστό άνω του 85% των εκκρεμών συντάξεων που καταγράφεται στο τ. ΤΣΑΥ, στο τ. ΤΑΝ και σε αρκετό βαθμό στο τ. ΤΣΜΕΔΕ.

Πρόκειται για τρία από τα πλέον προβληματικά τ. Ταμεία με συσσώρευση χιλιάδων συνταξιοδοτικών αιτήσεων υγειονομικών, νομικών και μηχανικών που η εκκαθάρισή τους καθυστερούσε για χρόνια (κάποιες από αυτές από το 2016).

Ειδικότερα:

 • Στο πρώην ΤΣΑΥ παρατηρείται η μεγαλύτερη πρόοδος, καθώς το 2019 εκδίδονταν 70 συντάξεις τον μήνα, ενώ τώρα εκδίδονται 700. Μέσα σε ενάμιση χρόνο εκκαθαρίστηκαν πάνω από το 95% των 3.000 εκκρεμών συντάξεων για το διάστημα 2016-2020. Πλέον οι συντάξεις των υγειονομικών εκδίδονται κατά μέσο όρο σε 7 μήνες, ενώ το 2019 απαιτούνταν 2-3 χρόνια.
 • Σημαντική είναι και η πρόοδος στο τ. ΤΑΝ. Το 2019 οι εκκρεμείς συντάξεις ανέρχονταν σε 2.500, ενώ σήμερα δεν ξεπερνούν τις 700 (μείωση εκκρεμοτήτων 72%).
 • Τέλος, το επόμενο διάστημα το βάρος πρόκειται να πέσει στο τ. ΤΣΜΕΔΕ, καθώς ναι μεν η πρόοδος είναι εμφανής, απαιτείται ωστόσο περισσότερη προσπάθεια για συνολική αντιμετώπιση των εκκρεμοτήτων. Oι ρυθμοί απονομής σε σχέση με το 2019 έχουν τριπλασιαστεί, μειώνοντας αντιστοίχως και το στοκ των εκκρεμών στις 3.400. Ενώ το 2019 εκδίδονταν 98 συντάξεις τον μήνα, σήμερα ο μέσος όρος αποφάσεων είναι 250.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ