Νέα
  • ΓΔ: 863.41 +0.42%
  • Τζίρος: 63,41 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Αλλάζουν όλα στον ΕΦΚΑ: Νέο οργανόγραμμα, εξωτερικές αναθέσεις και εύκολες μεταθέσεις για διευθυντές και υπαλλήλους

ΕΦΚΑ / Πηγή: Intime
ΕΦΚΑ / Πηγή: Intime

Στο υπουργικό συμβούλιο θα παρουσιαστεί αύριο από τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη το σχέδιο νόμου για την μετατροπή του ΕΦΚΑ από ένα δυσκίνητο οργανισμό σε ένα σύγχρονο φορέα, η λειτουργία του οποίου θα χαρακτηρίζεται από περιορισμό της γραφειοκρατίας και ταχύτερη λήψη αποφάσεων.

Με νέο οργανόγραμμα και ευέλικτο μάνατζμεντ, ο ΕΦΚΑ επιδιώκει να «αποτινάξει» τις αγκυλώσεις του παρεθόντος και να μπει σε μια νέα εποχή πιο γρήγορων αποφάσεων και αποτελεσματικών παροχών προς τους ασφαλισμένους.

Για το σκοπό αυτό θα χρησιμοποιηθούν νέοι μέθοδοι μάνατζμεντ που θα βασίζονται σε ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και διαδικασίες επιλογής επιτελικών στελεχών με κριτήρια αγοράς «χωρίς όμως να μιλάμε για ιδιωτικοποίηση» όπως έχει αναφέρει σε πρόσφατες δηλώσεις του ο κ. Χατζιδάκης.

Το σχέδιο νόμου θα δίνει έμφαση επίσης στον έλεγχο όσων υπαλλήλων ασκούν πλημμελώς τα καθήκοντα τους, έλεγχος που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις, δεδομένου ότι θα υπάρξουν μετακινήσεις διευθυντών και υπαλλήλων που δεν θα ανταποκρίνονται στους στόχους που έχουν τεθεί από την διοίκηση. 

Επιπλέον, θα υπάρχει η δυνατότητα σε κάποιες διευθύνσεις όπως εκείνη της μηχανοργάνωσης, να γίνονται πιο εύκολα οι εξωτερικές αναθέσεις σε συνεργάτες του υπερ-φορέα ασφάλισης.

«Ο ΕΦΚΑ όταν σχεδιάστηκε ήταν ένας βαρύς, δυσκίνητος και δημόσιος οργανισμός- επισημάνει κατά καιρούς ο υπουργός Εργασίας - θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια, εντός της συνταγματικής φυσικά νομιμότητος, προκειμένου ο ΕΦΚΑ να μην υπηρετεί τον εαυτό του, αλλά τους πολίτες! Δεν συμβιβάστηκα ούτε στα υπόλοιπα υπουργεία που πέρασα μέχρι τώρα, δεν θα συμβιβαστώ και εδώ! Στόχος είναι ένας σύγχρονος, ευρωπαϊκός ΕΦΚΑ που θα αντιμετωπίζει τη δυσκινησία, τη γραφειοκρατία και τις καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση του πολίτη. Μιλάω για εισαγωγή νέων μεθόδων μάνατζμεντ. Μιλάω για μεγαλύτερη ταχύτητα στη λήψη των αποφάσεων και λιγότερα «σούρτα-φέρτα» ανάμεσα στο υπουργείο και στον ΕΦΚΑ» σημειώνει μεταξύ άλλων ο υπουργός Εργασίας.

Τα νέα υπερόπλα του ΕΦΚΑ

  • Μία από τις νέες μεθόδους μάνατζμεντ είναι ο «Πύργος Ελέγχου» του ΕΦΚΑ, ένα ηλεκτρονικό εργαλείο δουλειάς, με το οποίο η διοίκηση του ΕΦΚΑ μπορεί σε πραγματικό χρόνο να διαπιστώνει την αποδοτικότητα των υπαλλήλων κυρίως όσον αφορά την έκδοση των συντάξεων και να παίρνει τις αντίστοιχες αποφάσεις. Στην ταχύτερη έκδοση των συντάξεων θα συμβάλλουν και οι ιδιώτες δικηγόροι και λογιστές που αναμένεται να πιάσουν δουλειά εντός του Νοεμβρίου.

Τα άλλα «εργαλεία» που έχουν τεθεί στην υπηρεσία του πολίτη είναι: 

  • Τηλεφωνικό κέντρο (1555): Η βελτίωση του συγκεκριμένου τηλεφωνικού κέντρου αποτελεί «κρίσιμο μέγεθος» αποσυμφόρησης των υποκαταστημάτων του ΕΦΚΑ, έτσι ώστε να μπορέσουν να επικεντρωθούν στο μεγάλο ζήτημα της απονομής των συντάξεων. 
  • Ηλεκτρονικές υπηρεσίες: Με δεδομένο ότι πλέον υπερβαίνουν τις 50, ο στόχος που έχει τεθεί είναι η περαιτέρω αύξησή τους. 
  • ΚΕΠ: Στον ΕΦΚΑ επιδιώκουν την ενίσχυση της συνεργασίας με τα ΚΕΠ, έτσι ώστε να περιοριστεί το «τέρας» της γραφειοκρατίας. 
  • MyEFKAlive: Μετά τα πρώτα θετικά δείγματα,  ο στόχος που έχει  τεθεί είναι να καλυφθεί από την εν λόγω υπηρεσία το σύνολο της επικράτειας,  εντός του επόμενου έτους. Το MyEfka LIVE, επιτρέπει σε έναν ασφαλισμένο να εξυπηρετηθεί μέσω βιντεοκλήσης από τον ΕΦΚΑ. Σε αυτή τη φάση λειτουργεί για τα νησιά των Κυκλάδων και τα Δωδεκάνησα και επεκτείνεται σε Ιόνιο και ανατολικό Αιγαίο.
  • Ψηφιακός εκσυγχρονισμος: Πρόκειται για μια προσπάθεια που έχει ήδη ξεκινήσει και αφορά στην πλήρη διασύνδεση των αρχείων του Φορέα, από διεύθυνση σε διεύθυνση και από Ταμείο σε Ταμείο. Επίσης, περιλαμβάνει την βελτίωση του συστήματος ΑΤΛΑΣ, αλλά και την ολοκλήρωση του πληροφοριακού συστήματος.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Περισσότερα