Νέα
  • ΓΔ: 859.79 -0.03%
  • Τζίρος: 79,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Εφάπαξ: Αλλάζουν όλα για τους δημοσίους υπαλλήλους - Το σχέδιο για πληρωμές εξπρές

Πηγή: Intimenews
Πηγή: Intimenews

«Φρένο» στις καθυστερήσεις που σημειώνονται τους τελευταίους μήνες στη χορήγηση του εφάπαξ στους δημόσιους υπαλλήλους θα επιχειρήσει να βάλει το υπουργείο Εργασίας, προωθώντας σχέδιο για ταυτόχρονη χορήγηση της οριστικής σύνταξης και του εφάπαξ βοηθήματος.

Η ταυτόχρονη έκδοση κυρίας σύνταξης και εφάπαξ μπαίνει σε εφαρμογή σταδιακά, αρχής γενομένης από τους επόμενους μήνες.

Αυξήθηκε ο χρόνος αναμονής

Ο χρόνος αναμονής που είχε συντμηθεί τα τελευταία χρόνια άρχισε και πάλι να «λασκάρει» εξαιτίας των μαζικών αιτήσεων συνταξιοδότησης, με αποτέλεσμα οι εκκρεμότητες να υπολογίζονται σε περίπου 2.500 ως το τέλος του έτους.

Επιπλέον, στην ουρά βρίσκονται περίπου 18.000 νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης δημοσίων υπαλλήλων και η λίστα αναμένεται να αυξηθεί έως το τέλος του 2021.

Κομβικό σημείο για την ταυτόχρονη έκδοση της σύνταξης και του εφάπαξ αποτελεί το ΔΑΥΚ (Δελτίο Απεικόνισης Υπηρεσιακής Κατάστασης), στο οποίο καταγράφονται οι μισθοί και τα έτη υπηρεσίας που έχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι. Τα τελευταία δύο χρόνια που το Δελτίο των υπηρεσιακών μεταβολών έχει μπει σε ψηφιακή τροχιά, η ενημέρωση για τα έτη ασφάλισης και τις αποδοχές γίνεται ηλεκτρονικά, ώστε όταν φτάνει η ώρα της συνταξιοδότησης, οι χρόνοι να μειώνονται σημαντικά.

Με δεδομένο ότι τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό της σύνταξης και για τον υπολογισμό του εφάπαξ είναι κοινά και περιλαμβάνονται στα ΔΑΥΚ των υπαλλήλων, θα μπορούσε την ίδια στιγμή να γίνεται η επεξεργασία και των δύο παροχών.

Η αυτοματοποίηση θα γίνει σταδιακά, αρχής γενομένης από τις απλές περιπτώσεις.

Πώς υπολογίζεται το εφάπαξ

Το εφάπαξ βαίνει μειούμενο για τα έτη συνταξιοδότησης που συμπληρώνονται από 1ης Ιανουαρίου 2014 και μετά, καθώς με τον νόμο 4387/2016 οι εισφορές που πληρώνονται από το 2014 και εντεύθεν στα ταμεία Πρόνοιας του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα δεν έχουν ανταποδοτικότητα.

Με την αλλαγή του υπολογισμού, ένας υπάλληλος που θα συνταξιοδοτηθεί το 2021 με 35ετία θα πάρει δύο τμήματα εφάπαξ με τα εξής ποσά:

  • Το πρώτο τμήμα του εφάπαξ θα είναι για τα έτη ως το 2013 και θα υπολογιστεί με το 60% του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών της πενταετίας 2009-2013, επί τα έτη ασφάλισης ως το 2013.
  • Το δεύτερο τμήμα του εφάπαξ θα είναι η επιστροφή των εισφορών που πλήρωσε από το 2014 ως το 2021, χωρίς τόκο.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ