Νέα
  • ΓΔ: 1270.35 -0.39%
  • Τζίρος: 95,05 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Πότε μπορούν να βγουν στη σύνταξη - «Κλειδί» η εξαγορά πλασματικών ετών

Με 15 χρόνια ασφαλιστικού βίου στα 67 έτη ή με 40 χρόνια στα 62 μπορούν να συνταξιοδοτηθούν οι περισσότερες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών. «Κλειδί» για την έξοδο στη σύνταξη νωρίτερα από τα 67 είναι η εξαγορά πλασματικών ετών προκειμένου να συμπληρώσουν την απαραίτητη προϋπόθεση των 40 ετών εργασίας.

Αίτημα συνταξιοδότησης και συνέχιση εργασίας

Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με τον νόμο, οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν να υποβάλουν αίτημα συνταξιοδότησης και να συνεχίσουν να εργάζονται, λαμβάνοντας παράλληλα το 70% της σύνταξης όταν αυτή εκδοθεί.

Η μόνη κατηγορία ασφαλισμένων που δεν μπορεί να συνεχίσει τη δραστηριότητά της και να λαμβάνει ταυτόχρονα το 70% της σύνταξης είναι οι επαγγελματίες οδηγοί που έχουν επαγγελματικό δίπλωμα οδήγησης.

Ωστόσο οι συνταξιούχοι του πρώην ΟΑΕΕ αλλά και γενικότερα του ιδιωτικού τομέα που εργάζονται βρίσκονται στην ουρά πάνω από έναν χρόνο περιμένοντας τα αναδρομικά από τη μείωση του πέναλτι από 60% σε 30%.

Δηλαδή, οι εν λόγω συνταξιούχοι εξακολουθούν να υφίστανται το «μαχαίρι» του 60% του νόμου Κατρούγκαλου στις συντάξεις τους. Αντίθετα, οι συνταξιούχοι του Δημοσίου έχουν μείωση του πέναλτι εδώ και περίπου έναν χρόνο, ενώ οι περισσότεροι έχουν λάβει και τα αναδρομικά.

Προϋποθέσεις συνταξιοδότησης: Παραδείγματα

Ας δούμε ορισμένα ενδεικτικά παραδείγματα για τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των ελεύθερων επαγγελματιών:

1. Γυναίκες ασφαλισμένες: Για τις γυναίκες ασφαλισμένες ισχύει η γενική διάταξη με την οποία μπορεί κάποια να συνταξιοδοτηθεί με τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης και στο 67ο έτος της ηλικίας της. Η εν λόγω κατηγορία ασφαλισμένων μπορεί να λάβει πλήρη αναλογική σύνταξη για τα έτη ασφάλισης που έχει συμπληρώσει.

Σε αυτή την κατηγορία ΔΕΝ μπορεί να γίνει εξαγορά πλασματικών ετών για τη συμπλήρωση 15ετίας, άρα όλος ο χρόνος ασφάλισης πρέπει να είναι πραγματικός.

Αντίθετα, όσες πλησιάζουν τα 62 χρόνια και δεν έχουν διανύσει 40 πραγματικά έτη εργασίας μπορούν να εξαγοράσουν πλασματικά έτη για να βγουν νωρίτερα στην σύνταξη.

Παράδειγμα

Γυναίκα ασφαλισμένη στο πρώην ΤΕΒΕ το 1983, συμπληρώνει 38 έτη ασφάλισης εντός του 2021. Η συμφέρουσα επιλογή για την ίδια είναι να εξαγοράσει 3 πλασματικά έτη και έτσι άμεσα να υποβάλει αίτημα συνταξιοδότησης ανεξάρτητα από το εάν θα συνεχίσει ή όχι τη δραστηριότητά της.

2. Άνδρες ασφαλισμένοι: Για τους άνδρες ασφαλισμένους υπάρχει και εδώ η γενική διάταξη με την οποία κάποιος μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης και το 67ο έτος της ηλικίας του. Η εν λόγω κατηγορία ασφαλισμένων μπορεί να λάβει πλήρη αναλογική σύνταξη για τα έτη ασφάλισης που έχει συμπληρώσει.

Στην περίπτωση των ανδρών μπορεί να γίνει εξαγορά του στρατού και μόνο για τη συμπλήρωση 15ετίας.

Οι άνδρες μπορούν να συνταξιοδοτηθούν επίσης με τη γενική διάταξη που αφορά όσους συμπληρώνουν το 62ο έτος της ηλικίας τους και είτε συμπληρώνουν 40 έτη πραγματικής ασφάλισης ή μπορούν να συμπληρώσουν τη 40ετία με εξαγορές πλασματικών ετών.

Παράδειγμα

Άνδρας ασφαλισμένος στο πρώην ΤΕΒΕ το 1985, συμπληρώνει εντός του 2021 συνολικά 36 έτη ασφάλισης. Η συμφέρουσα επιλογή για τον ίδιο είναι να εξαγοράσει 4 πλασματικά έτη και έτσι άμεσα να υποβάλει αίτημα συνταξιοδότησης ανεξάρτητα από το εάν θα συνεχίσει ή όχι τη δραστηριότητά του.

Άνδρες - γυναίκες νέοι ασφαλισμένοι

Για τους άνδρες και τις γυναίκες ασφαλισμένους μετά την 1-1-1993 υπάρχει η ειδική περίπτωση της χορήγησης μειωμένης σύνταξης. Με αυτήν μπορεί να συνταξιοδοτηθεί κάποιος ή κάποια με τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης και το 62ο έτος της ηλικίας του χωρίς να χρειάζεται να συμπληρώσει 40 έτη ασφάλισης.

Απαραίτητη προϋπόθεση να υπάρχουν 750 ημέρες ασφάλισης την τελευταία 5ετία πριν από την αίτηση της συνταξιοδότησης. Η εν λόγω κατηγορία ασφαλισμένων μπορεί να λάβει μειωμένη αναλογική σύνταξη για τα έτη ασφάλισης που έχει συμπληρώσει. Η μείωση σε αυτήν την περίπτωση αφορά την Εθνική Σύνταξη και φτάνει τα 115,2 ευρώ. Η Ανταποδοτική Σύνταξη χορηγείται πλήρης.

Πλασματικοί χρόνοι

Για τη συμπλήρωση της προϋπόθεσης των 40 ετών ασφάλισης μπορεί να γίνει χρήση πλασματικών ετών, όπως προβλέπεται από τον Ν. 3996/2011. Συγκεκριμένα, μπορεί να εξαγοραστεί ο χρόνος της στρατιωτικής θητείας εφόσον δεν έχει καλυφθεί από ασφάλιση, ο χρόνος σπουδών, ο χρόνος των τέκνων, κενά ασφάλισης αν υπάρχουν, αλλά και να χρησιμοποιηθεί δωρεάν ο χρόνος επιδοτούμενης ανεργίας.

Το κόστος για την εξαγορά για έναν έμπορο - επαγγελματία ασφαλισμένο στην πρώτη κατηγορία είναι 155 ευρώ/μήνας. Η εξόφληση μπορεί να γίνει με την παρακράτηση του ποσού από τη σύνταξη.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Περισσότερα