Νέα
 • ΓΔ: 877.24 +1.09%
 • Τζίρος: 59,55 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Συντάξεις: Πως γίνεται η έκδοσή τους από λογιστές και δικηγόρους - Βήμα-βήμα η διαδικασία

Πηγή: Pixabay

Στις «επάλξεις» για την έκδοση συντάξεων βρίσκονται από τη Δευτέρα οι πρώτοι 179 πιστοποιημένοι λογιστές και δικηγόροι οι οποίοι θα μπορούν να επιλέγονται από τους ασφαλισμένους.

Σε πρώτη φάση, οι πιστοποιημένοι λογιστές και δικηγόροι μπορούν να αναλάβουν μόνο νέες συνταξιοδοτικές υποθέσεις του τ. ΙΚΑ, τ. ΟΓΑ και τ. ΟΑΕΕ, που αντιστοιχούν στο 75% του συνολικού αριθμού αιτήσεων κάθε μήνα.

Εκτός της δικαιοδοσίας τους θα μείνουν υποθέσεις μισθωτών με μειωμένο ωράριο ή κυμαινόμενες αποδοχές, περιπτώσεις απασχολούμενων με το κομμάτι (φασόν), καθώς και όσων ασχολούνται στο θέαμα - ακρόαμα (π.χ. ηθοποιοί, τραγουδιστές, τεχνικοί κινηματογράφου και τηλεόρασης).

Επίσης, θα εξαιρεθούν από τις υποθέσεις διαδοχικής ασφάλισης, παράλληλης ασφάλισης, προαιρετικής ασφάλισης, καθώς και διαμονής στο εξωτερικό ή και περιπτώσεις ασφάλισης σε φορέα του εξωτερικού. Τέλος, οι πιστοποιημένοι ιδιώτες δεν θα αναλαμβάνουν περιπτώσεις ασφαλισμένων που προέρχονται από τα λεγόμενα «εντασσόμενα ταμεία», ήτοι τα πρώην ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών καθώς και από τα συγχωνευθέντα.

Η διαδικασία

Οι ασφαλισμένοι για τις απλές συντάξεις θα μπορούν να επιλέγουν δικηγόρο ή λογιστή με την εξής διαδικασίας:

 • Μπαίνουν στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ
 • Υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτημα συνταξιοδότησης
 • Εν συνεχεία εμφανίζεται ένα πεδίο στο οποίο επιλέγουν αν θέλουν να αναθέσουν την υπόθεσή τους σε πιστοποιημένο δικηγόρο ή λογιστή
 • Επιλέγουν σε ποια περιοχή ανήκουν
 • Ανοίγει κατάλογος με τους  πιστοποιημένους που είναι διαθέσιμοι - Όσοι έχουν πάνω από πέντε υποθέσεις που τρέχουν παράλληλα δεν εμφανίζονται στη λίστα
 • Ορίζουν την ημερομηνία και την ώρα του ραντεβού με τον πιστοποιημένο - Το ραντεβού ορίζεται εντός μήνα
 • Στη συνέχεια, οι ενδιαφερόμενοι λαμβάνουν e-mail ότι η υπόθεσή του έχει ανατεθεί στον πιστοποιημένο επαγγελματία της επιλογής τους και ότι ισχύει το ραντεβού που έχουν επιλέξει κατά την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης συνταξιοδότησης.

Τα ποσά αποζημίωσης των πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), έχουν καθοριστεί οι αποζημιώσεις των πιστοποιημένων επαγγελματιών δικηγόρων και λογιστών-φοροτεχνικών για τη σύμπραξή τους στη διαδικασία απονομής συνταξιοδοτικών παροχών από τον φορέα.

Ως δικαιούχοι των αποζημιώσεων ορίζονται οι πιστοποιημένοι επαγγελματίες, οι οποίοι, μετά από ανάθεση, έχουν εκδώσει βεβαιώσεις ή έχουν συντάξει σχέδια αποφάσεων, τα οποία έχουν υποβληθεί από τους ασφαλισμένους στον e-ΕΦΚΑ.

Συγκεκριμένα, η ανάθεση γνωστοποιείται στον e-ΕΦΚΑ και λαμβάνει σχετικό αριθμό πρωτοκόλλου. Επί της βεβαίωσης ή του σχεδίου απόφασης, που έχει συντάξει ο πιστοποιημένος επαγγελματίας και υποβάλλει ο ασφαλισμένος στον e-ΕΦΚΑ, αναγράφεται ο αριθμός πρωτοκόλλου της ανάθεσης.

Ο e-ΕΦΚΑ ελέγχει την αντιστοιχία ανάμεσα στην υποβληθείσα βεβαίωση ή το υποβληθέν σχέδιο απόφασης και στο αντικείμενο της ανάθεσης. Εάν οι υποβληθείσες βεβαιώσεις ή σχέδια αντιστοιχούν στην ανάθεση, ο e-ΕΦΚΑ προχωράει στην καταβολή της αντίστοιχης αποζημίωσης με ισόποση πίστωση του τραπεζικού λογαριασμού που έχει δηλώσει ο πιστοποιημένος επαγγελματίας.

Αναλυτικότερα, η αποζημίωση που δικαιούται ο πιστοποιημένος επαγγελματίας για τις ανά κατηγορία πράξεις καθορίζεται ως εξής:

Έκδοση βεβαίωσης χρόνου ασφάλισης:

 1. 40 ευρώ, όταν η βεβαίωση αφορά έναν πρώην φορέα κοινωνικής ασφάλισης,
 2. 80 ευρώ, όταν αφορά περισσότερους του ενός φορείς.
 • Έκδοση βεβαίωσης μη ύπαρξης οφειλόμενων εισφορών αυτοαπασχολουμένου ή ελεύθερου επαγγελματία/υποβολή αίτησης για ρύθμιση οφειλόμενων εισφορών: 30 ευρώ.
 • Έκδοση βεβαίωσης οφειλόμενου ποσού για την αναγνώριση πλασματικού χρόνου: 30 ευρώ.
 • Σύνταξη σχεδίου απόφασης προσωρινής σύνταξης ή οριστικής σύνταξης (κύριας ή επικουρικής): 60 ευρώ ανά σχέδιο.
 • Εάν η σύνταξη απονέμεται με βάση τις διατάξεις της διαδοχικής ή της παράλληλης ασφάλισης, στην αποζημίωση ανά σχέδιο προστίθενται 15 ευρώ για κάθε πρώην φορέα κοινωνικής ασφάλισης που περιλαμβάνεται στο σχέδιο πλέον του ενός.
 • Έκδοση προσυνταξιοδοτικής βεβαίωσης του άρθρου 47 του ν. 2676/1999 (Α' 1): 60 ευρώ. Εάν η βεβαίωση αφορά χρόνο ασφάλισης που διανύθηκε σε περισσότερους πρώην φορείς κοινωνικής ασφάλισης, η αμοιβή ανέρχεται σε 80 ευρώ.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ