Νέα
  • ΓΔ: 878.76 -0.46%
  • Τζίρος: 43,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ψαλίδι στις συντάξεις χηρείας: Προσωρινό «πάγωμα» της απόφασης - Συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Συντάξεις
Πηγή: Eurokinissi

Εξω από το υπουργείο εργασίας, στην οδό Σταδίου θα διαδηλώσει σήμερα η Συντονιστική Επιτροπή των συνταξιουχικών οργανώσεων και τα σωματεία της, ζητώντας να μην υλοποιηθούν οι περικοπές των συντάξεων χηρείας που προβλέπονται με την πρόσφατη εγκύκλιο Τσακλόγλου.

Υπενθυμίζουμε ότι ο αρμόδιο υφυπουργός Πάνος Τσακλόγλου δεσμεύτηκε με δηλώσεις του ότι οι μειώσεις στην περίπτωση σώρευσης δύο Εθνικών Συντάξεων θα εφαρμοστούν μόνο σε όσους καταστούν συνταξιούχοι από 1η Ιανουαρίου 2022 και μετά, καθώς δεν θα μπορούν να λάβουν δεύτερη εθνική σύνταξη. 

Αυτό σημαίνει ότι οι μειώσεις μπορεί να ανέλθουν και σε 268 ευρώ τον μήνα, σε σχέση με κάποιον που βρίσκεται σε αντίστοιχη θέση και λαμβάνει σήμερα δύο εθνικές συντάξεις, μία από ίδιο δικαίωμα και μία λόγω σύνταξης χηρείας ή αναπηρίας.

Πλέον, όσοι λαμβάνουν δική τους σύνταξη και μια σύνταξη χηρείας, από τη δεύτερη θα δίνεται μόνο το 70% του ανταποδοτικού σκέλους της σύνταξης του αποβιώσαντος συζύγου για τα τρία πρώτα χρόνια. Και στη συνέχεια, το 50% του 70%, ήτοι το 35% του ανταποδοτικού σκέλους της σύνταξης του θανόντος.

Οσο για τους παλαιούς συνταξιούχους, δηλαδή, για όσους είχαν συνταξιοδοτηθεί πριν από την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου (Μάιος 2016), η εγκύκλιος προέβλεπε ότι θα συνεχίσουν να παίρνουν τη δεύτερη εθνική σύνταξη, αυτή όμως θα εγγράφεται ως προσωπική διαφορά, με αποτέλεσμα να «παγώσουν» οι όποιες αυξήσεις δοθούν στο μέλλον, έως ότου η προσωπική διαφορά μηδενιστεί.

Σύμφωνα με ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης, αυτό θα ισχύσει και για τους συνταξιούχους από τις 13 Μαΐου 2016 έως και 31 Δεκεμβρίου 2021. Όπως επισημαίνουν η υπουργική δέσμευση ουσιαστικά καθησυχάζει πως δεν θα ζητηθεί να επιστραφούν τα ποσά των περικοπών.

Στον «πάγο» η εγκύκλιος

Πάντως, για να μην υπάρξουν αντιδράσεις που θα πυροδοτήσουν το πολιτικό κλίμα, το υπουργείο Εργασίας δε φαίνεται να βιάζεται να «ενεργοποιήσει» την εγκύκλιο, αφήνοντάς την προσωρινά στον «πάγο».

Σημειώνουμε πως στον «πάγο» τέθηκε προς το παρόν και η απόφαση για την περικοπή των 5.500 συντάξεων χηρείας του ιδιωτικού τομέα.

Η απόφαση προέβλεπε πως στον επιζώντα σύζυγο, και στις περιπτώσεις όπου ο θάνατος του συζύγου επήλθε μετά την 13/5/2016, καταβάλλεται η αναλογούσα σύνταξη του θανόντα σε ποσοστό 70% για μία τριετία. Μετά την πάροδο όμως της τριετίας, αν ο επιζών σύζυγος εργάζεται ή αυτοαπασχολείται ή λαμβάνει άλλη σύνταξη, η σύνταξη λόγω θανάτου μειώνεται κατά 50% (δηλαδή λαμβάνει το 35% της σύνταξης του θανόντα), το ποσό δε αυτής δεν μπορεί να υπολείπεται των κατωτάτων ορίων συντάξεων θανάτου (360 ευρώ).

Τα ποσά που είχαν περικοπεί  αιφνιδιαστικά επιστράφηκαν και ο ΕΦΚΑ ζήτησε από τους εν λόγω συνταξιούχους να προσκομίσουν δικαιολογητικά.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Περισσότερα