Νέα
  • ΓΔ: 778.98 -2.28%
  • Τζίρος: 68,65 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Αναδρομικά κληρονόμων: Πότε θα καταβληθούν - Σε 2 δόσεις οι πληρωμές

Αναδρομικά κληρονόμων
Πηγή: Eurokinissi

Στις 21 Δεκεμβρίου έληγε η προθεσμία για την υποβολή της αίτησης/υπεύθυνης δήλωσης με όλα τα αναγκαία στοιχεία για τους δικαιούχους κληρονόμους, προκειμένου να λάβουν αναδρομικά της περιόδου Ιουνίου 2015 - Μαΐου 2016.

Όσοι δεν έχουν προλάβει να επισυνάψουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά έχουν περιθώριο έως τις 28 Φεβρουαρίου.

Όσο για τις πληρωμές, μέσα στο πρώτο 20ήμερο του Ιανουαρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πρώτη καταβολή των αναδρομικών των κληρονόμων, σε όσους από τους δικαιούχους έχουν υποβάλει πλήρεις φακέλους, έχοντας οριστικοποιήσει τις σχετικές αιτήσεις έως και τις 17 Δεκεμβρίου.

Ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου προβλέπει την καταβολή της δεύτερης δόσης, για όσους δικαιούχους δεν πρόλαβαν την προθεσμία του Δεκεμβρίου, μετά την κατάθεση των σχετικών δικαιολογητικών. Τα αναδρομικά αυτά αφορούν στις επιστροφές των περικοπών στις κύριες συντάξεις της περιόδου μεταξύ Ιουνίου 2015 - Μαϊου 2016 τις οποίες υπέστησαν συνταξιούχοι οι οποίοι έχουν αποβιώσει.

Οι ζώντες δικαιούχοι των αναδρομικών έλαβαν πέρυσι τα εν λόγω αναδρομικά, βάσει των διατάξεων του ασφαλιστικού νόμου Βρούτση κατ' εφαρμογή αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Τα δικαιολογητικά που χρειάζονται:

  1. Ληξιαρχική πράξη θανάτου
  2. Πιστοποιητικό περί μη Αποποίησης Κληρονομιάς
  3. Πιστοποιητικό Εγγυτέρων Συγγενών
  4. Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης Διαθήκης (αν δεν υπάρχει διαθήκη).

Προσοχή πρέπει να δώσουν οι κληρονόμοι που έχουν κληρονομήσει τον θανόντα με διαθήκη και μέσα σε αυτή δεν αναφέρονται τα κινητά πράγματα. Αυτό σημαίνει ότι με την διαθήκη ο θανών μπορεί να αφήνει τα ακίνητα σε κάποιον, αλλά να μην αναφέρει τίποτα για τα κινητά πράγματα, που σημαίνει ότι δικαιούχοι είναι όλοι οι εξ αδιαθέτου κληρονόμοι, για αυτά.

Εφόσον υπάρχει διαθήκη και ορίζει ποιος είναι ο δικαιούχος, τότε δεν χρειάζεται το πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών.

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ