Νέα
  • ΓΔ: 1273.33 -0.01%
  • Τζίρος: 81,54 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Συντάξεις χηρείας: Προσφυγή στο ΣτΕ για να ακυρωθούν οι περικοπές Τσακλόγλου

Πηγή: Eurokinissi

Oργανώσεις συνταξιούχων ετοιμάζονται να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για την ακύρωση της  εγκυκλίου του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Παν. Τσακλόγλου με θέμα «Εθνική σύνταξη και κατώτερα όρια σε περίπτωση σώρευσης – Συντάξεις χηρείας μετά την πρώτη τριετία», με την οποία αφαιρείται η σώρευση εθνικής σύνταξης από διαφορετική αιτία (δύο συντάξεις – σύνταξη γήρατος και θανάτου – σύνταξη αναπηρίας και θανάτου).

Ο δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης, που έχει αναλάβει τις προσφυγές, σημειώνει ότι πιστεύει βάσιμα πως η εγκύκλιος αυτή θα ακυρωθεί και θα κριθεί αντισυνταγματική από το ακυρωτικό δικαστήριο ΣτΕ, τόσο για λόγους τυπικούς-δικονομικούς, όσο και ουσιαστικούς, τονίζοντας ότι «η εγκύκλιος χωρίς νομοθετική εξουσιοδότηση, έρχεται να ρυθμίσει εκ νέου τις συντάξεις στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, που έχουν ανάγκη ιδιαίτερης προστασίας».

https://www.imerisia.gr/syntaxeis/32128_psalidi-stis-syntaxeis-hireias-prosorino-pagoma-tis-apofasis-sygkentrosi

Οπως υπογραμμίζει ο κ. Αποστολίδης, «με την έκδοση του ενημερωτικού εγγράφου, έγινε μεγάλος θόρυβος επικοινωνιακός, αλλά και αποτέλεσμα μηδέν. Η συμπεριφορά της Διοίκησης καταργεί κάθε έννοια χρηστής διοίκησης. Μετά την παρέλευση μιας πενταετίας από την ψήφιση του ν. 4387/2016, ο υφυπουργός με ψευδοερμηνευτική, κανονιστική εγκύκλιο, με αναφορές στο «πνεύμα» της εισηγητικής έκθεσης του νόμου αποφάσισε να αφαιρέσει από τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (αναπήρων, χήρων) τη σώρευση- λήψη , δύο εθνικών συντάξεων από διαφορετική αιτία».

«Οι ρυθμίσεις αυτές θα ισχύσουν από 1/1/2022 και δεν έχουν αναδρομική ισχύ. Οι δικαιούχοι που είχαν σώρευση δύο εθνικών συντάξεων, από την ισχύ του ν. 4387/2016, θα συνεχίσουν να τους χορηγούνται, αλλά το ποσοστό πάνω από τα 384 ευρώ θα διατηρηθεί ως προσωπική διαφορά», αναφέρει ο κ. Αποστολίδης και καταλήγει: «Φαίνεται ότι ο χορός των περικοπών, ακόμη και για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, που τυγχάνουν ιδιαίτερης φροντίδας και προστασίας από το Σύνταγμα και Διεθνείς Συμβάσεις, δεν έχει τελειωμό».

https://www.imerisia.gr/syntaxeis/31805_psalidi-stis-syntaxeis-hireias-poioi-glitonoyn-me-dihty-asfaleias-kai-poioi-tha

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Περισσότερα