Νέα
  • ΓΔ: 1452.28 0.00%
  • Τζίρος: 98,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Συντάξεις: Συνεχίζεται ο Γολγοθάς για επικουρικές και εφάπαξ - Ορόσημο ο Ιούνιος

ΕΦΚΑ / Πηγή: Intime
ΕΦΚΑ / Πηγή: Intime

Χιλιάδες συνταξιούχοι, αφού κατάφεραν να λάβουν την κύρια σύνταξη με καθυστέρηση έως και τρία χρόνια, πρέπει να ξανασταθούν στην ουρά της αναμονής για να λάβουν την επικουρική και το εφάπαξ, καθώς προϋπόθεση για την καταβολή των δύο αυτών παροχών είναι να έχει εκδοθεί η απόφαση για την κύρια σύνταξη.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις ανέρχονται σε 83.000, οι επικουρικές σε 121.000, εκ των οποίων οι 90.000 είναι σε αναμονή περισσότερο από 3 μήνες. Το ύψος της σημερινής επικουρικής σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της έκθεσης ΗΛΙΟΣ ανέρχεται σε 194,51 ευρώ και οι δικαιούχοι σε 1.234.863.

Οσον αφορά τα εκκρεμή εφάπαξ ανέρχονται σε 11.647, εκ των οποίων τα 5.930 είναι ληξιπρόθεσμα.

Σύμφωνα με πηγές του ΕΦΚΑ, έμφαση δίνεται στην εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων των κύριων συντάξεων έως τον Ιούνιο του 2022. Οταν επιτευχθεί ο στόχος οι υπηρεσίες θα επικεντρωθούν στην επίσπευση της έκδοσης των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων και των παροχών εφάπαξ.

Πάντως, ήδη ο ΕΦΚΑ σημειώνει ότι έχει μειωθεί ο χρόνος αναμονής για τα εφάπαξ, καθώς από πέρυσι τον Ιανουάριο που οι εκκρεμότητες ήταν στις 8.206, το Δεκέμβριο του 2021 μειώθηκαν στις 5.930 ( -30%).

Ειδικότερα κατά τη διάρκεια του 2021 καταβλήθηκαν 11.375 εφάπαξ σε δημοσίους υπαλλήλους και 18.353 σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

Αναμονή έως και... εφτά χρόνια

Στον κλάδο των επικουρικών συντάξεων η αναμονή σήμερα μπορεί να φτάσει τα 4,5,6 ακόμα και τα 7 χρόνια σε ακραίες περιπτώσεις, όταν ο υποψήφιος συνταξιούχος έχει διανύσει διαδοχικώς ασφαλιστικό χρόνο σε περισσότερα από ένα ταμεία, συνθήκη που αφορά τους μισούς Ελληνες εργαζόμενους. Οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις σημειώνονται στις υποθέσεις που εμπλέκεται το πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

Ο βασικός λόγος που καθυστερεί η έκδοση των επικουρικών συντάξεων στο πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ είναι ότι έχει μεταφερθεί μεγάλος αριθμός υπαλλήλων στην έκδοση των κύριων συντάξεων, στην οποία έχει δοθεί έμφαση προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της εκκαθάρισης των εκκρεμών κύριων συντάξεων έως τον Ιούνιο του 2022.

Μεγάλες καθυστερήσεις σημειώνονται επίσης στο ταμείο επικουρικής των εμποροϋπαλλήλων (ΤΕΑΥΕΚ), στο ταμείο νομικών, μηχανικών ακόμα και στο δημόσιο. Η επικουρική σύνταξη ενός δημοσίου υπαλλήλου μπορεί να εκδοθεί 3-4 χρόνια μετά την έκδοση της κύριας σύνταξης. Το ίδιο διάστημα (3-4 χρόνια) μπορεί να καθυστερήσει η επικουρική και στο ταμείο νομικών.

Πηγές του ΕΦΚΑ διαμηνύουν ότι  μετά την εκκαθάριση των κύριων συντάξεων το βάρος θα πέσει στις επικουρικές. Μάλιστα, σύντομα τους φακέλους της επικουρικής θα μπορούν να αναλαμβάνουν οι πιστοποιημένοι δικηγόροι και φοροτεχνικοί, ώστε να επισπευσθεί σε ένα βαθμό ο ρυθμός έκδοσης.

Ο νέος τρόπος υπολογισμού της επικουρικής σύνταξης που ισχύει από 1/1/ 2015 καθορίζει το ύψος της σύνταξης με πλήθος μεταβλητών, όπως το προσδόκιμο ζωής και τα έτη συσσώρευσης εισφορών. Όσο περισσότερα ασφαλιστικά χρόνια έχει διανύσει μετά το 2015 ο μελλοντικός συνταξιούχος τόσο πιο πολύ θα επηρεαστεί το ύψος της σύνταξής του.

Μεγάλες μειώσεις για λίγα χρόνια ασφάλισης

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο νέος τρόπος υπολογισμού επιφέρει μεγάλες μειώσεις στις επικουρικές σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα (194 ευρώ) για όσους έχουν διανύσει λίγα χρόνια ασφάλισης. Αντίθετα ευνοεί όσους μετρούν πολλά χρόνια ασφάλισης, οι οποίοι μπορούν να προσδοκούν υψηλότερες επικουρικές.

Ειδικότερα, ο νέος  τρόπος υπολογισμού οδηγεί σε επικουρικές συντάξεις της τάξης των 160 ευρώ - 190 ευρώ για τραπεζοϋπαλλήλους, δημοσίους υπαλλήλους, υπαλλήλους Ταμείων και γενικώς όσους έχουν πάνω από 35 έτη ασφάλισης στην επικούρηση σε όλα τα πρώην Ταμεία ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα. Αντίθετα, οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, μισθωτοί του πρ. ΙΚΑ θα πρέπει να περιμένουν μια επικουρική σύνταξη, η οποία μεσοσταθμικά αναμένεται να κυμαίνεται στα 125 - 150 ευρώ, για όσους έχουν συντάξιμες αποδοχές κοντά στα 1.000 ευρώ.

Υπενθυμίζουμε ότι οι παλιές επικουρικές μετά τη δραματική περικοπή έως και 50% που υπέστησαν το καλοκαίρι του 2016, μετά την απόφαση του ΣτΕ επέστρεψαν στα προ των μνημονίων επίπεδα.

Ωστόσο όλα αυτά για τους νέους ήδη αποτελούν παρελθόν καθώς από την 1/1/2022 έχει ανοίξει αυλαία το Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ).

Σ' αυτό θα ενταχθούν υποχρεωτικά οι  νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας μισθωτοί (ιδιωτικού και δημόσιου τομέα) και οι αυταπασχολούμενοι μηχανικοί και δικηγόροι που θα ασφαλιστούν για πρώτη φορά από την 1η Ιανουαρίου 2022

Προαιρετικά, αν δηλαδή το επιθυμούν, από το 2023 θα μπορούν να ενταχθούν σε αυτό ασφαλισμένοι κάτω των 35 ετών, οι οποίοι είτε δεν έχουν υποχρεωτική επικουρική ασφάλιση (π.χ. ένας λογιστής), είτε είναι ήδη ασφαλισμένοι στο υφιστάμενο σύστημα.

Σύμφωνα με το νέο σύστημα υιοθετείται βαθμιαία η λογική του «ατομικού κουμπαρά» για τον κάθε νέο που θα ενταχθεί στο ΤΕΚΑ. Δηλαδή, οι εισφορές των νέων δεν θα χρησιμοποιούνται για την πληρωμή της επικουρικής σύνταξης των σημερινών συνταξιούχων, αλλά θα αποταμιεύονται και θα επενδύονται, δημιουργώντας ένα αποθεματικό, από το οποίο θα πληρωθούν οι μελλοντικές τους συντάξεις.

Σύμφωνα με το υπουργείο εργασίας οι επικουρικές συντάξεις μπορούν να αυξηθούν έως και 68% σε σχέση με το υφιστάμενο σύστημα.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Περισσότερα