Νέα
  • ΓΔ: 819.04 -0.38%
  • Τζίρος: 4,31 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Αναδρομικά: Δικαστική απόφαση επιστρέφει δώρα σε συνταξιούχους - Τα ποσά με παραδείγματα

Πηγή: Eurokinissi

Σημαντικές εξελίξεις δρομολογεί για χιλιάδες συνταξιούχους μια δικαστική απόφαση, βάσει της οποίας τους επιστρέφονται αναδρομικά δώρα της κύριας σύνταξης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το OPEN απόφαση του πρωτοδικείου της Αθήνας επιστρέφει αναδρομικά τα δώρα σε συνταξιούχους με απολαβές κάτω των 1000 ευρώ.

Η συγκεκριμένη κατηγορία είχε μείνει εκτός των αναδρομικών που πιστώθηκαν με το νόμο του 2020 (ν. 4714/2020), ο οποίος προέβλεπε την καταβολή περικοπών του 11μήνου -από τον Μάιο του 2015 έως το Δεκέμβριο του 2016- σε συντάξεις πάνω από τα 1.000 ευρώ. Παράλληλα, τα αναδρομικά των δώρων έμειναν έξω από τη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης για όλους τους συνταξιούχους.

Το πρωτοδικείο της Αθήνας δικαίωσε χαμηλοσυνταξιούχους που είχαν προσφύγει κατά των περικοπών των δώρων και έτσι ανοίγει ο δρόμο για την καταβολή αναδρομικών ποσών.

Παραδείγματα

Στην εκπομπή «Τώρα Ο,τι Συμβαίνει» παρατέθηκαν χαρακτηριστικά παραδείγματα για τα ποσά των αναδρομικών των δώρων. Με βάση το ρεπορτάζ:

  • Συνταξιούχος με κύρια σύνταξη στα 600 ευρώ και επικουρική στα 105 ευρώ (Άθροισμα 705 ευρώ), τα αναδρομικά των δώρων θα είναι 810 ευρώ
  • Συνταξιούχος με κύρια σύνταξη στα 980 ευρώ και επικουρική στα 205 ευρώ (Άθροισμα 1185 ευρώ), τα αναδρομικά των δώρων θα είναι 1210 ευρώ

Στις περιπτώσεις αυτές η επιστροφή των δώρων θα είναι εντόκως, συνεπώς όσο πιο πίσω χρονικά πηγαίνει η καταβολή τόσο μεγαλύτερο θα είναι το ποσό. 

Παράλληλα, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ τα ποσά θα καταβληθούν στους δικαιούχους από 8 έως 12 μήνες, ωστόσο η ακριβής ημερομηνία θα εξαρτηθεί από το χρόνο εκτέλεσης αποφάσεων των νομικών υπηρεσιών του ΕΦΚΑ. 

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ