Νέα
  • ΓΔ: 1217.75 +1.45%
  • Τζίρος: 79,25 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Δ. Μπούρλος: Ο επανυπολογισμός συντάξεων ξανά στο ζύγι της Δικαιοσύνης

Συνταξιούχοι
Πηγή: Eurokinissi

Είμαι βέβαιος ότι δεν υπάρχει σε όλο τον κόσμο άλλη χώρα στην οποία να διεξάγονται τόσες δίκες και να εκκρεμούν άλλες τόσες και ακόμη περισσότερες, που να σχετίζονται με τις συντάξεις και τα δικαιώματα των συνταξιούχων.

Είναι προφανές ότι αυτό δεν οφείλεται ούτε στην δικομανία των συνταξιούχων, ούτε στις παροτρύνσεις ημών των δικηγόρων, που σε τελευταία ανάλυση, δεν μπορούμε ούτε έχουμε κανένα λόγο να αποσιωπήσουμε τις δυνατότητες που έχει κάποιος να διεκδικήσει κάτι περισσότερο από αυτό που το ίδιο το σύστημα του παρέχει.

Έχω εδραία πεποίθηση ότι η βασική αιτία πρόκλησης και παραγωγής απαιτήσεων και δικαστικών διεκδικήσεων είναι οι νομοθετήσεις που πολλές φορές, σε μια προσπάθεια ανταπόκρισης σε δημοσιονομικές παραμέτρους και περιορισμούς των συνταξιοδοτικών δαπανών, λησμονούν ή παραβλέπουν βασικές συνταγματικές επιταγές, αποφάσεις Ανωτάτων Δικαστηρίων και πάγιες νομολογιακές παραδοχές, αλλά και κανόνες που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.  

Θα υπενθυμίσω ότι αυτό ήταν κάτι που και οι δανειστές είχαν αντιληφθεί, γι΄ αυτό ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα και με έντονο τρόπο, απαιτούσαν την παροχή διαβεβαιώσεων όσον αφορά την συνταγματικότητα των νέων νομοθετικών ρυθμίσεων.

Βεβαίως για παράδειγμα αρκετές από τις ρυθμίσεις του νόμου Κατρούγκαλου κρίθηκαν αντισυνταγματικές παρ' ότι η νομοθέτησή του έγινε με εκπεφρασμένη τόσο την απαίτηση των δανειστών, όσο και την διαβεβαίωση από πλευράς Υπουργείου περί της τήρησης της συνταγματικότητος.

Σήμερα είμεθα στη φάση των δικαστικών αγώνων των συνταξιούχων αναφορικά με τις μνημονιακές περικοπές. Σωρεία αγωγών πρόκειται να εκδικασθούν μετά και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας που εκδόθηκαν αλλά και αυτών που περιμένουμε μετά την τελευταία εκδίκαση.

Αποψή μου είναι ότι μετά τον Μάρτιο θα αρχίσει νέος κύκλος αγωγών των συνταξιούχων, αναφορικά με τον επανυπολογισμό των συντάξεων, που αναμένουμε να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τότε.

Οπως φαίνεται σε αρκετές περιπτώσεις ο επανυπολογισμός δεν θα ανταποκρίνεται σ' αυτό για το οποίο εισήχθη στο ασφαλιστικό μας σύστημα, δηλαδή των αποκατάσταση ισονομίας μεταξύ παλαιών και νέων ασφαλισμένων και συνταξιούχων και θα οδηγεί σε κοινωνικοασφαλιστικές αδικίες με έντονα χαρακτηριστικά αντισυνταγματικότητος.

Και γι' αυτό, βεβαίως, δεν ευθύνονται ούτε οι συνταξιούχοι ούτε οι δικηγόροι. Ιδιαίτερη προσοχή επομένως στις επερχόμενες νομοθετήσεις, προκειμένου να μην συνεχισθεί το πρωτοφανές φαινόμενο των μαζικών αγωγών που και για το ασφαλιστικό σύστημα είναι προβληματικό και για τους συνταξιούχους επώδυνο.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Περισσότερα