Νέα
 • ΓΔ: 1021.16 -3.06%
 • Τζίρος: 89,42 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Σύνταξη: Πώς θα βγείτε νωρίτερα με πλασματικά έτη (vid)

ΑΤΜ / Πηγή: Intime
ΑΤΜ / Πηγή: Intime

Κάτι που χρειάζεται πολύς κόσμος για να βγει στη σύνταξη είναι η εξαγορά των πλασματικών ετών. Τώρα, με βάση το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, τα ένσημα αυτά θα γίνουν πιο φτηνά για να βγει κάποιος γρηγορότερα στη σύνταξη.

Όπως εξήγησε στην εκπομπή του Open «Τώρα ό,τι συμβαίνει» ο εργατολόγος Δημήτρης Περπατάρης πλέον συζητώνται τα εξής:

 • Τα πλασματικά έτη θα χρειάζονται για τον συνυπολογισμό και στην αύξηση της ανταποδοτικής και στη διαμόρφωση της Εθνικής σύνταξης.
 • Η μεγάλη αλλαγή που θα γίνει είναι ότι πλέον η εξαγορά θα γίνεται με το κόστος, δηλαδή με την εισφορά με το κλιμάκιο που θα έχει επιλέξει ο κάθε αυτοαπασχολούμενος, ο επαγγελματίας, ο αγρότης κοκ, με βάση την κλίμακα και όχι με ένα ποσό αναφοράς όπως γινόταν μέχρι τώρα, που ήταν πολύ πιο ακριβό. Δηλαδή κάποιος μπορεί να κάνει μια στρατηγική, να είναι στο εισαγωγικό κλιμάκιο και να εξαγοράσει με τον χρόνο της εξαγοράς το ποσό.
 • Αυτή η αίτηση εξαγοράς μπορεί να γίνει μέχρι και την ημέρα υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης. Άρα ο κάθε ασφαλισμένος δεν θα πρέπει να βιαστεί, αλλά να κάνει ένα πλάνο, μια στρατηγική.
 1. Για τον ιδιωτικό τομέα θα υπάρξει θεμελίωση και προσαύξηση σύνταξης
 2. Για το Δημόσιο θα υπάρξει προσαύξηση σύνταξης
 • Το ποσό εξαγοράς προβλέπεται στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο με βάση τις αποδοχές του ασφαλισμένου τον τελευταίο μήνα απασχόλησης. Εδώ υπάρχει αλλαγή στον νόμο Κατρούγκαλου.
 • Η καταβολή του ποσού εξαγοράς μπορεί να γίνει:
 1. Εφάπαξ με έκπτωση 2% για κάθε έτος εξαγοράς ή
 2. Σε μηνιαίες ισόποσες δόσεις. Όσο θα είναι το διάστημα εξαγορές τόσες θα είναι και οι δόσεις.
 3. Με οικονομικό συμψηφισμό. Εδώ επίσης, υπάρχει η δυνατότητα ότι αυτό το ποσό μπορεί να παρακρατηθεί και από τη σύνταξη αν η αίτηση για την εξαγορά κατατεθεί μαζί με την αίτηση για σύνταξη.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ