Νέα
  • ΓΔ: 1258.17 +0.60%
  • Τζίρος: 160,29 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τι ισχύει το 2021 για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης

Σύνταγμα / Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Μπορεί κάποιοι να ήλπιζαν πως με τον νόμο 4670/2020, γνωστός ως νέος νόμος Βρούτση μεταβάλλονταν προς τα κάτω τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, όμως η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Ωστόσο, μετά την 1η Ιανουαρίου του 2022, υπάρχουν συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων που θα μπορούν να βγουν στη σύνταξη πριν από τα 62.

Συγκεκριμένα, όπως είχε επισημάνει στο imerisia.gr, ο πρώην εκδότης του περιοδικού ΙΚΑ Δημήτρης Μπούρλος, «ο νόμος Βρούτση (4670/2020) καθόλου δεν αναφέρεται σε όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Οι τελευταίες (επί τα χείρω) αλλαγές στα ηλικιακά όρια έγιναν τον Αύγουστο του 2015 με τον νόμο 4336/2015 και αυτές ισχύουν μέχρι σήμερα. Με τις αλλαγές αυτές αυξήθηκαν (σε κάποιες περιπτώσεις θα λέγαμε βίαια) τα ηλικιακά όρια για όλες τις κατηγορίες ασφαλισμένων, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Έκτοτε αλλαγές δεν υπάρχουν, είτε δυσμενείς είτε ευνοϊκές».

Επιπλέον, ο κ. Μπούρλος είχε εγκαίρως επισημάνει επιπλέον δύο καίρια σημεία σχετικά με τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Το πρώτο ότι δεν θα συνταξιοδοτούνται στα 67 τους όλοι οι ασφαλισμένοι μετά την 1-1-2022. Οι σχετικές ρυθμίσεις του ίδιου νόμου (4336/2015) προβλέπουν συνταξιοδότηση και στα 62 ή μετά τα 62 και έως τα 67, αφενός όσων συμπληρώνουν 40 έτη ασφάλισης καθώς επίσης και αυτών που συμπληρώνουν 15 έτη ασφάλισης με μειωμένη όμως σύνταξη. Υπάρχει βέβαια και η δυνατότητα κάποιος να συνταξιοδοτηθεί στα 67 με πλήρη σύνταξη, εφόσον συμπληρώνει 15 έτη ασφάλισης.

Οσον αφορά την διατήρηση – προστασία των λεγόμενων ενδιάμεσων ηλικιακών ορίων, δηλαδή περιπτώσεων που τα προβλεπόμενα από τον ίδιο νόμο ηλικιακά όρια συμπληρώνονται μετά την 1-1-2022, απαιτείται μια σαφέστερη θέση από πλευράς Υπουργείου Εργασίας. Ας σημειωθεί πάντως ότι ο αρμόδιος Υπουργός κατ' επανάληψη έχει αναφέρει ότι «δεν θα γίνουν αλλαγές στα ηλικιακά όρια». Αυτό βέβαια για να έχει την αξία του απαιτείται, προϋποθέτει την απόλυτη αποσαφήνιση του τι ακριβώς είναι αυτό που ισχύει (το οποίο δεν θα αλλάξει). Επίσης, δεν χρειάζεται ούτε να υποβάλει κάποιος αίτηση συνταξιοδότησης, ούτε να προβεί σε κάποια άλλη νομική ή διοικητική ενέργεια έως 31-12-2020 κατοχύρωσης ή προστασίας του συνταξιοδοτικού του δικαιώματος που είναι ήδη θεμελιωμένο, ή που με αυτό τον τρόπο θα το θεμελιώσει. Οι αλλαγές για το 2021, σύμφωνα με την εξέλιξη – αύξηση των ηλικιακών ορίων, επέρχονται εκ του νόμου 4336/2015 άνευ άλλου τινός, όπως ήδη γνωρίζουμε.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Περισσότερα