Νέα
  • ΓΔ: 1413.26 -0.42%
  • Τζίρος: 104,62 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ορια ηλικίας στο δημόσιο: Για ποιους θα καταργηθεί η σύνταξη πριν τα 62

Σε δύο ταχύτητες θα «τρέξει» η συνταξιοδότηση των υποψηφίων συνταξιούχων του δημοσίου, των οποίων η σύνταξη έχει «παγώσει» στο ΓΛΚ μετά τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), σύμφωνα με την οποία οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν μπορούν να βγουν με μειωμένη σύνταξη πριν από την ηλικία των 62 ετών.

Η ρύθμιση που βρίσκεται στα σκαριά (δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις), σύμφωνα με πληροφορίες, χωρίζει τους υποψήφιους συνταξιούχους σε δύο κατηγορίες:

Α) Σε εκείνους που έχουν τη δυνατότητα να αποχωρήσουν φέτος από την υπηρεσία τους, πριν από το 62ο έτος ηλικίας, με μειωμένη σύνταξη. Προϋπόθεση είναι να έχουν ήδη υποβάλλει αίτηση ή να πρόκειται να το πράξουν εντός της χρονιάς, αλλά και να έχουν συμπληρώσει 25αετία έως το 2010.

Β) Σε εκείνους που χάνουν το δικαίωμα της πρόωρης αποχώρησης με μειωμένη σύνταξη, καθώς έως το τέλος της χρονιάς δε συμπληρώνουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Δηλαδή, από το 2023 και εφεξής καταργείται αυτό το δικαίωμα.

Ποιους αφορούν οι αλλαγές

Να σημειωθεί εδώ, ότι το θέμα αφορά μόνο την πρόωρη συνταξιοδότηση με 25ετία στο 56ο ή 58ο έτος και δεν επηρεάζει την «έξοδο» με 35ετία, συμπληρωμένη μέχρι 31/12/21, προ του 62ου έτους.

Το θέμα αφορά κυρίως 1.000-2.000 εκπαιδευτικούς, οι οποίοι το Φεβρουάριο του 2022 υπέβαλαν αίτηση μειωμένης σύνταξης. Η οριστική τους παραίτηση από το δημόσιο αναμένεται να εγκριθεί ή όχι, τον Αύγουστο και έως τότε, απαιτείται η λήψη μιας οριστικής απόφασης.

Το υπουργείο Εργασίας έχει αυτή τη στιγμή στα χέρια του ενημερωτικό σημείωμα από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (και αναμένει ολόκληρο το κείμενο της γνωμοδότησης), προκειμένου να αποφασίσει αν δέχεται η όχι τα 62 έτη ως βάση για αποχώρηση με μειωμένη σύνταξη στο δημόσιο.

Τι λέει το νομικό Συμβούλιο του Κράτους

Πάντως με τη γνωμοδότησή του το νομικό συμβούλιο δεν αποδέχεται τη συνταξιοδότηση από το 55ο έως το 60ο έτος ηλικίας, για όσους έχουν επιλέξει να αποχωρήσουν από την εργασία τους, μετά την 1.1.2022.

Αντίθετα, η βάση για μειωμένη σύνταξη οριοθετείται το 62ο έτος ηλικίας, όπως έχει καθοριστεί από νομοθετικές παρεμβάσεις, ήδη από το 2015.

Oι δημόσιοι υπάλληλοι, έχουν δικαίωμα να αποχωρήσουν με μειωμένη σύνταξη (και με εξαγορά πλασματικών ετών) στις εξής περιπτώσεις:

  • Ανδρες και γυναίκες με 25ετία ως το 2010 (χωρίς ανήλικο τέκνο), στο 60ο και το 55ο έτος αντίστοιχα, διορισμένοι είτε πριν είτε μετά το 1983, όποτε αυτό συμπληρωθεί.
  • Ανδρες και γυναίκες που είχαν 25ετία το 2011 ή το 2012 (χωρίς ανήλικο τέκνο) μπορούσαν να αποχωρήσουν με μειωμένη σύνταξη, όταν συμπλήρωναν το 56ο ή 58ο έτος της ηλικίας τους αντίστοιχα.
  • Ανδρες και γυναίκες με 25ετία από το 2013 και μετά αποχωρούν με μειωμένη σύνταξη στα 62 έτη.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ