Νέα
  • ΓΔ: 1187.06 -0.40%
  • Τζίρος: 0,58 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΔΕΘ: Κοστολογούν τα νέα «δώρα» στους συνταξιούχους - 3 σενάρια στο τραπέζι

Συντάξεις
Πηγή: Eurokinissi

Σε διαδικασία κοστολόγησης από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και το ΓΛΚ βρίσκονται τα μέτρα για τη στήριξη των συνταξιούχων που αναμένεται να ανακοινωθούν στη ΔΕΘ.

Εναλλακτικά σενάρια, όπως η καταβολή αναδρομικών σε δόσεις μετά την απόφαση του ΣτΕ καθώς και εφάπαξ ενίσχυση των συνταξιούχων (13η σύνταξη) προκειμένου να αντεπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος της ενέργειας βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων.

Μπορεί ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για τα αναδρομικά πριν από λίγο καιρό να είπε «αφήστε να ανακοινώσουμε και κάτι στη ΔΕΘ», αλλά το τελευταίο δίμηνο έχει αλλάξει το μείγμα των μέτρων στήριξης. Η πλειονότητα των παροχών κατευθύνεται πλέον στην ελάφρυνση των νοικοκυριών που επιβαρύνονται υπέρμετρα από τη δαπάνη για την ενέργεια.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει αφήσει να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για επιπλέον μέτρα για τους συνταξιούχους. Ωστόσο οι τελικές αποφάσεις για τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ λαμβάνονται πάντα στο Μαξίμου.

Υπενθυμίζουμε ότι με την απόφαση του ΣτΕ έκλεινε ο δρόμος για την επιστροφή των αναδρομικών για τις αντισυνταγματικές μειώσεις 11 μηνών σε επικουρικές συντάξεις και Δώρα σε 1,2 εκατ. συνταξιούχους που δεν είχαν προσφύγει στα δικαστήρια. Αντίθετα, οι περίπου 350.000 με 400.000 συνταξιούχοι από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα που είχαν καταθέσει αγωγές μπορούσαν να περιμένουν να τελεσιδικήσει η υπόθεσή τους προκειμένου να λάβουν τις επιστροφές.

Τα σενάρια που εξετάζονται

Τα σενάρια που εξετάζονται (χωρίς να έχουν ωριμάσει οι συζητήσεις πριν κοστολογηθούν τα μέτρα) είναι:

  1. Να δοθούν με πολιτική απόφαση τα αναδρομικά στους δικαιούχους που έχουν προσφύγει (με αγωγές έως 31/7/2020) ώστε να μη χρειαστεί να περιμένουν έως και 5 χρόνια να εκδικαστούν οι υποθέσεις τους, με δεδομένο ότι σε όλα σχεδόν τα πρωτοδικεία οι δίκες έχουν κερδηθεί. Το κόστος της επιστροφής των αναδρομικών γι' αυτή την κατηγορία ανέρχεται σε περίπου 700 εκατ. ευρώ. Το σενάριο δίνει ως εναλλακτική για να μην επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός την καταβολή των ποσών με ετήσιες δόσεις από το 2023.
  2. Για όσους δεν έχουν προσφύγει εξετάζεται το σενάριο να πάρουν ένα μέρος των αναδρομικών (π.χ. Δώρα έως 800 ευρώ) πάλι σε ετήσιες δόσεις. Το κόστος γι’ αυτή την πολυπληθή κατηγορία ανέρχεται σε περίπου 1,4 δισ. ευρώ.
  3. Ένα ακόμα σενάριο που εξετάζεται εναλλακτικά, αν δεν δοθούν τα αναδρομικά του ΣτΕ, είναι να δοθεί ένα βοήθημα για όσους λαμβάνουν λιγότερα από 1.000 ευρώ εν είδει 13ης σύνταξης.

Πάντως, αν όλα αυτά είναι υπό εξέταση, το μόνο σίγουρο είναι ότι οι συνταξιούχοι που έχουν μηδενική ή μικρή προσωπική διαφορά θα πάρουν αύξηση στις συντάξεις το 2023, ενώ θα τους καταργηθεί και η φορολογική εισφορά αλληλεγγύης αν έχουν σύνταξη άνω των 1.000 ευρώ.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ