Νέα
  • ΓΔ: 915.99 +0.06%
  • Τζίρος: 43,59 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΦΚΑ: Από τον Σεπτέμβριο «φουλάρουν» οι μηχανές για τις επικουρικές συντάξεις

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Η επίτευξη του στόχου για μηδενισμό των εκκρεμών κύριων συντάξεων στο τέλος Αυγούστου θα ενεργοποιήσει νέο πεδίο δράσης για τον ΕΦΚΑ, καθώς από τον Σεπτέμβριο στο επίκεντρο θα τεθεί η επίσπευση της έκδοσης των επικουρικών συντάξεων.

Ο αριθμός των συσσωρευμένων αιτήσεων σήμερα αγγίζει τις 125.000, από τις οποίες οι 94.000 (σύμφωνα με στοιχεία της 30ής Ιουνίου) έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, δηλαδή η αναμονή έχει ξεπεράσει τους τρεις μήνες.

Αναμονή έως και 7 χρόνια

Στον κλάδο των επικουρικών συντάξεων η αναμονή σήμερα μπορεί να φτάσει τα 4, 5, 6, ακόμα και τα 7 χρόνια σε ακραίες περιπτώσεις όταν ο υποψήφιος συνταξιούχος έχει διανύσει διαδοχικώς ασφαλιστικό χρόνο σε περισσότερα από ένα ταμεία, συνθήκη που αφορά τους μισούς Έλληνες εργαζόμενους.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του φορέα, στόχος είναι η αποκλιμάκωση του στοκ κατά 30% μέχρι το τέλος του έτους και η συνολική εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων το πρώτο 6μηνο του 2023.

Να σημειώσουμε ότι προϋπόθεση για να ξεκινήσει ο υπολογισμός της επικουρικής και του εφάπαξ είναι να έχει εκδοθεί η απόφαση για την κύρια σύνταξη.

Το «κλειδί» για την επίσπευση των διαδικασιών θα είναι αφενός η «απελευθέρωση» των υπαλλήλων που σήμερα ασχολούνται με την απονομή των κύριων συντάξεων και αφετέρου η ενεργοποίηση της fast track διαδικασίας.

Σήμερα ένας σημαντικός αριθμός υπαλλήλων, περίπου 200, που εργάζονταν στα κατά τόπους υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ για την έκδοση των επικουρικών συντάξεων του πρώην ΙΚΑ, τον τελευταίο χρόνο είχαν συνταχθεί στο επίπονο έργο της έκδοσης των κύριων συντάξεων.

Με την αποκλιμάκωση των εκκρεμοτήτων στις κύριες συντάξεις θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα καθήκοντά τους δίνοντας πλέον προτεραιότητα στις απονομές των επικουρικών.

Fast track και οι επικουρικές

Παράλληλα η fast track διαδικασία θα εφαρμοστεί και στις επικουρικές. Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη, οι επικουρικές θα πρέπει να εκδίδονται εντός τριών μηνών μετά την έκδοση της κύριας σύνταξης.

Υπενθυμίζουμε ότι με τη fast track διαδικασία αξιοποιούνται οι πληροφορίες που ήδη διαθέτει ο ΕΦΚΑ, κυρίως στα ηλεκτρονικά του αρχεία, καθώς και οι δηλώσεις ή τα στοιχεία που προσκομίζουν οι ασφαλισμένοι, τα οποία τεκμαίρονται κατ’ αρχάς ως αληθινά (αρχή της εμπιστοσύνης προς τον διοικούμενο). Η επαλήθευση των στοιχείων και των δηλώσεων θα γίνει μετά την έκδοση των συντάξεων για όλες τις συντάξεις fast track και τις συντάξεις εμπιστοσύνης.

Επίσης, η εμπλοκή των πιστοποιημένων λογιστών και δικηγόρων θα επεκταθεί και στις επικουρικές.

Σύμφωνα με πηγές του ΕΦΚΑ, η ψηφιοποίηση της αίτησης για επικουρική σύνταξη τόσο για τον δημόσιο όσο και για τον ιδιωτικό τομέα που ολοκληρώθηκε πριν από λίγους μήνες συνέτεινε στη μείωση κατά τρεις μήνες του χρόνου έκδοσης των νέων επικουρικών.

Μεγάλες καθυστερήσεις σημειώνονται σήμερα όχι μόνο στο πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ αλλά και στο ταμείο επικουρικής των εμποροϋπαλλήλων (ΤΕΑΥΕΚ), στο ταμείο νομικών, των μηχανικών, ακόμα και στο Δημόσιο. Η επικουρική σύνταξη ενός δημοσίου υπαλλήλου μπορεί να εκδοθεί 3-4 χρόνια μετά την έκδοση της κύριας σύνταξης. Το ίδιο διάστημα μπορεί να καθυστερήσει η επικουρική και στο ταμείο νομικών.

Το ύψος της σημερινής επικουρικής, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης ΗΛΙΟΣ, ανέρχεται σε 194,51 ευρώ και οι δικαιούχοι σε 1.234.863.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Περισσότερα